Dopravné správy

Železniční absurdita roku?

Na nově zrekonstruované trati mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem jezdí vlaky u Horky u Chrudimi skoro krokem. Důvod je kuriózní. Strojvedoucí zpomalují kvůli ručně ovládaným závorám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Smutný týždeň RegioJetu, ďalší mŕtvy vo vlaku

Dnes [10. augusta] ráno sa na hlavnej stanici v Bratislave urobilo jednému z cestujúcich pri prestupovaní na vlak RJ 401 s odchodom o 05:17 nevoľno a následne omdlel. Okamžite boli privolaní záchranári, ktorí mu niekoľko desiatok minút poskytovali prvú pomoc. Bohužiaľ, bezúspešne. Podľa dostupných informácii sa cestujúcemu urobilo nevoľno už v predchádzajúcom spoji pri ceste do Bratislavy, informoval Topky Aleš Ondrůj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stinné stránky integrace jihomoravské dopravy

Jsou rozmístěné po celém kraji, ale jedno je spojuje. Leží relativně blízko regionálních center, kam lidé dojíždějí na úřady, za prací, na nákupy, k lékaři, do školy. Jenže cesta, která by autobusem či vlakem mohla trvat pár minut, se klidně protáhne na více než hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR sprejazdnili poškodený most na TEŽ

Železnice Slovenskej republiky dnes, t.j. 11. augusta 2016 o 18.55 hod dali do prevádzky železničný most medzi Tatranskou Poliankou a zastávkou Danielov Dom, u ktorého došlo k samovoľnému zosunutiu parapetu v piatok, 5. augusta. Doprava na Tatranských elektrických železniciach je už bez obmedzení a bez náhradnej autobusovej dopravy. Elektrické vlaky jazdia podľa cestovného poriadku, cez most so zníženou rýchlosťou na 20km/hod

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať u Brna opraví za téměř miliardu Strabag

Zakázku na revitalizaci železniční trasy mezi Zastávkou u Brna a Okříšky na Jihlavsku získala společnost Strabag Rail. Soutěž na opravu zhruba 46 kilometrů trati firma vyhrála s cenou 938 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zosunutý most na TEŽ spojazdnili

Železničiari vo štvrtok večer spojazdnili most medzi Tatranskou Poliankou a zastávkou Danielov Dom, ktorého časť sa zosunula ešte v piatok minulý týždeň. Doprava je už bez obmedzení a náhradnej autobusovej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínský „vlakobus“ má problémy

Minulý týden proběhla první slavnostní jízda čínského „vlakobusu“, který by se mohl stát revolucí v městské hromadné dopravě. Bublina však splaskla a vyplynuly na povrch problémy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Povstalecký vlak vo Zvolene obsadili bezdomovci

Povstalecký vlak pod Zvolenským zámkom, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa stal zázemím pre tamojších bezdomovcov. Ľudia bez strechy nad hlavou v ňom pravdepodobne prespávajú už dlhší čas a okolie vlaku je ich činnosťou znečistené, čo odrádza návštevníkov, ktorí by si chceli pozrieť túto pamiatku z obdobia druhej svetovej vojny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stovky Pražanů denně riskují přecházením kolejí

Dnes skončila dvoudenní preventivně bezpečností akce „Riskuješ? Zaplatíš!“, kterou pořádala Správa železniční dopravní cesty a Policie České republiky. Tento projekt, který postupně pokračuje po všech krajích v Česku, byl tentokrát zaměřen na Prahu. Cílem bylo upozornit cestující na skutečnost, že se přecházením přes koleje dopouštějí přestupku.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Slovenská strela jubilujúca

Komfortné klimatizované súpravy, 100-kilometrová cestovná rýchlosť pri maximálnej rýchlosti 160 km/h, po celý deň pravidelný interval 2 hodiny, množstvo doplnkových služieb, to je súčasná podoba expresného spojenia Bratislavy a Prahy prevádzkovaného v kooperácii národných dopravcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legendární Slovenská strela dostala nový nátěr

Expresní spojení slovenské a české metropole slaví letos 80 let. V roce 1936 spojil Bratislavu a Prahu velmi rychlý vlak Slovenská strela. České dráhy a Železničná společnost Slovensko si toto jubileum připomínají neobvyklým výročním designem expresní lokomotivy řady 380, kterou ve čtvrtek slavnostně pokřtily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET:

Z dnešního dne připravujeme k tomuto tématu hned dvě reportáže, protože náš reportér jel vlakem Slovenská strela z Bratislavy do Prahy (na pozvání ZSSK) a druhý čekal na pražském hlavním nádraží (na pozvání ČD).

