Dopravné správy

ČD operativně posílí spoje na konci prázdnin

České dráhy se připravily mimořádně posilovat během nadcházejícího týdne, od posledního srpnového do prvního zářijového víkendu, své spoje. Dopravce bude posilovat své spoje jako o obvyklých víkendech, ale navíc s ohledem na konec prázdnin a začátek školního roku připraví i mimořádné posilové vozy. Podrobnosti naleznete v tiskové informaci:

České dráhy budou operativně posilovat spoje na konci prázdnin

Konec letošních letních prázdnin a začátek školního roku připadá na čtvrtek, proto České dráhy přistoupí k operativnímu posilování souprav podle okamžité poptávky po přepravě.

„Díky zahájení školního roku uprostřed týdne očekáváme rozložení zájmu cestujících o návrat z prázdnin a návoz studentů do škol a na internáty do více dní,“ uvedl Jiří Ješeta, ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah. Cesty spojené se „začátkem školy“ tak nebudou soustředěny do jediného víkendu na konci srpna, ale rozloží se do posledního srpnového a prvního zářijového víkendu a také do pracovních dní na přelomu srpna a září.

„Vedle pravidelných nedělních posilových vozů, kterých vypravujeme po celé síti několik desítek a které nabízejí několik set dodatečných míst k sezení, budeme mít během následujících dvou víkendů a pracovního týdne mezi nimi připravené operativní posilové vozy v důležitých železničních uzlech. Ty budeme moci operativně připojit k nejvytíženějším vlakům podle okamžité poptávky,“ doplnil Jiří Ješeta a zdůraznil, že včasnému připojení posilových vozů mohou přispět i sami cestující: „Cestujícím doporučujeme v tomto období zvýšeného cestování včasné pořízení rezervace. Díky předprodeji rezervací máme průběžné informace o očekávané obsazenosti vlaků a můžeme i my dopředu reagovat a zajistit už s předstihem dodatečné posilové vozy.“

České dráhy vypravují tradičně víkendové posilové vozy na řadu linek, např. z Českých Budějovic, z Chebu, z Plzně nebo z moravských měst do Prahy, a také posilují vlaky mezi velkými moravskými městy, především mezi Ostravou a Brnem a mezi Olomoucí a Brnem. Operativní posilové vozy navíc pak připraví v Bohumíně pro vlaky do Prahy a Brna, ve Valašském meziříčí pro vlaky ze Slovenska a Valašska do Prahy, v Brně pro vlaky do Bohumína, Olomouce a Prahy, v Plzni pro spoje do Prahy a v Praze pro všechny linky vycházející a směřující do hlavního města.  

České dráhy doporučují o nadcházejících dnech se zvýšenou frekvencí nejen včasnou rezervaci místa, ale také včasný nákup jízdenek. Cestující se mohu vyhnout případnému zdržení u pokladny také nákupem jízdenky na internetu v eShopu Českých drah.  

Vlakom na oslavy výročia SNP za polovicu

Na oslavy 72. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa aj v tomto roku oplatí cestovať vlakom. Ak si zakúpite špeciálny lístok do Banskej Bystrice a necháte si ho opečiatkovať, naspäť sa môžete vrátiť bezplatne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Senát schválil vznik regulátora na železnici

Na rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratí bude dohlížet nový Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož vznik [...] schválil Senát. Úřad bude taky chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Na starosti bude mít i přístup k letecké infrastruktuře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Augustové nehody vozidiel DP Prešov

17. augusta v ranných hodinách došlo k nehode osobného automobilu a autobusu Karosa B 961 #346 pri vychádzaní z vozovne Šarišské Lúky na Bardejovskú ulicu. Následkom bolo poškodenie spodných plechov okolo strednej nápravy autobusu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Éra trolejbusů v Praze začala před 80 lety

Stejně jako nyní Pražané čekají na zprovoznění metra D, stejně tak čekali na slibovanou trolejbusovou trať na sklonku 20. let. První linka zvaná „Káčko“ se rozjela v srpnu před osmdesáti lety a vedla od střešovické vozovny ke svatému Matěji v Dejvicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet zvyšuje cestovné na hlavnom ťahu

Žlté expresy českého podnikateľa Radima Jančuru zvyšujú najlacnejšie cestovné. Ceny na top slovenskej železničnej trati medzi Košicami a Bratislavou sa po novom budú pohybovať od 12 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem z muzea ČD do depozitáře NTM

Železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka připravilo na poslední prázdninovou sobotu 27. srpna nostalgickou jízdu parním vlakem do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově. To bude mimořádně otevřeno od 26. do 28. srpna všem zájemcům o dopravní techniku, zejména o dějiny a vývoj kolejové drážní dopravy.

