Dopravné správy

Českým drahám i Regiojetu přibývají cestující

Dálkové vlaky jsou stále atraktivnější pro cestování po České republice, ukazují výsledky RegioJetu a Českých drah za loňský rok. RegioJetu stoupl počet cestujících ve vlacích o pětinu, Českým drahám o jedno procento.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stát hledá drážního regulátora

Z výběru předsedy nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře se stává ryze politická záležitost, i když podle zákona má být nezávislý. Ministerstvo dopravy vybralo kandidáta na předsedu úřadu, ten se ale nelíbí ministrům ve vládě za ČSSD a KDU-ČSL.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia - Považská Bystrica

Aký finančný obnos si vyžiada modernizácia trate pri Považskej Bystrici? O aký dlhý úsek sa jedná? Kedy je naplánované ukončenie výstavby? 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Lukové srazil vlak porouchané nákladní auto

Expres jedoucí po rychlostním železničním koridoru mezi Prahou a Havířovem smetl v pondělí odpoledne u Lukové na Orlickoústecku nákladní auto. Dramaticky vyhlížející srážka nakonec neměla nijak vážné následky. Osádka auta stačila vyskočit a opustit kolejiště, ve vlaku byl při srážce zraněn jeden cestující. Škoda bude několik miliónů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 4. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 smrteľným zrážkam civilnej osoby a vlaku. Stalo sa tak na priecestí na železničnej stanici (ŽST) Krásno nad Kysucou a na ŽST Markušovce. Zmeškaných bolo 13 vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozhovor se strojvůdkyní tělem i duší

Přestože emancipace a genderové normy došly daleko, někdy až moc, existují povolání, která si stále spojujeme hlavně s muži nebo s ženami. Ať už kvůli fyzické náročnosti, nebo specifickému zaměření. Pro některé ani neexistuje přesný slovní výraz. Že pracuje muž jako svářeč, je běžné, ovšem pojem svářečka se užívá hlavně pro jeho pracovní nástroj. Těžké povozy s koňmi řídil forman, ale slovo formanka znamená spíš hospodu. Přesto takové profese některé dámy provozují, stejně jako existují ženy, které řídí třeba lokomotivu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet prepravených cestujúcich vlakmi ČD a RJ v Česku

Diaľkové vlaky sú stále atraktívnejšie pre cestovanie po Českej republike, ukazujú výsledky RegioJetu a Českých dráh za minulý rok. RegioJetu stúpol počet cestujúcich vo vlakoch o pätinu, Českým dráham o jedno percento.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Americký řidič automobilu najel až dovnitř autobusu

Dvaaosmdesátiletý řidič naboural pick-upem do autobusu a lehce zranil několik lidí. Auto narazilo do autobusu s takovou silou, že se probouralo do prostoru s cestujícími. Celou nehodu, která se stala ve městě Syracuse na severovýchodě Spojených států, zaznamenaly bezpečnostní kamery.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Okružní jízda autobusem po Londýně pro psy

Typický dvoupatrový londýnský autobus - nikoliv však jasně červený, ale zelený s označením K9 - křižoval od 16. do 19. ledna Londýn se čtyřnohými mazlíčky na palubě. Za tři dny si jízdu po Londýně mapující stopy, které psi zanechali v jeho historii i kultuře, užilo na 160 psích pasažérů a jejich majitelů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Siemens potvrdil „najväčšiu ponuku rušňov v Európe“

Rakúske železnice ÖBB podpísali dňa 27. januára rámcovú zmluvu na dodávku až 200 nákladných rušňov, po uplynutí regulačnej odkladnej lehoty, ktorá začala plynúť potom, čo uznali firmu Siemens ako prednostného dodávateľa 16. januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový model financovania rušňov na objednávku u SBB Cargo

Nákladná divízia švajčiarskych spolkových železníc SBB Cargo vyhlásila, že je pripravená „vstúpiť do nových foriem financovania“, keď oznámila objednávku 18 multisystémových elektrických rušňov Siemens Vectron.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nehoda na přejezdu u Frýdku-Místku

Ve Frýdku-Místku v ulici Křižíkova došlo v neděli dopoledne k nehodě osobního automobilu a vlaku. Kvůli střetu je přerušený provoz na trati mezi Ostravou a Valašským Meziříčím. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet chce vstúpiť do integrovaného dopravného systému

Súkromný dopravca RegioJet chce do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) vstúpiť v priebehu tohto roka. Pre TASR to uviedol hovorca dopravcu Aleš Ondrůj s tým, že momentálne prebiehajú intenzívne rokovania so zástupcami Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktorá koordinuje IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvě sobotní srážky vlaku s autem

V sobotu ráno uzavřela nehoda osobního automobilu a vlaku provoz na železnici mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Při nehodě se lehce zranil řidič automobilu a jeho nezletilý spolujezdec.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Belgicko sa dohodlo so susedmi na kontrolách vo vlakoch

Belgicko, Francúzsko, Holandsko a Veľká Británia sa dohodli na zavedení kontrol totožnosti pre cestujúcich v medzinárodných vlakoch. Informáciu dnes potvrdil hovorca belgického ministra vnútra Jana Jambona.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Motoráky 810 míří na sever Polska

Na české železnici přibývá ojetých vlaků ze zahraničí, zároveň ale část starších souprav mizí dál na export. Zatím poslední transakcí je prodej motorových vozů 810 z majetku Českých drah do Polska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové Urbino 10,5 má své první zájemce

V čísle 5/2016 věnujeme článek novému provedení autobusu Urbino od polského Solarisu. Konkrétně se jedná o model s délkou 10,5 m, který je ve výrobním programu novinkou, jež nahrazuje původní variantu s délkou 10 m. Nový produkt, který byl vystaven i na pražském Czechbusu v listopadu 2016, si již našel své první zákazníky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy v Kolíně: platební karty a klíčenky pro děti

Od 25. ledna mohou lidé v Kolíně platit jízdné v městských autobusech bezkontaktními platebními kartami, nahrávat si předplatní časové kupony pro MHD na tyto karty a v plném proudu je také příprava projektu s 6. základní školou v Kolíně, kde se pro děti připravují speciální chytré klíčenky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatravagónka Poprad podporuje športové aktivity

Omieľať hokejové klišé, že Poprad je liahňou hokejových talentov - to asi nie je najšťastnejší úvod akéhokoľvek článku. Preto sme sa pokúsili nájsť zopár paralel medzi spoločnosťou TATRAVAGÓNKA a. s. a hokejovým klubom HK Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznaň nakupuje tramvaje Moderus Gamma

Výběrové řízení na dodávku 50 nových nízkopodlažních tramvají pro polskou Poznaň vyhrála společnost Modertrans se svou novou 100% nízkopodlažní tramvají nazvou Moderus Gamma. Ta byla poprvé veřejnosti představena necelý týden před vypršením lhůty na podání nabídek na nové poznaňské tramvaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.