Dopravné správy

Reakcia ministerstva dopravy na vyjadrenia SaS vo veci projektov

Poslanec za SaS Miroslav Ivan uviedol, že obe tieto zákazky prekračujú sumu 40 miliónov eur, ktorá podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) mala byť hranicou, od ktorej sa projekty analyzujú nástrojmi Hodnoty za peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nordbahn bude poskytovat masáže ve vlaku

Německý soukromý železniční dopravce Nordbahn provozující několik tratí v Šlesvicko-Holštýnsku připravil cestujícím neobvyklou nabídku. Během cesty budou moci využít služeb mobilního maséra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SaS vyzýva ministra Érseka, aby sa zaujímal o efektívnosť veľkých projektov

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd), aby sa začal zaujímať o efektívnosť veľkých projektov. Od začiatku roka boli totiž podľa liberálov vo vestníku verejného obstarávania zverejnené minimálne dve obstarávania, ktoré neprešli posudzovaním Hodnota za peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Útočník z petrohradského metra je známý

Strůjcem útoku v petrohradském metru je Kyrgyz Akbardžon Džalilov. Oznámila to ruská vyšetřovací komise. Při útoku zemřelo čtrnáct lidí, dalších až padesát vyvázlo se zraněními. Ruské tajné služby incident vyšetřují jako pravděpodobný teroristický útok. Počet obětí útoku vzrostl v úterý na čtrnáct.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SŽDC prodává další lokálky

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídne letos k prodeji zájemcům další trať, kde už dlouho nejezdí žádné vlaky. Na začátku května vyhlásí prodej trati z Dobronína do Polné na Vysočině. Už přes rok hledá zájemce o lokálku z Velké Kraše do Vidnavy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusáci budou stávkovat ve čtvrtek ve 4 krajích

Řidiči autobusů budou kvůli nízkým mzdám ve čtvrtek stávkovat ve čtyřech krajích, a to Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém. Po pondělním jednání v Praze to uvedli zástupci Asociace krajů a Svazu průmyslu a dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Znalec a kupec sa pri cenách trolejbusov DPMK nezhodli

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) predal sedem trolejbusov poľskej eseročke MISAVI z mesta Przemysl podľa v pondelok zverejnenej zmluvy za 43-tisíc eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda testuje vlaky pro DB

Škoda Transportation začala s testováním kompletní soupravy pro provoz na německé železnici. Historicky první zakázka pro Deutsche Bahn (DB) má ale současně i problémy: firma vozy dodá později, než požaduje smlouva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Liptove obnovia historickú lesnú železničku

Zážitok, ktorý si mnohí turisti nenechajú ujsť! V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline začnú už o pár týždňov stavať novú lesnú železničku. Trať bude dlhá takmer kilometer a poháňať ju má historická parná lokomotíva Kačena. Jej výstavba bude stáť státisíce eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studie má říct, kudy povede VRT Praha - Brno

Správa železniční dopravní cesty pokročila s přípravou vysokorychlostního spojení Praha–Brno–Břeclav. V příštích týdnech vypíše velkou soutěž na studii proveditelnosti, která by měla jasně říct, kterou trasou vlaky pojedou a jakou rychlostí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽST Nitra - rekonštrukcia výpravnej budovy a priľahlých objektov

Na stránke ŽSR sa v súvislosti s Nitrou píše: "ŽST Nitra, komplexná rekonštrukcia výpravnej budovy a priľahlých objektov", cenu má určiť štúdia, ktorá bude riešiť priestorové usporiadanie. Bolo už rozhodnuté, že sa výpravná budova bude rekonštruovať, alebo je v hre stále aj výstavba novej budovy? 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chlapci lezli v Táboře po vagonech, zasáhl je výboj

Vážným zraněním skončila v sobotu večer riskantní zábava dvou chlapců v Táboře. Zasáhl je výboj elektrického proudu z trakčního vedení, když lezli po střechách odstavených nákladních vagonů u místního nádraží. S popáleninami skončili v nemocnici, stav jednoho chlapce je vážný.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Brně si cestující stěžují na zastávky na znamení

Brno – Zvednout se a dát za jízdy znamení k zastavení? Pro většinu lidí při cestě brněnskou hromadnou dopravou rutina, pro některé starší cestující náročný úkol. Když brněnský dopravní podnik rozšířil loni v prosinci počet zastávek v celodenním režimu na znamení o necelých padesát míst, zkomplikoval jim život. Dopravce ale díky tomu ušetří.


Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/zastavek-na-znameni-je-o-padesat-vic-starsim-lidem-to-vadi-20170331.htmlCelou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce: Se zastávkami na znamení by bylo vhodné počítat už při nákupu vozidel. Kdyby byla příslušná tlačítka nad každým sedadlem nebo na každém madle, cestující by mohli zůstat sedět, dokud autobus nezastaví.

 

Slovinská vláda schválila projekt novej rýchlostnej železnice

Slovinsko pokročilo s plánovanou výstavbou rýchlostnej železnice medzi jadranským prístavom Koper a vnútrozemím. Vláda dnes totiž schválila príslušný návrh zákona, ktorý ustanovuje pravidlá výstavby, financovania a správy. Parlament má návrh schváliť v apríli v zrýchlenom legislatívnom procese, aby bolo možné včas vypísať verejnú súťaž a požiadať o eurofondy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva bude jezdit z Prahy do Nitry každý den

Vlaky společnosti Arriva z Prahy do Nitry dosud jezdily jen tři dny v týdnu, nyní je dopravce pustí na trať každý den. O víkendech navíc dopravce zvyšuje kapacitu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express spúšťa zdieľanie áut. Založil si špeciálnu firmu.

Vlakový a autobusový dopravca - spoločnosť Leo Express - sa púšťa do nových služieb. Spúšťa novú službu SmileCar, ktorá ponúkne takzvaný carsharing, teda zdieľanie automobilov, napísali české Hospodářske noviny (HN).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úřad zrušil netransparentní tendr DPP na úklid metra

Tendr pražského dopravního podniku na úklid metra zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle úřadu byla veřejná zakázka netransparentní. Rozhodnutí je pravomocné. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravy a výluky na tratiach ŽSR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od 3. apríla od 07.30 h realizujú opravu štyroch železničných mostov na úseku regionálnej železničnej trate medzi Čadcou a Turzovkou. Práce potrvajú nepretržite až do 7. apríla do 13.55 h. Počas nepretržitej výluky budú vlaky osobnej dopravy nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrov Mauricius si pořídí tramvaje

Dne 11. 3. 2017 byl položen na ostrově Mauricius, který je považován za jednu z nejkrásnějších destinací na trávení dovolené, základní kámen nové tramvajové trati. Ta se svým charakterem bude pohybovat na pomezí mezi regionální železnicí, klasickou tramvají a metrem. Ostatně místní zástupci sami označují projekt jako Metro Express.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pětikilometrový tunel u Budějovic se zřejmě nepostaví

Na železnici z Českých Budějovic do Prahy má letos začít další část modernizace za 6,2 miliardy korun. MF DNES zjistila, že plánovaný nejdelší tunel v republice u Chotýčan zůstane jen na papíře. Zvítězit má levnější varianta.

Celou zprávu najdete na této stránce.