Vlak bude odjíždět v 10:50 z Lužné u Rakovníka v 10:50, do Chomutova přijede ve 12:10. Zpět z Chomutova se bude souprava vracet ve 14:31. Jízdenky bude prodávat vlakový personál přímo ve vlaku.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na stránkách Železničního muzea v Lužné u Rakovníka www.cdmuzeum.cz a na webu NTM www.ntm.cz.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 33. týždeň

Počas uplynulého týždňa nedošlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k   žiadnej zrážke vlaku a civilnej osoby. Vyskytlo sa však niekoľko prípadov pokusov o samovraždu a množstvo iných nebezpečných situácií, ktoré sa našťastie neskončili tragicky. V úseku Ludanice – Topoľčany – Bošany bola na žiadosť polície znížená rýchlosť vlakov na 50 km/h z dôvodu nahlásenia samovražedného úmyslu, podozrivá osoba bola zadržaná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Barum Czech Rally Zlín omezí železniční dopravu

Ve dnech 26. 8. – 28. 8. 2016 bude ve Zlínském kraji probíhat 46. ročník Barum Czech Rally Zlín. Součástí tohoto motoristického svátku je dne 26. 8. 2016 noční Super rychlostní zkouška ulicemi města Zlína. Během té bude omezen přístup k vlakovému nádraží Zlín střed. Přístupová cesta bude vyznačena pořadatelem Barum Czech Rally.

Protože trasa rychlostní zkoušky vede i přes železniční přejezd v blízkosti ŽST Zlín střed a také přes autobusové nádraží Zlín a tímto i kolem nádraží ČD Zlín střed, musí České dráhy osobní vlaky od 17:30 hod do 00:20 hod nahradit autobusy v úseku Zlín-Malenovice – Vizovice a zpět. Cestující, kteří na Super rychlostní zkoušku pojedou, mohou ale pokračovat vlakem až do železniční stanice Zlín střed. Z důvodu vedení trasy rychlostní zkoušky přes autobusové nádraží Zlín a tímto i kolem nádraží ČD Zlín střed, je zastávka náhradních autobusů výjimečně umístěna na zastávce MHD - Náměstí Práce.

Opatření v železniční dopravě:

Směr Vizovice – Otrokovice:
V úseku Vizovice – Zlín-Malenovice bude nahrazen autobusem vlak s odjezdem v 17:20, 19:00, 20:47 a 22:00 z Vizovic (Os 14230, Os 14232, Os 14234 a Os 14236).
Na vlakovém nádraží Zlín-Malenovice bude přestup na vlak do stanice Otrokovice.
Autobusy pojedou přes zastávku MHD Náměstí Práce.

Směr Otrokovice – Vizovice:
V úseku Zlín-Malenovice – Vizovice, přes zastávku náhradní autobusové dopravy Náměstí Práce, budou nahrazeny vlaky, které odjíždí ze zastávky Zlín-Malenovice v 16:30, 17:55, 18:47 a 20:35 (Os 14229, Os 14231, Os 14233 a Os 14235).
Náhradní autobus za vlak Os 14237 (přípojný spoj od IC 551) v úseku Zlín střed – Vizovice odjede ze zastávky NAD Náměstí práce v čase pravidelného odjezdu vlaku ve 22:45 hod.
Vlak IC 551 - tzv. Zlínský expres z Prahy hl. n. bude nahrazen autobusem v úseku Otrokovice – Zlín na zastávku MHD Náměstí práce.

Po ukončení rychlostní zkoušky pojedou zvláštní vlaky v úseku Zlín střed – Vizovice a Zlín střed – Otrokovice:
Vlak Os 11091 v trase Zlín střed – Vizovice odjede ze stanice Zlín střed v 00:35 hod 
Vlak Os 11092 v trase Zlín střed – Otrokovice odjede ze stanice Zlín střed v 00:35 hod

Tyto vlaky pojedou dle zvláštního jízdního řádu (viz níže). Ve vlacích platí jízdní doklady dle tarifu společnosti ČD, a.s. a jízdní doklady platné v Integrovaném dopravním systému ZID.

