Dopravné správy

ZSSK na predĺžený víkend posilnila vlaky

Aj ďalší májový predĺžený víkend využije veľa ľudí na cestovanie naprieč Slovenskom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa na zvýšený nápor cestujúcich pripravila posilnením 13 vlakov celkovo o 15 vozňov. Najväčší záujem je už tradične o vlaky InterCity a rýchliky - v piatok 5. mája smerom z Bratislavy do Košíc a v pondelok 8. mája opačne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odemykání točny v Olomouci

Zveme vás tuto sobotu 6. 5. 2017 na odemykání točny v Olomouci. Součástí programu bude nejen výstava historických vozů, ale České dráhy vypraví v rámci akce několik nostalgických vlaků - ty pojedou například do Prostějova nebo vyjížďkou po Olomouci. Otevřeno bude mezi 10. a 16. hodinou i ČD Muzeum. Více informací včetně jízdního řádu zvláštních vlaků naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rekonštrukcia žst. Poprad-Tatry a modernizácia tratí

V archíve vyjadrení som si našiel informácie o príprave modernizácie úseku Poprad ‑ Lučivná, kde sa hovorí aj o úseku Poprad - Spišská Nová Ves a tiež rekonštrukcii ŽST Poprad. Chcem Vás požiadať o aktualizáciu informácií o projekte modernizácie trate Poprad - Lučivná (kedy sa začne s prácami, kedy by mali byť hotové, s akými nákladmi a čo by mala táto investícia priniesť)? Ako sa vyrieši problém súčasného úrovňového priecestia v popradskej mestskej časti Veľká - Teplická cesta?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Posázavský pacifik posílí o víkendech další cyklovozy

Od této soboty 6. května se o víkendech a svátcích výrazně rozšíří možnosti, jak na tratích Posázavského pacifiku cestovat s jízdním kolem. České dráhy nasadí do pravidelného provozu na tratích z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Dobříše nebo Čerčan další dva cyklovozy, které budou připojeny za známé Regionovy.

Spoje se zvýšenou kapacitou pro uložení jízdních kol však jezdí i na dalších tratích v regionu, například okolo Berounky, Vltavy nebo směrem do Polabí. Zvýšenou kapacitu mají nyní i některé dálkové vlaky, například z Prahy do Děčína nebo na jih Čech. Přeprava jízdních kol je ovšem možná téměř ve všech spojích Českých drah.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 17. týždeň

Počas 17. týždňa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) došlo k trom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, vo všetkých troch prípadoch išlo o smrteľné zrážky. K týmto tragickým udalostiam došlo v úsekoch Stará Turá – Papraď, Liptovská Teplá – Paludza, Čadca – Krásno nad Kysucou. Zmeškaných bolo spolu 25 vlakov osobnej dopravy, 1 158 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno ochromí výluky vlaků a MHD i objížďky

Dostat se v letních měsících do nebo z Brna bude opět jen pro otrlé řidiče. Magistrát sice tvrdí, že se vše oproti minulým létům pokoušel více zkoordinovat, aby nenastal dopravní zmatek jako loni nebo předloni. Ale množství uzavírek tomu nenasvědčuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka turistického autobusu na Kráľovu studňu

Od 6. mája 2017 do 29. októbra 2017 premáva každý vikend a sviatok turistická autobusová linka na Kráľovu studňu. Autobus premáva po trase Uhlisko (Kazačok) - Strieborné námestie - Harmanec (papierne) - Dolný Harmanec - Horný Harmanec (jaskyňa) - Kráľova studňa s pravidelným odchodom 8:30 z Uhliska a 17:00 z Kráľovej studne. Plánovaný príchod na Horský hotel Kráľova Studňa je približne o 10:15 a naspäť do Banskej Bystrice približne o 18:30.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českým drahám se loni ekonomicky dařilo

Národní dopravce se loni vymanil z těžké ztráty a připsal si nejlepší ekonomický výsledek od roku 2009. České dráhy vydělaly 882 milionů, k čemuž jim pomohlo více prodaných jízdenek, peníze z prodeje většiny nádraží nebo emise dluhopisů s výhodnějším úrokem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legiovlak môže do centra Košíc

Mesto si vyžiadalo stanovisko dvoch odborných inštitúcií, napokon historickej vlakovej súprave súhlasne kývlo. Pristavenie trinásťvagónovej súpravy, dlhej asi 130 metrov, Dopravný podnik mesta Košice v historickom centre odobril.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kvalitní signál ve vlaku o krok blíž

Mobilní operátoři ve spolupráci se SŽDC a dopravci představili plán, jak výrazně zlepšit hlasové i datové přenosy na železničních koridorech. Pracovní skupina v rámci Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) se na svém semináři shodla, že klíčové je dokrytí vagónů, které vykazují vysoce nadprůměrný útlum signálu, a zahuštění venkovní infrastruktury nad rámec licenčních podmínek stanovených ČTÚ.

