Dopravné správy

Italové musí vyklidit pražské hlavní nádraží

Na pronájmu komerčních prostor na hlavním nádraží v Praze už nebude vydělávat italská společnost Grandi Stazioni. Správa železniční dopravní cesty oficiálně oznámila, že dlouhodobá smlouva končí. Dodala, že za 13 let se nepodařilo Italům prostory kompletně zrekonstruovat. Firma však chce investici vymáhat soudně. Jednání o prodloužení termínu pro opravu budovy navíc podle Italů stále pokračují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tento rok zrýchli trať pri Trenčíne

Do konca novembra má na železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami pribudnúť približne 12 kilometrov zmodernizovaných koľajníc medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou. Po spornom tendri ich modernizuje spoločnosť TSS Grade za približne 244 miliónov eur

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Minimální mzda autobusáků stoupne na 98 korun

Mzdy řidičů v linkové autobusové dopravě stoupnou od ledna na 98 korun za hodinu, vláda podpořila nařízení zvyšující jejich platy. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na navýšení se se zástupci odborů domluvilo v září ministerstvo práce a sociálních věcí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyše 300 km tratí ŽSR je nadbytočných

Viac ako 300 kilometrov železničných tratí je na Slovensku málo využívaných a štát by mal prehodnotiť ich prípadné zrušenie. Konštatujú to vládni analytici v ďalšej správe vypracovanej v rámci projektu Hodnota za peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sedačky z červeného plastu pro pražské metro

Sytě červenému plastu dominuje vysoká opěrka, barevně jej doplňuje černá vložka. Takto bude vypadat nové sedadlo pro pražské metro na lince C. V soupravách se objeví i varianta s kratší opěrkou, která je určená pro podélné řady sedadel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bomba zabíjala v pakistanskom vlaku

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších minimálne desať osôb utrpelo v piatok zranenia pri výbuchu nálože umiestenej v osobnom vlaku smerujúcom z pakistanského mesta Kvéta do Rávalpindí. Informovala o tom agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Středočeské ID míří bezkontaktní jízdné

Na meziměstských linkách v rámci Středočeské integrované dopravy autobusového dopravce Anexia vyjedou od desátého října první autobusy vybavené bezkontaktními platebními terminály. Dopravce technologii nasadí na dvacítce svých spojů mezi Prahou a Rakovníkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návrat IC vlakov ZSSK má aj politickú príčinu

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) víta opätovné zavedenie IC vlakov, ktoré majú začať premávať 11. decembra tohto roku. “SNS presadila ich návrat aj do programového vyhlásenia vlády, pretože podľa strany vytvorenie súkromného  monopolu v oblasti, kde má mať zastúpenie aj štát, nebolo zdravé,” konštatoval v stanovisku predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lávka přes chebské nádraží je neopravitelná?

Obrovský problém musí v souvislosti s nedávno uzavřenou lávkou přes chebské nádraží řešit město Cheb. Ukazuje se, že spojnice mezi centrem Chebu, čtvrtí Švédských Vrch a částí města Podhrad je v tak špatném technickém stavu, že její oprava je takřka nemožná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR, železničná stanica Čadca a bezdomovci

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o informáciu, ako sa osvedčila novela zákona o dráhach, ktorá vstúpila do platnosti od 1. decembra 2015 a mala riešiť problém s bezdomovcami na železničných staniciach. Chcem sa informovať, aká je konkrétna situácia v ŽST v Čadci, ako je to s vykazovaním bezdomovcov z týchto priestorov a dodržiavaním ďalších predpisov, ktoré priniesla novela.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trápení s nádražím v Brně

Přesunout, či nepřesunout? To je, oč tu běží. Brňany to trápí už bezmála 90 let. V pátek a v sobotu nebudou rozhodovat jen o složení části Senátu a krajského zastupitelstva pro příští čtyři roky, ale také o tom, kde budou v budoucnu vystupovat z vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové zastávky MHD Košice na Ázijskej triede

So začiatkom školského roka bola na sídlisku Ťahanovce kompletne obnovená doprava po Ázijskej triede. Mnohí obyvatelia najmladšieho sídliska boli počas stavebných prác na tejto cestnej komunikácii nútení prestupovať na „spodku“ sídliska, či už na zastávke Budapeštianska alebo Bruselská. Po piatich mesiacoch je dielo dokončené a my sa naň pozrieme optikou mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové mosty na trati z Břeclavi do Rakouska

Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala železniční mosty na trati z Břeclavi na státní hranici s Rakouskem. Realizace projektu přispěla ke zvýšení dopravní dostupnosti, stávající traťové rychlosti a rovněž k zajištění větší bezpečnosti a komfortu cestování.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zpráva.

Oprava priecestia v úseku Kriváň - Lovinobaňa

ŽSR vykonávajú opravy priecestia v železničnom úseku Kriváň - Lovinobaňa. Výlukové práce nemajú vplyv na železničnú dopravu. Priecestie v obci Mýtna bude pre motoristov od 7. do 14.10.2016 úplne uzavreté. Vodiči ho budú môcť obísť po vyznačených trasách.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovaráci diskutovali o stavbě terminálu

Doprava, náměstí, Chebský most nebo třeba bydlení ve Varšavské. Taková témata otevřela první veřejná diskuze nad novým karlovarským terminálem. Zatím existuje pouze studie, už má ale své příznivce i odpůrce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadne spoje počas bratislavskej Bielej noci

Počas podujatia Biela noc v noci z 8. na 9. októbra 2016 bude okrem regionálnych nočných spojov posilnená aj nočná MHD v Bratislava mimoriadnymi električkovými linkami N5, N8 a N10 v čase medzi cca 23:30 - 2:00 premávajúcimi v intervale 15 - 30 minút. Kapacitnejšími vozidlami budú posilnené aj bežné nočné linky, pričom vybrané autobusové a trolejbusové linky budú premávať taktiež v intervale 15 alebo 30 minút miesto bežného 60-minútového intervalu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bezpečnost na drahách v ČR je dobrá

Z hlediska bezpečnosti lze shrnout situaci na dráhách jako stabilizovanou, problém však nadále přetrvává u některých úrovňových železničních přejezdů. Je ale nutné připomenout, že ke střetům na přejezdech dochází v naprosté většině případů vlivem nepozornosti, nebo dokonce nerespektováním výstražných zařízeních řidiči silničních vozidel.
Více informací naleznete v příloze
.

Bezplatný Interrail pre mladých v EP narazil

Bezplatný mesačný vlakový poukaz Interrail by umožnil mladým spoznať Európsku úniu, a navyše je to spôsob, ako zatraktívniť ekologický spôsob dopravy. Týmito slovami v Európskom parlamente (EP) obhajoval návrh na udelenie poukazu Európanom, ktorí dovŕšili 18 rokov, jeho predkladateľ Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další dodávka EJ 575 ze Škoda vagonky na Litvu

První cestující se v Litvě svezli novým elektrickým vlakem, který pro tamní dráhy dodává společnost Škoda Vagonka. V rámci zkušebního provozu s cestujícími se nové jednotky představily na trase Vilnius – Kaunas. Ostravská dceřiná společnost Škody Transportation postupně Litevským drahám dodá celkem tři dvoupodlažní soupravy EJ 575 za 750 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Alstom dodá SNCF nové vozidlá

Francúzska vláda si od Alstomu objednala 21 vysokorýchlostných vlakov TGV. To umožní francúzskemu priemyselnému koncernu zachovať produkciu v závode, ktorý sa nachádza v severofrancúzskom meste Belfort. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Celú správu nájdete na tejto stránke.