Dopravné správy

ČD Cargo se ztrátového velkoskladu nezbaví

Společnost ČD Cargo prohrála arbitrážní soud kvůli skladu v Lovosicích, který je každý rok ve ztrátě několika desítek milionů korun. Dceřiná firma Českých drah se snažila žalobou vypovědět nebo změnit smlouvu na pronájem s developerem Hyparkos, soud ale rozhodl, že kontrakt platí v současné podobě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Veľký Meder – Zemianska Olča

ŽSR budú v dňoch 5. a 6. decembra 2016 realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku železničnej stanice (ŽST) Veľký Meder – ŽST Zemianska Olča. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú práce súvisiace s opravou a údržbou železničného zvršku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína postaví nové tratě z Pekingu do okolních měst

Čínská Národní rozvojová a reformní komise schválila projekt železničního spojení Pekingu se sousedními městy v hodnotě 247 miliard jüanů (907 miliard korun). Projekt je součástí vládního úsilí o zlepšení propojenosti okolí hlavního města, napsala agentura Bloomberg.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie električky v Petržalke sa mení

Po desiatich mesiacoch posudzovania vplyvov predĺženia električkovej trate na životné prostredie (proces EIA), bola na Enviroportáli zverejnená správa o hodnotení projektu. V zhodnotení sa uvádza, že „Na základe vykonaného hodnotenia vplyvov činnosti na životné prostredie v hodnotenom území a pri splnení opatrení na prevenciu, elimináciu, minimalizáciu a kompenzáciu vplyvov na životné prostredie považujeme realizáciu navrhovanej činnosti za prijateľnú a z hľadiska vplyvov na životné prostredie a celospoločenského úžitku investície za realizovateľnú a v území prospešnú“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumavské lokálky čekají velké změny

Vyšší rychlost, více komfortu a levnější jízdenky slibuje společnost GW Train Regio, která bude místo Českých drah od 10. prosince 2017 provozovat takzvané šumavské lokálky. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) kraj ušetří 300 milionů korun a dalších 150 milionů podle něj ušetří stát, který na regionální veřejnou dopravu přispívá. Zimola podepsal smlouvu s předsedou představenstva společnosti Peterem Bosáčkem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sklady náhradných dielov pre vozidlá DPB

Dopravný podnik Bratislava v závere novembra vyhlásil verejnú súťaž na zriadenie konsignačného skladu pre nákup náhradných dielov na autobusy značiek Ikarus*, Irisbus, Iveco, Karosa a Solaris. Ide už o druhý pokus DPB v tomto roku o zriadenie takéhoto konsignačného skladu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Analýza: Proč bude jezdit do Brna i RegioJet

Jedno z nejvíce očekávaných rozhodnutí na české železnici letošního roku je už definitivně potvrzené. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělila tři páry vlaků mezi Prahou a Brnem RegioJetu, České dráhy uspěly se žádostí pouze o jeden pár spojů, o které se přely se soukromým dopravcem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK hľadá na Startup Awards využiteľné inovácie

Elektrické zásuvky sú v nových alebo modernizovaných vozňoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) štandardom. Čo však urobiť so smartfónom, keď zásuvka síce funguje, no nabíjačka nie je poruke? ZSSK, partner STARTUP AWARDS 2016, hľadá na tomto podujatí možnosti, ako by sa mohlo vyjsť cestujúcim v ústrety aj v takomto prípade. Inšpiráciu hľadala aj u vývojára nabíjačiek CulCharge, ktorý začínal ako jeden z najúspešnejších start-upov na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet sveze cestující ČD zdarma

Přes 24 hodin nabízely České dráhy v prodeji jízdenky na vlaky, o kterých už státní dopravce najisto věděl, že nevyjedou. Jde o spoje mezi Prahou, Brnem a Bratislavou. Chybu odstranily až dnes ráno, marketingově už ji chce využít RegioJet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vietor a sneh komplikujú železničnú dopravu

ŽSR upozorňujú cestujúcich, že v dôsledku nepriaznivého počasia, výdatného sneženia, silnej víchrice a popadaných stromov na trať je úplne, alebo čiastočne prerušená železničná doprava na viacerých úsekoch Slovenska. Najvážnejšia je situácia v úseku Východná – Kráľova Lehota. Cestujúci v úseku Košice – Žilina – Bratislava preto musia počítať počas celého dňa s výrazným meškaním vlakov. ŽSR majú na odstraňovanie následkov nepriaznivého počasia nasadené všetky sily a prostriedky. Za vzniknuté meškanie sa cestujúcim ospravedlňujú

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJetu chybí vagony

Soukromý železniční dopravce RegioJet zredukuje od nového jízdního řádu dočasně kapacity některých svých stávajících spojů. Důvod je jednoduchý: firma potřebuje uvolnit vozy, aby s nimi pokryla novou linku Praha – Brno – Bratislava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počasie môže komplikovať cestovanie vlakom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich, že vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé počasie na celom Slovensku, môžu sa vyskytnúť komplikácie  počas cestovania vlakom.