Více podrobností, včetně zastávek autobusů Náhradní autobusové dopravy, najdete na stránkách Českých drah: http://www.cd.cz/zlinsky-kraj/aktuality/-27260/

Oprava výhybiek v žst. Devínska Nová Ves pokračuje

Aj v tomto týždni pokračujú [...] v železničnej stanici Devínska Nová Ves výlukové práce. Doprava v železničnej stanici Devínska Nová Ves bude v tomto čase obmedzená. Počas výlukovej činnosti bude zavedené prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti 30 km/h resp. 50 km/h,  t. j. vlaky v úseku prác budú premávať rýchlosťou 30 km/h, resp. 50 km/h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaku s autobusem v Německu

Nejméně tři lidé byli těžce zraněni ve středu ráno při srážce nákladního vlaku a autobusem nedaleko dolnosaského města Melle, uvedl list Süddeutsche Zeitung. Podle webu Nonstopnews bylo zraněno devět lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úzkou koľajou po rašeliniskách pri Čiernom Dunajci

V mene kolegov zo Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie zasielam informácie o akcii na rašelinovej drážke, ktorá sa uskutoční v nadchádzajúcu sobotu, 27. augusta 2016. Máte to veľmi blízko, takže sa možno ktosi zo Slovenska pripojí. 

Srdečne zdraví 

Piotr Skucha

Informácie: https://www.facebook.com/events/1095139600532510/
 

Zábřeh přijde o rychlíky, dotčené obce protestují

Devět rychlíkových spojů Českých drah nebude od prosince zastavovat v Zábřehu na Šumpersku. Ministerstvo dopravy omezení obhajuje snahou o rychlejší dopravu bez zpoždění. Obce se však se ztrátou těžce vydobytých vlaků odmítají smířit, lidé totiž budou muset kvůli přestupům jezdit do Olomouce či České Třebové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB zruší spacie vlaky, prevezmú ich ÖBB

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) plánuje v decembri zrušiť väčšinu nočných vlakov s lôžkovými vozňami. Cestujúci sa však nemusia obávať, keďže väčšinu zo zrušených spojení od 11. decembra prevezmú rakúske železnice Österreichischen Bundesbahnen (ÖBB).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPP spustil aplikaci s informacemi a jízdními řády

Pražský dopravní podnik (DPP) nabízí cestujícím novou aplikaci s informacemi o městské hromadné dopravě včetně jízdních řádů. Umí také najít nejbližší zastávky v okolí jejího uživatele.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba štvrtej linky pražského metra mešká

Plánovaná výstavba štvrtej linky (D) pražského metra sa odloží pre problémy s výkupom pozemkov. Pražská radnica počíta s dvoj- až trojročným meškaním projektu v celkovej hodnote 50 miliárd Kč (1,85 miliardy eur). Takže práce by mohli začať až v roku 2020, uviedli v stredu (17. 8.) české médiá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přestaví restaurační a lůžkové vozy

České dráhy dnes vyhlásily dvě výběrová řízení na úpravy a vylepšení některých restauračních a lůžkových vozů.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Zubačka odviezla deti do rozprávky

Rozprávkové bytosti, hry, súťaže a veľa inej zábavy čakali na deti počas podujatia Parnou zubačkou do rozprávky, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 20. augusta od 10.30 h v sedle Zbojská neďaleko Tisovca v okrese Rimavská Sobota.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD rozdaly zakázky na opravy vozidel

České dráhy v posledních týdnech rozdávaly zakázky na periodické opravy svého vozového parku. Celkem uzavřely jedenáct rámcových smluv v hodnotě až 3,5 miliardy korun. Lukrativní koláč si znovu rozdělilo čtvero tradičních dodavatelů, největší díl si přitom ukousla firma Pars nova ze skupiny Škoda Transportation. Ta získala smlouvy v hodnotě 1,8 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Leo Express spustí linku Praha - Banská Bystrica

Dopravca Leo Express spustí od 4. septembra novú autobusovú linku z Banskej Bystrice do Prahy. Spoje budú premávať cez Zvolen, Trenčín, Brno, Uherský Brod a Uherské Hradište.

Celú správu nájdete na tejto stránke.