Dopravné správy

Autobusy v Kolíně: platební karty a klíčenky pro děti

Od 25. ledna mohou lidé v Kolíně platit jízdné v městských autobusech bezkontaktními platebními kartami, nahrávat si předplatní časové kupony pro MHD na tyto karty a v plném proudu je také příprava projektu s 6. základní školou v Kolíně, kde se pro děti připravují speciální chytré klíčenky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatravagónka Poprad podporuje športové aktivity

Omieľať hokejové klišé, že Poprad je liahňou hokejových talentov - to asi nie je najšťastnejší úvod akéhokoľvek článku. Preto sme sa pokúsili nájsť zopár paralel medzi spoločnosťou TATRAVAGÓNKA a. s. a hokejovým klubom HK Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznaň nakupuje tramvaje Moderus Gamma

Výběrové řízení na dodávku 50 nových nízkopodlažních tramvají pro polskou Poznaň vyhrála společnost Modertrans se svou novou 100% nízkopodlažní tramvají nazvou Moderus Gamma. Ta byla poprvé veřejnosti představena necelý týden před vypršením lhůty na podání nabídek na nové poznaňské tramvaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Paríži začal jazdiť prvý autobus bez vodiča

V Paríži predstavili prvý autobus, ktorý nepotrebuje šoféra. Úplne samostatne bude prevážať ľudí s batožinou medzi dvoma vlakovými stanicami. Samojazdiace vozidlo začne premávať na 130-metrovej trati cez rieku medzi stanicami Gare de Lyon a Austerlitz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze srazil vlak dělníka

Na nádraží v Hostivici na Praze-západ srazil vlak dělníka. Muž chtěl spolu s kolegy přejít přes koleje, nevšimli si ale, že se proti nim vlak rozjel. Zatímco jeho tři kolegové stihli uskočit, on skončil pod koly vozu a na místě zraněním podlehl. Vlakový provoz ve směru na Prahu stál.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strojvedoucí vloni více chybovali

Česká železnice se loni obešla bez závažných nehod, přesto data o bezpečnosti ukazují nebezpečný trend. Opět výrazně přibylo případů, kdy strojvedoucí projel červenou nebo modrou, tedy barvy, které na železničních návěstidlech znamenají stůj. Ukazují to data Drážní inspekce a Správy železniční dopravní cesty za loňský rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonská stanica bola postavená okolo 700-ročného stromu

Zvyčajne to býva tak, že pri stavbe budov, musia stromy ustúpiť. V tomto prípade to bolo presne naopak. Vlaková stanica v severovýchodnej oblasti japonskej Osaky dokazuje, že ľudia a príroda dokážu spolunažívať aj v harmónii. Hlavným prvkom stanice je obrovský gáfrovník lekársky, ktorý vytŕča cez dieru nad nástupišťom. Verí sa, že strom je starý až 700 rokov a jeho história plná milujúcich ľudí a povier.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychnov nechce autobusák vedle vlakového nádraží

Rychnovská opozice bojuje za zachování stávajícího autobusového nádraží. Nelíbí se jí, že v místě mají být jen zastávky a nové nádraží má vyrůst u železniční stanice. Podle dvou zastupitelů bude u zastávek docházet k nebezpečným situacím při přecházení přetížené silnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestnancov z linky Bratislava-Košice presunie RJ na iné spoje

Po odchode z trate Bratislava – Košice presunie súkromný dopravca RegioJet väčšinu zamestnancov z tejto linky na ďalšie spoje spoločnosti. Napríklad na medzinárodné linky Bratislava – Praha či Košice – Praha.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlín bojuje s odlivem cestujících z MHD

Zlín plánuje přimět lidi, aby jezdili méně auty a více městskou hromadnou dopravou, na kole nebo chodili pěšky. Může to ulevit centru od návalu aut v dopravních špičkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Wi-Fi na železničných staniciach

Plánuje sa masívnejšie nasadzovanie Wi-Fi internetu aj na železničných staniciach? A na koľkých staniciach plánujete zaviesť Wi-Fi v roku 2017?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V dubnu si ROPID opět pohraje s čísly linek

Dopravce Ropid chce přečíslovat všechny noční linky pražské MHD, které dosud jezdily pod čísly začínajícími pětkou. Nově by měly všechny tramvaje a autobusy začínat devítkou. Ke změně možná dojde už letos v dubnu. Linky se musí přečíslovat kvůli integraci pražské a středočeské veřejné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Náklaďák poškodil trolej v podjezdu u Výstaviště

Tramvajový provoz v Praze 7 zkomplikoval nákladní vůz, který v podjezdu u Výstaviště poškodil trolejové vedení. Tramvaje, které jezdí přes Výstaviště, byly odkloněny, dopravní podnik zavedl náhradní autobusovou dopravu. Provoz byl obnoven v půl čtvrté.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prechádzanie cez koľaje

Dnes ráno o cca 8:00 došlo na železničnej stanici v Markušovciach k tragickému stretu nákladného vlaku so ženou. Tá prechádzala cez koľajisko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak v Utahu rozpůlil kamion na přejezdu

Policie v americkém Utahu zveřejnila dramatické záběry z dopravní nehody nákladního automobilu společnosti FedEx. Jeho řidič vjel kvůli nefunkčnímu výstražnému zařízení přímo do cesty rozjetému vlaku, který automobil roztrhl na dva kusy. Při nehodě nikdo neutrpěl vážnější zranění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK verí, že wi-fi do vlakov vybrala dobre

Novú wi-fi technológiu, ktorú aktuálne začína testovať štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vo svojich vlakoch, nechce podľa riaditeľa úseku ekonomiky spoločnosti Patrika Horného používať len pre ľudí, ale aj na riadenie svojej siete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkoušky na strojvedoucího se možná zpoplatní

Po letech nízkého zájmu o práci strojvedoucího zaznamenal Drážní úřad velký nárůst počtu adeptů. Ke zkouškám nutným pro tuto profesi loni přišlo 1 013 žadatelů, meziročně jejich počet stoupl o čtvrtinu. Strojvedoucích je na trhu nedostatek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mechanické závory v Nitre

Priecestie zabezpečené mechanickými závorami sa nachádza v Nitre, v km 34,095 (JIČ SP0821) a je na jednokoľajnej železničnej trati Nitrianske Pravno – Nové Zámky, v obvode ŽST Nitra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MD prosazuje koridorizaci tratě Velký Osek - Choceň

V nové strategii Ministerstva dopravy se počítá s vybudováním druhé koleje v úseku Velký Osek – Hradec Králové – Choceň. Koridor by měl být určen především pro nákladní vlakovou dopravu, která se jen obtížně dokáže vtěsnat mezi osobní vlaky na hlavním koridoru. S výstavbou druhé koleje se ale otevře i prostor pro nějaké dálkové expresy jak státního dopravce, tak soukromníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express chystá sdílení automobilů Smilecar

Leo Express sází na sdílenou ekonomiku, díky níž chce nabídnout dopravu od domu k domu. Nové projekty řídí automobilový závodník Jan Charouz. Nejpozději v létě chce firma spustit systém sdílení aut. Cena by měla být zhruba poloviční proti stejným autům u běžných autopůjčoven. Firma zkouší všechno. Nabízí koloběžky i půjčovnu jízdních kol.

Celou zprávu najdete na této stránce.