Dopravné správy

Šéf ČD k výsledkům hospodaření firmy

Dvě odlišné zprávy vyplývají z hospodaření Českých drah za pololetí. Dobrou zprávou je, že celá skupina ČD vylepšila meziročně čistý zisk téměř o čtyřicet procent na 375 milionů korun. O poznání horším sdělením pak je, že se nedaří vylepšit finanční situaci osobní dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Výsledky prieskumu spokojnosti DPMK

Hlavným cieľom Dopravného podniku mesta Košice je bezpečná a komfortná preprava cestujúcich. Aby sme mohli služby cestujúcej verejnosti neustále zlepšovať, zisťovali sme názory ľudí na mestskú hromadnú dopravu prostredníctvom ankety „Zlepšite spolu s nami cestovanie v mestskej hromadnej doprave v Košiciach a vyhrajte cestovanie zadarmo“.  Informácie DPMK získaval v období 23.5. – 30.6. 2016, na prieskume pracovali naši zamestnanci a dobrovoľníci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historická jízda „věžákem“ ze Šumperka do Libiny

Ze Šumperka do Libiny a zpět budou mít cestující možnost svézt se historickým motorovým vozem tzv. „věžák“ . Vystaven bude také další oblíbený veterán – „hurvínek“.

Místo a čas konání: Šumperk, 3. 9. 2016 od 9:50 do 15:50

V září uplyne 85 let od výroby motorového vozu „věžák“ (M 120.417) s nevšední kabinkou pro řidiče umístěnou na střeše, podle níž získal své jméno. Letos je tomu také 25 let, kdy se po náročné renovaci znovu rozjel. Jeho domovem bylo po dlouhá léta depo v Šumperku, odkud se svým kolegou „hurvínkem“ (M 131.101) občas vyrážel na spanilé jízdy po českých zemích i za hranice.

V sobotu 3. září můžete okusit jízdu ve vozidle po všech stránkách netradičním – nejen věžovou kabinou, ale i reverzačním motorem (který se točí podle určeného směru jízdy), planetovou převodovkou bez spojky nebo typickým lodním telefonem mezi průvodčím a strojvůdcem.
Dva páry vlaků budou vypraveny ze Šumperka v 9:50 a 13:50 h do Libiny a zpět s příjezdy do Šumperka v 11:50 a 15:50 h. Ve stanici si můžete prohlédnout také druhého veterána – prvního „hurvínka“ na kolejích M 131.101.

Vlaky jsou vzhledem k malé kapacitě povinně místenkové, jízdenky s místenkou si můžete koupit v předprodeji v osobních pokladnách v Šumperku a Olomouci.

Ceník jízdného:
•        Šumperk – Libina 60 Kč
•        Šumperk – Libina a zpět 100 Kč
•        děti 6–15 let poloviční

Více informací na: cdnostalgie@gr.cd.cz

ZSSK kupuje poruchové vlaky z ŽOS Vrútky

Pondelok 25. júna 2016 bol pre železničiarov deň ako každý iný. Za svitania na koľajniciach prišli o život dve srnky a jedna laň, okolo obeda na priecestí uviazla tatrovka naložená drevom, keď zašlo slnko, vyšli sprejeri. A ako obvykle, tretina nových motorových vlakov zostala, slovami železničiara, stáť pri plote.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízda historického cyklovlaku Velo Podyjí

V sobotu 3. září vyjede opět historický cyklovlak Velo Podyjí. Dieselová lokomotiva Bardotka pojede v čele soupravy sestavené z historických vozů, bufetového vagonu a cyklovozu, kterým si každý bude moci přepravit svoje kolo zcela zdarma.

Vlaková souprava startuje v Brně – Židenicích a postupně dojede až do Šatova. Každá zastávka nabídne tip na zajímavý program. Znojmo láká na unikátní znojemské podzemí, nejvzácnější památku Znojma rotundu Panny Marie a sv. Kateřiny, dominující radniční věž a mnohé další.

Na co se můžete těšit?
- v Šatově Traktůrkiáda,
- v Šatově bude otevřen pěchotní srub Zahrada,
- možnost cyklovýletů po trasách na Znojemsku i v Rakousku,
- bufetový vůz s občerstvením a víny ze Znovínu,
- slavnosti chleba ve Slupi ze Šatova autobusem zdarma.