Na sieti ŽSR ubudlo nehôd aj usmrtených

Po pozitívnych správach o znížení počtu požiarov aj nehôd na železničných priecestiach sa pridávajú aj potešujúce výsledky celkového počtu nehôd (sem zaraďujeme vážne a menšie nehody) na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). V 1. polroku 2016 ich bolo 73 (okrem nehôd na železničných priecestiach), čo je až o  23 menej ako v rovnakom období minulého roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na rožnovský jarmark

Druhou srpnovou neděli (14. srpna) vypraví České dráhy historický vlak v čele s parní lokomotivou „Matěj“, který v rámci nostalgických jízd poveze zájemce do Rožnova pod Radhoštěm. Tam se v Dřevěném městečku koná starodávný jarmark. Během celého víkendu se pak návštěvníci akce mohou těšit na tradiční jarmareční zboží, vystoupení šermířů nebo historickou hudbu. Více podrobností se dozvíte v níže přiložené tiskové zprávě.

Daňový úrad v Košiciach a budova ŽSR

V súvislosti s (ne)sťahovaním Daňového úradu v Košiciach do vašej budovy na Železničnej ulici v Košiciach by som vás poprosil o zodpovedanie nasledujúcich otázok. V akom stave sú momentálne stavebné úpravy na Železničnej ulici? Podľa pôvodných predpokladov sa malo v týchto dňoch dokončievať sťahovanie zamestnancov košického DÚ, no keď som išiel minule okolo, nič také sa nedialo. Kde nastal problém?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zaměstnanci Eurostaru vyhlásili stávku

Zaměstnanci železniční společnosti Eurostar, která zajišťuje dopravu pod Lamanšským průlivem, vyhlásili na sedm dní stávku. Konat se bude ve dvou vlnách od 12. do 15. srpna a od 27. do 29. srpna, uvedla ve středu BBC. Odborový svaz RMT označil za důvod k vyhlášení stávky špatné pracovní podmínky zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR úspešné v boji proti požiarom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v 1. polroku 2016 najnižší počet požiarov za posledných päť rokov. Prijaté opatrenia v prevencii proti požiarom, predovšetkým dôsledná kontrola a dodržiavanie predpisov, ale aj všímavosť zamestnancov ŽSR priniesli žiadaný výsledok - výrazný pokles počtu požiarov. Za šesť mesiacov ich bolo na infraštruktúre ŽSR celkovo 44, čo je o 7 menej ako v roku 2015. Požiare sa našťastie zaobišli bez zranení, či strát životov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S Českými drahami do Kojetína a Tovačova

České dráhy v rámci svých pravidelných nostalgických jízd připravily o víkendu - tedy 13. a 14. srpna, pro zájemce jízdu po běžně nepoužívané lokálce z Kojetína do Tovačova. Na dvanáct kilometrů dlouhou trať vyrazí motoráček z 50. let minulého století. Historický vlak můžou cestující využít například k cestě na festival Tovačovský portál nebo na oblíbené Kojetínské hody. Více se dozvíte v níže přiložené tiskové zprávě.

Nové automaty MHD Bratislava sú problémové

Nové automaty na cestovné lístky, ktoré boli len pred niekoľkými týždňami spustené na zastávkach bratislavskej MHD, spôsobujú problémy. Nevydávajú peniaze, nedá sa v nich platiť kartou, veľmi často sa zasekávajú a sú pomalé.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Starý most přes trať na Letné jde k zemi

Hluk, prach a výluka provází výstavbu nového mostu. V pondělí odpoledne se naskytla lidem na Letné nezvyklá podívaná. Dělníci začali bourat železobetonový silniční most, který na konci Korunovační ulice vede přes železnici na Kladno. Provizorní lávka vedle tak byla obsypána zvědavci a fotografy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odrieknutie ďalších vlakov na Záhorí

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bola dnes opäť nútená odrieknuť vybrané prímestské vlaky medzi Bratislavou a Malackami. Dôvodom je porucha zabezpečovacieho zariadenia na úseku trate Bratislava Lamač - Zohor, ktorá komplikuje dopravu od pondelka. Zariadenie nepatrí ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.