ZSSK priebežne aktualizuje všetky informácie na http://www.slovakrail.sk/.

Aktuálnu situáciu cestujúci nájdu na mape ŽSR, na ktorej je zobrazená poloha vlakov aj s aktuálnymi meškaniami: http://mapa.zsr.sk/.

PODROBNÉ INFORMÁCIE O CESTOVANÍ:
telefonicky: Kontaktné centrum 18 188
, alebo +421 2448 58 188 ( pri volaniach zo zahraničia) zákaznícke centrá v 11 mestách, osobné pokladnice v staniciach
http://www.slovakrail.sk/ alebo www.facebook.com/slovakrail, info@remove-this.slovakrail.sk

Železničná spoločnosť Slovensko sa ospravedlňuje za spôsobené meškania a vzniknuté nepríjemnosti.

SŽDC přechází na centrální způsob nákupu

Správa železniční dopravní cesty se dlouhodobě zabývá možnostmi efektivních úspor při nákupu komodit nutných pro opravné, udržovací a modernizační práce na české železniční sítě. Nyní přišla s řešením centrálního nákupu materiálu, díky kterému je schopna ušetřit desítky milionů korun ročně.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

RegioJet „dostal“ vlaky na linke Praha - Bratislava

Český súkromný dopravca RegioJet spojí dvakrát denne vlakmi Bratislavu s Brnom a Prahou. Dopravca totiž podľa hovorcu Aleša Ondrůja dostal oficiálny list od českého správcu železničnej infraštruktúry - Správy železničnej dopravnej cesty, v ktorej mu potvrdil cestovný poriadok spojov na tejto trase.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Číňané přiznali zájem o Škodu Transportation

Čínskou vládou ovládaný železniční gigant CRRC poprvé oficiálně přiznal, že zvažuje koupi českého výrobce kolejových vozidel Škoda Transportation. Obchod by pravděpodobně Číňany vyšel na desítky miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z histórie košickej MHD

Všetkým fanúšikom histórie hromadnej dopravy v Košiciach dávame do pozornosti zmeny v sekcii História. K dnešnému dňu došlo k rozdeleniu obdobia rokov 1919 až 1944 na dva samostatné články ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Frýdlant n.O. – Val. Meziříčí má lepší parametry

Správa železniční dopravní cesty zlepšila parametry části železniční trati Frýdlant nad Ostravicí – Valašské Meziříčí. Hlavním cílem projektu bylo její uvedení do technického stavu odpovídajícího evropským parametrům a standardům.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Povedie medzištátny železničný tunel popod Tatry?

Pod Tatrami sa opäť rozprúdila diskusia na tému železničného tunela popod Tatry do Poľska. Ten by mohol byť jedným z riešení súčasnej problematickej dopravy. "Podľa mňa neexistuje lepšie riešenie, pretože ak budeme rozširovať komunikácie, budovať diaľnice medzi Poľskom a Slovenskom, vždy to bude s dopadom na životné prostredie, toto riešenie však naň predstavuje minimálny dopad negatívnych vplyvov. Takéto prepojenie by výrazne pomohlo aj pri rozvoji cestovného ruchu," uviedol pre agentúru SITA zástanca tunela Michal Sýkora, starosta Štrby a predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na valašský jarmek

Upozorňujeme na akci Českých drah tuto sobotu 3. prosince 2016, kdy národní dopravce vypraví speciální nostalgický vlak na tradiční valašský jarmek do Valašských Klobouk. Do jeho čela se postaví parní lokomotiva "Matěj". Uvnitř pak bude procházet Mikuláš se svou družinou. Více informací naleznete v tiskové zprávě, nebo na webu Českých drah: http://www.cd.cz/zazitky

ÖBB sa súdia so štátom o 300 miliónov eur

Rakúske štátne železnice (ÖBB) sa so štátom súdia o 300 miliónov eur, ktoré mal štát spoločnosti vrátiť. Sumu predstavujú 10-ročné nadmerné odvody zo mzdy do rodinného sociálneho fondu, ktorého primárnym účelom je vyplácanie rodinných prídavkov a podpory pre rodiny s deťmi. Podľa agentúry APA sa sporom v súčasnosti zaoberá Správny súdny dvor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.