Jízdu samotného vlaku oživí historický program s ozbrojenými složkami bývalé ČSSR situovaný do 80. let minulého století. Krátké scénky Sboru ozbrojené ochrany železnic, Pohraniční stáže, Oddělení pasové kontroly nebo Celní správy se odehrají v každém voze.

Ceník jízdného:
•        zpáteční Brno – Znojmo/Šatov 140 Kč,
•        děti do 15 let sleva 50 %,
•        držitelé průkazů ZTP a ZTP/P sleva 75 %,
•        úsekové jízdné dle vzdálenosti,
•        přeprava kol zdarma.

Ostatní tarifní ani mimotarifní výhody neplatí.
Prodej jízdenek ve všech pokladnách ČD.

Více informací včetně jízdního řádu na http://www.cd.cz/zazitky.

Zmeny v košickej MHD

V súvislosti so začiatkom nového školského roka 2016/2017 bude MHD jazdiť podľa cestovných poriadkov platných pre pracovné dni so školským vyučovaním. Obnovujú sa zachádzky školských spojov na linkách 11, 20L, 25, 26P a 29 a obnovuje sa linka Š1 (Myslava, Maša – Spoločenský pavilón).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nevšední příspěvek ČD k Dnům evropského dědictví

Jedinečnou příležitost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory na železnici v Praze a ve středních Čechách budou mít zájemci o prvním a druhém zářijovém víkendu během Dnů evropského dědictví. V sobotu a neděli 3. – 4. září bude otevřena prezidentská čekárna ve stanici Stochov a železniční muzeum v Lužné u Rakovníka bude mít vstupné za symbolickou 1 korunu. Následující víkend budou otevřené historické salonky na pražském hlavním a Masarykově nádraží a připravené budou také komentované vycházky mezi oběma nádražími. Zpřístupněná bude také Výtopna Nusle.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Cenovú vojnu na železnici prehrali cestujúci

Jeden a pol roka trvala cenová vojna na železnici a jej výsledok je rozpačitý. V decembri 2014 prišiel na hlavnú trať z Bratislavy do Košíc súkromný RegioJet. Cestovné najprv výrazne zlacnelo, ale neskôr späť zdraželo a od minulého týždňa sú ceny vo viacerých prípadoch ešte vyššie, ako boli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD na Slovensko v září výhodně

Ode dneška po celé září je možné cestovat na Slovensko za zvýhodněné ceny Včasných jízdenek Slovensko přes přechody Čadca a Horní Lideč a užít si tak příjemnou pozdní dovolenou nebo víkend ve slovenských horách, termálních lázních nebo při poznávání pamětihodností, lidové architektury nebo množství památek UNESCO.

Během září stojí Včasné jízdenky Slovensko na kratší trasy od 138 Kč, na nejdelší tratě pak od 276 Kč. Kratší trasy jsou například z Olomouc a Ostravy do Žiliny, ty nejdelší jsou například až z Plzeňského, Karlovarského nebo Ústeckého kraje do Tater nebo Košic. Cesta vlakem z Plzně, Chebu, Karlových Varů nebo z Ústí nad Labem do Tater stojí v září od 276 Kč.

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Udeľovanie štipendií ŽSR

Chcem sa spýtať na presný výberový proces, podľa ktorého budú žiadateľom udeľované štipendiá. Tiež sa chcem spýtať na konkrétne pracovné pozície, ktoré budú absolventom ponúknuté. Budú sa študenti zaväzovať na prácu na konkrétnej pozícii, alebo nie?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Síťová jízdenka MHD Praha od ČD se slevou

Lidé cestující vlakem Českých drah do Prahy si od dneška mohou koupit na stanici nebo ve vlaku ještě před příjezdem do Prahy síťovou jízdenku na městskou hromadnou dopravu v hlavním městě. Návštěvníci Prahy, ať již turisté nebo lidé jedoucí na služební cesty, tak mohou ušetřit čas při pořízení jízdenek po příjezdu do Prahy a navíc uspoří až 40 Kč na jedné celodenní síťové jízdence. Jízdenka platí na území hlavního města v prostředcích veřejné hromadné dopravy jako jsou metro, tramvaje, autobusy a další linky.  

