Dopravné správy

ZSSK posilnila novoročný IC vlak z Košíc

Železničná spoločnosť Slovensko zatiaľ eviduje vo vlakoch v období novoročných sviatkov dostatok voľných miest na sedenie. Výrazný záujem však prejavili cestujúci o vlak IC 512 v nedeľu 1. januára z Košíc, ktorý bol preto vo štvrtok posilnený o ďalší vozeň. Vysokú obsadenosť vykazujú v nedeľu a v pondelok lôžkové a ležadlové vozne v nočných vlakoch z východného Slovenska do Bratislavy aj Prahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo dá na vyšší platy řidičů autobusů na Pardubicku?

Šoféři linkových autobusů mají od ledna jistotu, že vydělají více peněz. Kdo však nárůst mezd zaplatí, není ani pár dní před koncem roku jasné. Krajský úřad, pod který dotované spoje patří, na to peníze nemá. Ve hře je tak zdražení jízdného.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kambodžský kráľ cestoval prvýkrát oficiálne vlakom

Phnom Penh 30. decembra (TASR) – Kambodžský kráľ Norodom Sihamoni cestoval dnes prvýkrát oficiálne vlakom. Spoločne s premiérom a ďalšími štátnymi predstaviteľmi absolvoval sedemhodinovú jazdu z metropoly Phnom Penh do prístavného mesta Sihanoukville po zmodernizovanej južnej trati, ktorá bola viac než desaťročie uzavretá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naše nejvýznamnější železniční události roku 2016

Nejvýznamnějšími událostmi letošního roku na české železnici byly podle odborníků dokončení dlouhodobě odkládaného prodeje pozemků u pražského Masarykova nádraží společnosti Penta a převod 1500 nádražních budov z Českých drah na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy mení názov aj logo

Rezort dopravy mení 1. januára 2017 svoj názov na Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Pôsobnosť Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v oblasti regionálneho rozvoja od začiatku budúceho roka prechádza na Úrad vlády SR. Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo, cieľom tohto kroku je v maximálnej možnej miere skoordinovať činnosť viacerých rezortov a zabezpečiť tak rovnomernejší rozvoj regiónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Revoluce v nákupu jízdného na MHD v Brně

Stát frontu na vyřízení předplatní karty na MHD , to je pro většinu lidí hra o nervy. Od 1. ledna se tomu cestující v Brně vyhnou. Město v neděli spustí systém, díky němuž lze jízdné v zónách 100 a 101 platit on-line. Místo papírové šalinkarty pak při kontrole postačí mít u sebe bezkontaktní bankovní kartu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bombardier dodá rakúskym železniciam 300 vlakov

Rakúske železnice (ÖBB) a kanadský výrobca vlakov Bombardier Transportation podpísali 27. decembra rámcovú dohodu o dodávke 300 vlakov pre regionálnu aj diaľkovú prepravu v celkovej hodnote zhruba 1,8 miliardy eur. Prvých 21 vlakov s označením Talent 3 v hodnote 150 miliónov eur majú železnice dostať do roku 2019.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Silvestrovské vlaky jezdily na Kubovu Huť

Zvláštní silvestrovské vlaky, které dnes jezdily mezi Vimperkem a Kubovou Hutí, přepravily zhruba 3000 lidí. Akci pořádá 17. rokem Stifterův pošumavský železniční spolek, program letošního ročníku byl zaměřen na cestování. Novinkou bylo otevření spolkového depozitáře se starou drážní technikou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína by do roku 2020 mala mať 30 000 km VRT

Čína má v pláne rozšíriť do roku 2020 sieť svojich vysokorýchlostných železničných tratí na 30.000 kilometrov. Ide o súčasť investícií do verejnej infraštruktúry s cieľom podporiť hospodársky rast krajiny, uviedol dnes na tlačovej konferencii námestník čínskeho ministra dopravy Jang Jü-tung.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak z Prahy se řítil s otevřenými dveřmi

