Dopravné správy

Průvodčí ČD s lepšími brašnami od DB narazili

Mezi některými průvodčími Českých drah a zaměstnavatelem vypukl na první pohled nezvyklý spor: o brašny. Zaměstnancům se totiž stávající nelíbí, jelikož jsou malé a musí jich nosit několik. A tak si koupili za své peníze pohodlnější a praktičtější brašnu od Deutsche Bahn, kam se jim vejde všechno. A narazili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Dočasné zmeny zastávok DPB pre opravy vozoviek

Pre opravu povrchov vozoviek budú od 1. augusta 2016 dočasne zmenené polohy zastávok autobusov MHD:

Dubová (obojsmerne)
Panorama City (v smere k Autobusovej stanici)
Chatam Sófer (v smere k Lafranconi)

Náhradné zastávky budú zriadené v blízkosti ich stálych polôh.

Originálnu správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka je blízko zakázce snů do Bavorska

Plzeňská Škoda Transportation je velmi blízko finálnímu podpisu smlouvy na dodávky elektrických jednotek pro příměstskou dopravu v okolí bavorského Norimberku. Kontrakt za téměř deset miliard blokují přes rok německé státní dráhy Deutsche Bahn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lístky na vlak do Viedne možno kúpiť cez internet

Novinka pre cestujúcich do Viedne! Železničná spoločnosť Slovensko spustila internetový predaj medzinárodných lístkov do Viedne s názvom EURegio WIEN TICKET. Spiatočný lístok z Bratislavy do Viedne stojí 14 € a platí jeden deň (pricestovať späť na územie Slovenska je možné aj po polnoci). Na rozdiel od iných medzinárodných internetových lístkov ZSSK možno s EURegio WIEN TICKET cestovať v rámci Slovenska vlakom akejkoľvek kategórie podľa vlastného výberu, v Rakúsku vlakmi regionálnej dopravy (R, REX) a S-Bahnom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kontrola výhybek ochromuje železnici

Tuzemská železnice má zásadní problém. Rentgeny Správy železniční dopravní cesty objevily (...) praskliny na nových výhybkách ve stanici Horažďovice. Ukazuje se ale, že výhybky ze stejné série jsou instalovány po celé republice, správa železnic proto nařídila další kontroly a preventivní opatření. Ta se týkají například klíčových uzlů v Plzni a Olomouci. Vlaky jsou nahrazovány autobusy, případně přejíždějí výhybky krokem, spoje nabírají zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozšírenie prepravy bicyklov na linke 29 DPB

Od 1. augusta 2016 bude na linke 29 zavedená preprava bicyklov autobusom s cyklonosičom pre 7 bicyklov na zadnom čele aj počas pracovných dní. Bicykle bude možné prepraviť počas celého dňa s výnimkou dvoch párov ranných spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čtvrtý koridor v Praze má stavět Chládek & Tintěra

Výběrová komise Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) doporučila společnost Chládek & Tintěra jako vítěze tendru na dostavbu čtvrtého koridoru v Praze mezi Hostivaří a Vršovicemi. Deníku E15 to potvrdily dva zdroje. Sama správa železnic věc nekomentuje až do oficiálního vyhlášení vítěze patrně v příštím týdnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Spojenie útočníka z bavorského vlaku s Blízkym východom

Podobne ako samovražedný útočník z bavorského Ansbachu mal krátko pred činom kontakty s neznámou osobou alebo organizáciou, a to v oblasti Blízkeho východu, aj mladík, ktorý o niekoľko dní skôr zaútočil sekerou a nožom na pasažierov regionálneho vlaku v okolí Würzburgu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace tratí a rychlost vlaků

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) loni prostavěla za jediný rok tolik peněz, co za čtyři roky. Tratě se díky tomu zrychlily a jsou bezpečnější. Jenže ne všude platí, že stamilionové investice přinesly skutečně zrychlení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pápež v Krakove cestoval električkou

Mladí pútnici, ktorí sa v Krakove zúčastňujú na Svetových dňoch mládeže, privítali hlavu Katolíckej cirkvi vo štvrtok večer v rozsiahlom parku Błonia, ktorý až šesťkrát navštívil aj Ján Pavol II. Zaujímavosťou je, že pápež za mládežou pricestoval električkou a tak pripomenul svoj zvyk cestovať v Buenos Aires hromadnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT v rukách PKP Cargo prodělává

