Dopravné správy

Tragédie a nešťastia na železničnej trati Oravou

Oravka, ako lokálny vláčik Oravci nazývajú, zažila za viac ako storočie mnoho nepríjemných udalostí. Najväčšia tragédia si vyžiadala sedemnásť ľudských životov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DAKO-CZ bude dodávat brzdové systémy Siemensu

Společnost DAKO-CZ z Třemošnice, která patří mezi nejvýznamnější výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla, uzavřela v uplynulých měsících hned několik významných kontraktů s německým strojírenským gigantem Siemens. Německá firma uspěla v nedávné době v několika zakázkách na dodávku nových souprav metra a pro trojici z těchto zakázek si vybrala jako subdodavatele brzdových systémů českého partnera.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zastávky tramvají přes Nové Sady už mají jména

Zastávky, které vzniknou na chystané tramvajové trati do Slavonína, už mají schválené názvy. Tramvaje jedoucí přes lidnaté sídliště na jižní okraj Olomouce tak budou v budoucnosti zastavovat na zastávkách Zikova, Rožňavská, U Kapličky a Jižní.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/zastavky-tramvaji-na-trati-pres-nove-sady-uz-maji-jmena-20170323.html
Zdroj: http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/zastavky-tramvaji-na-trati-pres-nove-sady-uz-maji-jmena-20170323.html

Soud osvobodil řidiče autobusu, který stál na přejezdu

Případ řidiče Josefa Žubory, který s autobusem plným dětí zůstal stát na přejezdu ve Skalici nad Svitavou, nebyl trestným činem. K tomuto závěru dospěl Okresní soud v Blansku a postoupil případ k vyřešení městskému úřadu v Boskovicích. Původně hrozilo Žuborovi až pět let vězení za spáchání trestného činu obecného ohrožení. Usnesení soudu není pravomocné. Událost se stala předloni na podzim na železničním přejezdu. Podle obžaloby vjel linkový autobus na přejezd, když tam svítila červená světla. Za přejezdem kvůli stavbě a zúžení silnice stála kolona vozidel. Autobus proto zůstal na přejezdu a jedna z klesajících závor mu skončila na střeše. V autobuse cestovalo 40 dětí a tři další dospělí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bývalého poslanca HZDS zrazil vlak

Bývalého poslanca NR SR Františka Gauliedera zrazil podľa informácií Noviny.sk vlak. Udalosť sa mala stať z piatka na sobotu pred Trnovcom nad Váhom v šalianskom okrese.

Celú správu nájdete na tejot stránke.

Jihočeši zaplatí vlak ČD Praha - Nové Údolí, Arriva zuří

Od dubna začne z Prahy až na Lipno a dál na Šumavu jezdit druhý přímý vlak. Kromě vozů se ale budou oba spoje lišit. Zatímco Arrivě, která loni v prosinci s nápadem přišla jako první, nepřispěje na vlak nikdo, České dráhy budou inkasovat od ministerstva dopravy a Jihočeského kraje přes sto korun za každý kilometr. Bez soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letecké spojenie z Košíc do Ameriky bude trvať kratšie

Letisko Košice zavádza od nedele 26. marca letný letový poriadok na rok 2017. Z metropoly východu sa bude na pravidelných linkách lietať do deviatich destinácií. V ponuke bude vyše 60 pravidelných odletov týždenne, informoval hovorca Letiska Košice Juraj Toth.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budování VRT bychom měli uspíšit, říká Jihomoravský k.

Po čtyřech měsících má rada Jihomoravského kraje konečně schválené programové prohlášení. Čítá celkem 118 bodů, jež chce do konce volebního období krajská koalice splnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hyperloop TT začína stavať prvú prepravnú kapsulu

Držať sa pri zemi, ale napredovať rýchlosťou lietadla - to je futuristický prepravný koncept, ktorý sa ukrýva za názvom Hyperloop. V uzavretých prepravných tuneloch premávajú kapsule s pasažiermi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákladní tramvaje opět v ulicích Drážďan

Od 3. 1. 2001 byly v německých Drážďanech v provozu dvě atypické modře lakované tramvaje, které nesloužily pro přepravu osob, ale jako nákladní vozidla pro transport dílů do nově otevřené továrny společnosti VW známé jako Gläserne Manufaktur v blízkosti centra města. Po ukončení produkce automobilu VW Phaeton, jenž byl v saské metropoli kompletován, byl na konci března 2016 ukončen i provoz obou nákladních tramvají známých jako CarGoTram.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD žalují Evropskou komisi kvůli razii ve firmě

