Dopravné správy

Leo Express vypraví autobusy mezi Vídní a Varšavou

Tuzemský dopravce Leo Express znovu posiluje svoje působení v autobusové dopravě, každý čtvrtý cestující firmy už jede autobusem. Zatím poslední novou linkou je spojení Vídeň - Ostrava - Varšava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Srbský provokatívny vlak do Kosova nedošiel

Neúspechom sa skončili snahy Srbska obnoviť vlakové spojenie s Prištinou, ktoré Kosovskí Albánci ukončili ešte v roku 1999. Vlak z Belehradu, ktorý smeroval do Prištiny nevpustili Kosovskí Albánci na územie Kosova na príkaz kosovského prezidenta a vojnového zločinca Hacima Thaciho. Toho vydráždila skutočnosť, že na vagónoch sa nachádzal nápis “Kosovo patrí Srbsku”. Vlak skončil svoju cestu na stanici Raška. Srbi následne pohrozili Kosovu vyslaním armády.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Projekt státní půjčovny vlaků definitivně potopen

Ministerstvo dopravy definitivně vzdalo plány na zřízení firmy, která by centrálně nakupovala nové vlaky a pak je pronajímala dopravcům. Odpor proti půjčovně měli hlavně České dráhy a železniční odboráři, kterým se podařilo s připomínkami přesvědčit i některá ministerstva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha nebude muset omezovat tramvaje kvůli hluku

Praha - U výstavby i rekonstrukcí tramvajových tratí v Praze budou hygienici posuzovat každý jednotlivý případ a celkovou dopravní situaci v místě. Neměla by tak nastat situace, že by Praha musela kvůli hlukovým limitům omezovat tramvajové spoje. Na společném jednání se na tom dnes shodli zástupci Prahy a ministerstva zdravotnictví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z cisterny ve Studénce unikal benzol

Tři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z pěti jednotek zaměstnal v pátek odpoledne a večer únik kapalného benzolu z železniční cisterny v železniční stanici Studénka. Únik se obešel bez zranění, kvůli nebezpečí vznícení či dokonce výbuchu této nebezpečné látky byla na několik hodin omezena železniční doprava na významné spojce mezi Ostravou a Přerovem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řidič havaroveného trolejbusu už nechce jezdit

Řidič, který loni na konci srpna naboural v Otrokovicích s trolejbusem do sloupu je po nemocenské zpátky v zaměstnání. Nesedí však za volantem a nevozí lidi. Sedmapadesátiletý muž odešel na vlastní žádost na jiné místo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budoucnost Krkonoš: D11, spolujízda a vodíková VHD

Turisty do Krkonoš by mohly přivážet autobusy na vodík. Vážně o tom uvažuje město Trutnov a nemuselo by to ani trvat dlouho. Nejprve chce přejít na elektrobusy, poté už na vodíkový pohon, jehož jedinou odpadní látkou je voda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak na Domažlicku narazil do auta v kolejišti

Auto uvázlé na kolejích mezi Osvračínem a Staňkovem na Domažlicku v sobotu ráno sešrotoval osobní vlak. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, 14 lidí z vlaku přestoupilo do přivolaného náhradního autobusu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Regiojet slaví úspěch mezi Prahou a Brnem

Už přesně měsíc si mohou cestující po železnici mezi Brnem a Prahou vybírat mezi dopravci. Od 11. prosince na trati jezdí vedle Českých drah soukromý RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury. Jak cestující hodnotí žluté vlaky?

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za vykolejení u Převýšova může havarijní stav trati

Zanedbaná trať mohla za vykolejení nákladního vlaku s uhlím u Převýšova na Královéhradecku v září 2014. Drážní inspektoři uzavřeli vyšetřování nehody s tím, že provozovatel dráhy situaci podcenil. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už měla v plánu celkovou obnovu úseku, jenže ta se zdržela.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Belehradu vypravili provokatívny vlak do Kosova

BELEHRAD - Z Belehradu, z hlavného mesta Srbska, bol v sobotu vypravený vlak na sever Kosova, kde žije prevažne srbská menšina. Vlaková súprava bola vyzdobená srbskými symbolmi a nápisom „Kosovo je Srbsko“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Modernizace ostravského uzlu se blíží

Na české železnici se připravuje největší zakázka tohoto století. Centrální komise ministerstva dopravy schválila plán modernizovat ostravský železniční uzel za 7,6 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha se dohodla s majiteli parcel nad metrem D v Krči

Jedna z největších překážek pro výstavbu nového metra D zřejmě padne. Zástupci Prahy a dopravního podniku dosáhli předběžné dohody s majiteli pozemků před Thomayerovou nemocnicí, na nichž má vyrůst jedna ze stanic. Průlom v jednání mají stvrdit v připraveném memorandu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slang pražských dopraváků vyšel v knižní podobě

Slang zaměstnanců pražského dopravního podniku je už téměř vědní obor. První materiál mapující stovky specifických výrazů vznikl už v roce 1974 v Kroužku přátel městské dopravy a od té doby vyšel ještě dvakrát knižně. V prosinci pak publikace Slang pražských dopraváků vyšla už potřetí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR je špičkou ve využívání bankovních karet v dopravě

Ostrava je hned po Londýně prvním městem, které využívá nejmodernější systém placení jízdného ve veřejné dopravě pomocí bankovních karet, říká Pavel Nenka, šéf regionálních projektů společnosti XT-Card. Praze firma dodala software na provoz systému Lítačka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na trase metra B bude vyměněn zabezpečovač

Soupravy metra na trase B čeká letos a příští rok změna jejich zabezpečovacích systémů, kterou pocítí i cestující. Součástí změn je i vymontování skříní se stávajícím zabezpečovacím zařízením v prvním a posledním voze soupravy, které získaly pro svůj tvar přezdívku udírna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragický náraz autobusu do stromu u Středokluk

Při nehodě autobusu u Středokluk v okrese Praha-západ zemřela ve čtvrtek ráno jedna žena. Dalších sedm lidí utrpělo zranění. Příčinu nehody vyšetřují policisté. Ti ve čtvrtek vyjížděli i k dalším nehodám autobusů, které však neměly už tak vážné následky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

U Duisburgu se střetl nákladní vlak s bankomatem

Nákladní vlak u německého Duisburgu vykolejil, když najel ve čtvrtek ve 2.30 ráno na bankomat. Bizarní železniční nehodu u obce Dinslaken zavinili zřejmě zloději, kteří bankomat odcizili, uvedla policie. Obešla se bez zranění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombový vyděrač a nepřítel Jančury dopaden

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dopadli ve spolupráci s Interpolem v Hondurasu 28letého muže, kterého spojují s vydíráním šéfa RegioJetu Radima Jančury a jeho firmy. Vyhrožoval mu loni spolu s kumpánem, že pokud nezaplatí, bude blokovat jeho vlaky oznámením uložení bomby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pesa dokončila dodávky tramvají Fokstrot do Kyjeva

Všech deset nízkopodlažních tramvají PESA Fokstrot, která si objednal kyjevský DP počátkem roku 2016, bylo již předáno do ukrajinské metropole. Ta za nové tramvaje polské výroby zaplatila cca 310 mil. Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.