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Posilová doprava do Veľkého Šariša

V sobotu 3. septembra 2016 bude z dôvodu konania Dňa otvorených dverí v Pivovare Šariš posilnená doprava medzi Prešovom a Veľkým Šarišom. Pravidelné linky 14 a 45 budú premávať podľa bežného cestovného poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Seattlu budou jezdit další tramvaje z Ostravy

Flotila tramvají s českým rodokmenem v americkém Seattlu se do dvou let výrazně rozroste. Tuzemský dodavatel Inekon očekává brzký podpis opce na deset až patnáct tramvají s bateriovým pohonem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia železničné priecestie v Novej Stráži

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 2. a 3. septembra 2016 realizovať výluku v úseku Komárno – Zlatná na Ostrove. Dôvodom výlukových prác je oprava železničného priecestia (jedinečné identifikačné číslo – JIČ - SP 2281) v železničnom kilometri 5,762.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraje jsou proti státní půjčovně vlaků

Asociace krajů ČR (AKČR) chce jednat o čerpání 18 miliard korun z evropských prostředků na nákup nových regionálních vlaků s premiérem Bohuslavem Sobotkou a dalšími předsedy stran vládní koalice. Asociace totiž nesouhlasí se záměrem ministra dopravy Dana Ťoka využít evropské dotace k nákupu železničních vozidel, které by stát následně pronajímal soukromým dopravcům vzešlým z výběrových řízení na provoz linek, řekl Miloš Němeček z Asociace krajů. Ministerstvo dopravy kritiku odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy Brecely podal demisiu

Odchádzajúci minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (Sieť) podal demisiu. Potvrdila to rezortná hovorkyňa Karolína Ducká. Ministerstvo dopravy to však oficiálne neoznámilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy a ČD Cargo zvýšily zisk

V přiložených tiskových zprávách naleznete informace o pololetních výsledcích Skupiny České dráhy, která vykázala podle Mezinárodních účetních standardů (IFRS) za první pololetí letošního roku čistý zisk 375 milionů korun. To je o 273 milionů lepší výsledek než za stejné období loňského roku. Odráží se v něm růst výnosů z osobní dopravy, ale také prodej zbytného majetku i lepší hospodaření segmentu nákladní dopravy.

Tiskové zprávy:

  1. Skupina ČD v pololetí meziročně zvýšila zisk
  2. ČD Cargo za první pololetí zdvojnásobilo svůj čistý zisk

Výluka na trati Malá Lodina – Margecany

Zamestnanci ŽSR počas výluky vykonajú opravu geometrickej polohy 1. traťovej koľaje medzi železničnými stanicami Malá Lodina a Margecany. Na úseku trate dlhej necelých 2,7 km dôjde úprave koľajového lôžka do profilu – t.j. nahŕňaniu štrku zo strán do stredu koľaje. Zároveň sa uskutoční aj podbitie opravovanej časti trate, aby bol zabezpečený normovaný stav a prevádzková spôsobilosť železničnej dopravnej cesty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Prahy do Lince vlakem za čtyři hodiny

Vláda dnes schválila návrh na zavedení expresních vlaků z Prahy do Lince. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Čtyři páry expresních spojů by ročně měly přijít na zhruba 85 milionů korun. Zkrácení jízdní doby na přibližně čtyři hodiny podle ministerstva dopravy zatraktivní železniční spojení mezi Českem a Horními Rakousy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minulosť a súčasnosť žst. Bratislava hlavná stanica

Prvá staničná budova, ktorá dnes slúži Ministerstvu vnútra SR na Šancovej ulici, bola postavená v roku 1848 ako koncová stanica pre trať Bratislava – Gänserndorf – Viedeň a Bratislava – Břeclav. Do tejto koncovej stanice s koľajiskom na umelom násype pozdĺž Pražskej ulice prišiel 20. augusta 1848 prvý parný vlak Uhorskej centrálnej železnice z Viedne cez Gänserndorf, Marchegg, Devínsku Novú Ves, Lamač, Železnú studienku, Červený most a tunel pri Kramároch. Začala sa tým úvodná kapitola dejín železníc na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.