Dopravné správy

Výluka električiek v Košiciach s otáznikmi

Modernizácia trate na križovatke VSS si od soboty 25. februára vyžiada úplné odstavenie električkovej dopravy na Jazere a v Barci. Cestujúcich budú z týchto mestských častí voziť náhradné autobusy. Otázne je, či na to má Dopravný podnik mesta Košice dostatok 18-metrových (kĺbových) autobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smogový chaos v brněnské MHD

Za MHD v Brně se i přes smogovou situaci platí dál. Nejasná vyjádření politiků ale popletla spoustu cestujících. Situaci „hasil“ až dopravní podnik – úterní pokuty bude odpouštět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vylepší zastaralé vagony o signalizaci dovření dveří

Desítky milionů korun plánují investovat České dráhy do vylepšení bezpečnosti starých vagonů s otočnými dveřmi. Ty dostanou světelnou signalizaci ukazující, zda jsou správně zavřené. Dopravce tak reaguje na tragédii, při které loni v létě u Olomouce vypadlo z vlaku dvouleté dítě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový terminál VHD ve Zlíně bude vlastnit podnikatel Zemek

Potřebný dopravní terminál ve Zlíně má konkrétnější obrysy, vznikat začne v roce 2019. Majitelem tří hlavních staveb bude podnikatel Zdeněk Zemek, město se postará o cesty. Někteří zastupitelé ale tento model kritizují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na bratislavskom letisku pribudnú linky do Bologne a Solúna

Nové pravidelné obojsmerné linky spustí letecká spoločnosť Ryanair do Bologne v Taliansku a Solúna v Grécku. Obe s frekvenciou dvakrát týždenne. Nové letecké trasy, ako informovali dnes v Bratislave predstavitelia spoločnosti, otvoria počas zimného letového poriadku, ktorý vstúpi do platnosti koncom októbra a potrvá do konca marca. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky na pražském letišti zastaví v podzemí

Tři nové železniční zastávky vzniknou na trase „rychlodráhy“ z Veleslavína na Ruzyni. Z letištní stanice cestující vystoupí do „schengenského“ Terminálu 2. V budoucnu díky trati ubude pasažérů v autobusech asi o třetinu, představili ve čtvrtek plány zástupci investora a projektantů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky na Hlavnú stanicu s preferenciou na križovatkách

Hlavné mesto spustilo preferenciu električiek v križovatkách Mýtna – Imricha Karvaša a Žilinská – Štefanovičova na trati na Hlavnú stanicu. Ako informoval magistrát, v utorok 7. februára bol uvedený do testovacej prevádzky nový dynamický režim riadenia cestnej dopravnej signalizácie v týchto dvoch križovatkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Problémový přejezd v Chropyni zatím nedostane závory

Na železničním přejezdu v Chropyni na Kroměřížsku zemřeli za posledních zhruba deset let dva řidiči. Krizových situací zde ale vzniká víc. Přejezd se už sice dočkal úprav, ovšem závory jsou na něm v plánu teprve výhledově.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vykoľajenie vlaku v Belgicku si vyžiadalo jeden život

Jedna osoba v sobotu zahynula a 25 utrpelo prevažne ľahké zranenia pri vykoľajení sa osobného vlaku v belgickom meste Leuven. Informoval o tom jeho starosta Louis Tobback.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Belgii vykolejil vlak a sjel z náspu

Jednu oběť na životě a více než dvě desítky zraněných si vyžádala železniční nehoda v Belgii, kde odpoledne poblíž nádraží v Lovani vykolejila část vlaku. Asi 25 lidí se podle médií zranilo, z toho dva jsou ve vážném stavu. Ve vlaku z Lovaně do Bruselu byla asi stovka cestujících, když krátce po odjezdu z nádraží jeden ze tří vozů soupravy vykolejil, sjel z náspu a převrátil se na bok. Záchranáři uvedli, že našli jednoho mrtvého, což následně potvrdil i starosta Lovaně Louis Tobback. "Oběť, která zemřela, se nenacházela ve vlaku," řekl podle webu deníku La Libre Belgique s tím, že případ vyšetří prokuratura. Příčiny nehody ještě nejsou známy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestu na nádraží usnadní nový podchod ze Žižkova