Druhý největší nákladní železniční dopravce v zemi, společnost Advanced World Transport (AWT), se pod novými polskými majiteli propadla loni do ztráty. Firma současně ztratila i část tuzemského trhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záchytné parkovisko Ivanka pri Dunaji

Dobry den, v suvislosti s pripravovanou vystavbou zachytneho parkoviska Ivanka pri Dunaji ma 2 otazky: Kedy je naplánovaná výstavba 1.casti záchytného parkoviska?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Leo Express bude jezdit do Německa a Rakouska

Společnost Leo Express spustí 15. srpna novou autobusovou linku z Prahy do Mnichova. Dopravce zároveň prodlouží nynější autobusový spoj z Prahy do Českého Krumlova, který bude nově zajíždět do rakouského Lince a Salcburku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Využitie vozidiel ZSSK je v porovnaní s ČD neefektívne

So súčasným počtom vlakov by mohol štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaviesť na všetkých tratiach po Slovensku hodinový takt a pritom ešte na hlavných trasách zvýšiť počet spojov o 20 percent. Konštatovali to štátni analytici, ktorí sa v rámci projektu Hodnota za peniaze pozreli aj na železničnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zahájení revitalizace trati Zastávka u Brna - Okříšky

Správa železniční dopravní cesty zahájila revitalizaci podstatné části železniční trati číslo 240. Stavět se bude v úseku Zastávka u Brna – Krahulov, který měří celkem 45,6 km. V souvislosti s tím také dnes začala mezi Náměští nad Oslavou a Okříškami nepřetržitá výluka, která potrvá až do 8. prosince.   

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nitra chce vytvoriť vlastný dopravný podnik

Mesto Nitra chce vytvoriť vlastný dopravný podnik s možnosťou kapitálového vstupu prepravcu. Zámer vo štvrtok schválili mestskí poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve. Mestskú hromadnú dopravu v Nitre v súčasnosti zabezpečuje Arriva Nitra. Zmluvu s mestom má uzatvorenú na desať rokov, vyprší 31. mája 2017. Dovtedy sa musí samospráva rozhodnúť, ako ďalej. Ako povedal pre médiá primátor Jozef Dvonč, mesto má na výber tri možnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD provozují už jedenáct set klimatizovaných vozů

České dráhy postupně rozšiřují provoz moderních klimatizovaných souprav na další linky, včetně regionálních osobních spojů nebo běžných rychlíků. U nich byly v současném jízdním řádu nahrazeny starší vozy moderními plně klimatizovanými soupravami například na linkách Brno - Břeclav - Olomouc nebo Brno - Česká Třebová - Praha. K zatím částečné výměně starších vozů za moderní s klimatizací došlo také na lince z Prahy do Hradce Králové a Trutnova.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Sexuálne menšiny obmedzia bratislavskú MHD

Počas konania podujatia na Hviezdoslavovom námestí a sprievodu mestom v sobotu 30. júla 2016 bude obmedzená premávka MHD v centre mesta. Už počas dopoludnia bude vylúčená premávka električiek cez Jesenského a Mostovú ulicu. Popoludní počas samotného sprievodu bude krátkodobo vylúčená premávka MHD aj na nábreží, Šafárikovom nám. a na Štúrovej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

A informácie o príčine obmedzení na špeciálnom webe.

 

Průběžné statistiky DI z mimořádných událostí

Drážní inspekce bude v rámci své otevřenosti pravidelně na svých webových stránkách zveřejňovat aktuální měsíční statistiky mimořádných událostí na dráhách. Z prvních zveřejněných dat lze mimo jiné vyčíst, že počet usmrcených při střetnutí na železničním přejezdu v prvním pololetí vzrostl o 178 %. 

Drážní inspekce bude vždy na začátku každého měsíce aktualizovat zveřejněná data, jež budou veřejnosti přístupná a jejichž použití nebude nijak omezeno v případě, pokud bude Drážní inspekce uvedena jako jejich zdroj. V rámci územního členění byla do datového souboru vložena také součást, rozlišující statistické výstupy dle jednotlivých krajů.

Více v přiložené tiskové zprávě
.

Trať ŽSR 173 Margecany - Červená Skala

Železničná trať Červená Skala – Margecany (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 173) je jednokoľajná neelektrifikovaná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Červenú Skalu a Margecany. Je súčasťou prepojenia Zvolen – Banská Bystrica – Margecany – Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.