Mezinárodní vlak Českých drah jel na Boží hod z Prahy do Břeclavi s porouchanými a pootevřenými dveřmi rychlostí 150 kilometrů v hodině. Poruchu na mobilní telefon natočil jeden z cestujících. Škoda Transportation, která vlak modernizovala, ale odmítá, že by šlo o chybu na její straně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stovka lyžiarov uviazla na lanovke

Dlhé čakanie v mraze a bez pohybu, pod nohami vzduchoprázdno. V lyžiarskom stredisku Opalisko pri Závažnej Porube uviazla na lanovke takmer stovka lyžiarov, medzi nimi boli aj deti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vandal počmáral tramvaj a ohrožoval řidiče nožem

Neznámý vandal se vyřádil v úterý v nočních hodinách na tramvajové soupravě, kterou počmáral nápisy hned na několika místech. Vybral si tramvaj na zastávce Josefa Kotase v Ostravě-Hrabůvce. A když se jej pokusil řidič soupravy zadržet, fyzicky ho napadl a hrozil mu nožem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrica ponúka na Nový rok bezplatnú MHD

Pri príležitosti vítania nového roka bude v nedeľu 1. januára 2017 po celý deň bezplatná MHD. Po 9:00 bude MHD premávať podľa bežného cestovného poriadku platného pre víkend.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zrušení velké zakázky SŽDC bylo zákonné, ale ...

Ministerstvo dopravy dokončilo po více než čtyřech měsících audit letošní největší zakázky na železnici, kterou Správa železniční dopravní cesty nečekaně zrušila. Šlo o zakázku na modernizaci tratě mezi Prahou-Hostivaří až k jižnímu portálu vinohradských tunelů za více než 3,5 miliardy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priemerný vek vozňov ZSSK je 21 rokov

Záujem o cestovanie vlakom na Slovensku v posledných rokoch stále narastá. A to aj vďaka tomu, že študenti a dôchodcovia majú nárok na bezplatnú dopravu. Kvalita cestovania však stúpa pomaly. Stále sa nájdu vozne so starými koženkovými sedačkami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dobíjení Plzeňské karty bude snazší

Kvůli předplatnému Plzeňské karty už lidé nebudou muset chodit k bankomatu nebo do zákaznického centra dopravních podniků. Brzy totiž bude možné nahrát kupon koupený přes e-shop přímo ve vozech MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obmedzenia trenčianskej MHD na Silvestra

Dňa 31.12.2016 bude už tradične obmedzená premávka spojov MHD. Okrem obmedzení vyplývajúcich z cestovného poriadku budú obmedzené naviac i spoje liniek 24 a 25 do obchodnej zóny, keď ukončia svoju premávku skôr cca po 18-tej hodine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor ČD s RegioJetem o trasu Praha - Brno pokračuje

České dráhy se odvolaly k Drážnímu úřadu kvůli přidělení dopravní kapacity na trase Praha - Brno konkurenčnímu RegioJetu. Řekl mluvčí ČD Patr Šťáhlavský. O přidělení kapacity třem párům spojů RegioJetu rozhodl na konci listopadu správce kolejí, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP mesta Košíc pre lyžiarov

V čase zimných prázdnin v období od 31. decembra 2016 do 15. februára 2017 DPMK zlepší spojenie k lyžiarskemu stredisku Jahodná. Spoje o 10:29 a 14:29 z Havlíčkovej, ktoré premávali iba po Alpinku, budú premávať až na zastávku Jahodná, chata.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Prahy až pod Říp na jeden lístek

Do systému pražské integrované dopravy se od ledna nově zapojí další část Středočeského a kus Ústeckého kraje. Z hlavního města a jeho okolí tak půjde nově dojet s jedinou jízdenkou až do Roudnice nad Labem. První den zpříjemní cestujícím jízdy historickým autobusem Škoda 706 RTO.

Celou zprávu najdete na této stránce.