Lidé, kteří jdou z Vinohrad nebo Žižkova, musí celý areál nádraží obcházet. Někteří místo toho přebíhají přes koleje. Po letech odkladů se rodí projekt, který má přístup zjednodušit. Nejbližší okolí hlavního nádraží brzy změní i developerský projekt, pracovně nazývaný Churchill.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vykonajú údržbu trate Čadca - Makov

ŽSR realizujú od 20. februára, v čase od 7.30 hod. do 14.30 hod. plánovanú údržbu železničnej trate medzi Čadcou a Makovom. Práce potrvajú do 23. februára. Počas denných výluk budú vybrané vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak to vypadá dnes se stravováním ve vlaku?

Rostoucí konkurence v české železniční dopravě se příjemně projevila mimo jiné také v oblasti občerstvení. České dráhy sází na koncept "restaurace na kolejích", kde si můžete dát pečené stehno nebo svíčkovou. Konkurenti RegioJet a Leo Express nabízejí spíše jednodušší rychlé menu. RegioJet servíruje například kuskus s kuřetem a zeleninou, řízečky z kuřete s bramborovým salátem nebo sushi set. Leo Express nabízí cestujícím panini s kuřecím masem nebo masové koule s těstovinami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce na obnove košických električkových tratí komplikujú mrazy

V rámci prác na druhej etape modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach došlo podľa magistrátu k pokroku. Informoval o tom Miroslav Sambor z referátu styku s verejnosťou a médiami a hovorcu košického magistrátu po štvrtkovom (16.2.) kontrolnom dni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Solaris: výroba stoupla, export poklesl

Polský Solaris Bus & Coach zveřejnil své výsledky prodejů za loňský rok. Potřetí v historii firma dosáhla mety 1300 prodaných vozidel. Nejvíce autobusů a trolejbusů společnost vyrobila v roce 2014, kdy na trhu prodala 1380 vozů. V roce 2013 šlo o 1302 autobusů (a trolejbusů) a za rok 2016 o rovných 1300 vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrušenie zastávky v obci Milochov

Realizáciou stavby Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), Modernizácia trate Púchov – Žilina, dôjde k zmene polohy trasy a tým aj k jej skráteniu medzi Púchovom a Považskou Teplou o 2 821 m.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová tramvajová trať v Porubě má vlastní web

V úterý 14. února byla zprovozněna informační platforma, která obyvatelům města Ostravy poskytuje zprávy o plánovaném projektu nové tramvajové trati v 7. a 8. porubskému obvodě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Blíží se konec trolejbusů v Moskvě?

Hlavní město Ruské federace se až dosud mohlo chlubit bezkonkurenčně největší trolejbusovou sítí na světě. Už od roku 2014 nicméně dochází k postupné redukci provozu, a to známou "salámovou metodou", ačkoli ještě nedávno se zdálo, že se místní provoz bude těšit stabilizaci, ne-li mírnému rozkvětu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR si chcú poistiť majetok za 7 miliónov eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) si chcú poistiť svoj majetok na tri roky za predpokladanú cenu 6,9 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Ide o poistenie pre riziká živelnej udalosti, vandalizmu, odcudzenia, ako aj strojov, strojných zariadení a elektroniky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky Arrivy vloni přepravily 116 000 cestujících

Praha - Vlaky společnosti Arriva Transport vloni přepravily 116.000 cestujících, z toho 104.000 mezi Prahou a Benešovem, zbylých 12.000 připadlo na víkendovou linku mezi Prahou a slovenským Trenčínem. Ta si našla cestující rychleji než regionální spojení do Benešova provozované ve všední dny, které se cestujícími plnilo postupně. Přesto očekávání splnily obě trasy, které dopravce začal provozovat od loňského února. ČTK to řekl ředitel železniční divize Arrivy Jiří Nálevka.

Celou zprávu najdete na této stránce.