České dráhy podaly dvě žaloby na Evropskou komisi. Nelíbí se jim, že u nich v loňském roce proběhla razie kvůli možnému dumpingu po nástupu soukromé konkurence na trase Praha - Ostrava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Švajčiari obmedzujú staničný rozhlas, hlási len oneskorenie a mimoriadnosti

Švajčiarske železnice SBB skúšobne obmedzili na prvej trati hlásenia staničného rozhlasu. Ľudia podľa nich už nepotrebujú hlásiť každý prípoj. Za svoj nezvyčajný krok však čelia kritike zo strany niektorých politikov. V Česku by chcela hlukovú záťaž na staniciach znížiť aj Správa železničnej dopravnej cesty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nemusí podle ÚS vyplatit osmimilionové odstupné

Ústavní soud se ve středu zastal Českých drah ve sporu s exnáměstkem Milanem Ruttnerem, který se za rok odvedené práce domáhá odstupného 8,7 milionu korun. Pojem „dobré mravy“ soudy podle jeho názoru vyložily špatně. Aby manažer jednal v rozporu s nimi, nemusel prý nutně chtít Drahám úmyslně způsobit škodu

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy chce obnoviť vlaky do Rajky a Győru

Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) plánuje od decembra tohto roku obnoviť železničné spojenie Bratislavy s Rajkou a Győrom v Maďarsku. Zámerom je podľa rezortu lepšie prepojenie susedných regiónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdce zemřel přímo v lokomotivě

Řehlovicko – Zdravotní indispozice postihla strojvedoucího jedoucího nákladního vlaku ve Rtyni nad Bílinou. Vlak míříci od Řehlovic proto zastavil na kolejích mimo plánovanou zastávku. Než se k němu dostala nějaká pomoc, strojvedoucí zemřel.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://ustecky.denik.cz/nehody/strojvudce-zemrel-primo-v-lokomotive-nasel-ho-tam-kolega-ktery-jel-okolo-20170322.html

Na Triede SNP v Košiciach panelová trať nebude

Ako sa postupne rozbiehajú práce na Modernizácii električkových tratí (MET), začínajú sa Košičania čoraz intenzívnejšie zaujímať aj o to, čo sa po jej ukončení na jednotlivých úsekoch zmení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MD snižuje počet zaměstnanců Drážní inspekce

Přestože nehod na železnici neubývá, rozhodlo se ministerstvo dopravy snížit počet zaměstnanců Drážní inspekce, která tyto incidenty vyšetřuje, o deset. Zatímco v roce 2003 jich měla inspekce 64, nyní to bude už jen 39. Ministerstvo zdůvodňuje zrušení pracovních míst v inspekci vznikem nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Podle inspektorů, odborů i některých nezávislých expertů je ale propouštění vyšetřovatelů, kteří dlouhodobě upozorňovali především na problémy české železnice, chybou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trump ohrožuje rozvoj drážní dopravy v USA

Města v USA při realizaci náročných dopravních projektů, jako jsou například výstavby nových tramvajových tratí, prodloužení těch stávajících, případně výstavba metra, spoléhají zejména na dva zdroje financování. Jedním z nich jsou peníze získané dočasným navýšením daní ve vybraných oblastech, kterými má nová infrastruktura procházet, druhým pak státní rozpočet, v posledních letech zejména programy TIGER a New Starts.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hudobné prekvapenie v električke

Cestujúci jednou z bratislavských električiek zažili virtuóznu jazdu. Kto v utorok ráno nastúpil do linky číslo 1, do školy či práce odchádzal umelecky naladený. Dôvodom bolo vystúpenie ansámbla hudobníkov priamo v MHD!

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Provoz mezi Olomoucí a Opavou omezí série výluk

Provoz vlaků na železniční trati z Olomouce do Opavy na více než měsíc zkomplikují výluky naplánované kvůli opravám. První ze čtyř výluk bude začne v pondělí 20. března a poslední etapa oprav skončí 25. dubna. Místo vlaků budou v místech výluk jezdit autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://opavsky.denik.cz/zpravy_region/vlaky-vyluka20032017.html