Více informací o závěrech pracovního semináře naleznete v přiloženém dokumentu.

O preprave psov vo vozidlách bratislavskej MHD

Pri preprave psov vo vozidlách bratislavskej MHD musia mať cestujúci na pamäti, že v jednom vozidle môže byť prevážaný spravidla iba jeden pes, ktorý nie je umiestnený v uzavretej schránke, prípadne dva psy prepravované jedným majiteľom. Vodič vozidla MHD musí dať k preprave súhlas.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Španělské rychlovlaky slaví 25 let

Mají nejvíce kilometrů vysokorychlostních tratí v Evropě a další chtějí ještě postavit. Rychlovlaky na Pyrenejském poloostrově vytlačily na některých trasách lidi z letadel do vlaků, někteří ale španělský model považují za špatný. Tamější vláda chystá další rozšíření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK plní sľuby

Nakupovanie cestovných lístkov cez internet je opäť jednoduchšie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zrušila povinnosť zadávať pri nákupe číslo identifikačného dokladu cestujúceho – občianskeho preukazu, pasu alebo preukazu na zľavu. Bežnému nezaregistrovanému cestujúcemu stačí teraz napísať len meno, priezvisko a e-mailovú adresu. Číslo preukazu (na bezplatnú prepravu) zadávajú len bezplatní cestujúci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mohou soutěžit o státní vlaky

Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která umožní státním firmám s listinnými akciemi ucházet se o veřejné zakázky. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V praxi se změna zákona dotkne hlavně Českých drah. Státní dopravce se podle současné podoby zákona o veřejných zakázkách nemůže účastnit tendrů na provoz na železničních tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii električkovej trate v Karlovej Vsi

Modernizácia električkovej trate v Karlovej Vsi bude rovnaká ako v Dúbravke. Modernizovať budú súčasnú dvojkoľajovú električkovú trať, ktorá prechádza katastrálnymi územiami bratislavských mestských častí Staré Mesto, Karlova Ves a Dúbravka. Stavba je situovaná v pôvodnom trasovaní súčasnej električkovej trate v dĺžke približne 6,7 kilometra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo kupuje další Vectrony

V úterý 25. dubna 2017 schválila dozorčí rada společnosti ČD Cargo, a.s., nákup dalších lokomotiv Vectron od společnosti Siemens. Jednalo se o poslední krok, který předsedovi představenstva ČD Cargo Ivanu Bednárikovi následně umožnil podepsat smlouvu na nákup dalších tří lokomotiv, resp. Uplatnit smluvní opci na jejich nákup.

Cena jedné lokomotivy se opět pohybuje okolo 100 mil. Kč, a to včetně vybavení nejmodernějším zabezpečovacím zařízením ETCS. Trojice lokomotiv by měla být dodána na přelomu roku 2017/2018.

„Lokomotivy najdou uplatnění především při vozbě vlaků intermodální dopravy nejen s kontejnery, ale i se silničními návěsy. V červnu plánujeme nasadit Vectron na již provozovaný vlak s návěsy mezi Brnem a Rostockem, nově by se tyto lokomotivy mohly objevit v německém Braunschweigu, slovinském Koperu a určitě také v Rakousku,“ říká předseda představenstva akciové společnosti ČD Cargo Ivan Bednárik a dodává: „Během dosavadního provozu Vectronů u ČD Cargo jsme se nesetkali s většími technickými problémy nebo závadami. Potvrzují to i čísla o kilometrickém proběhu lokomotiv, který běžně dosahuje 700 km, ale výjimkou není ani tisíc kilometrů ujetých za den.“

„Rozhodnutí společnosti ČD Cargo  využít opci na 3 lokomotivy Siemens Vectron vnímáme jako vyjádření spokojenosti zákazníka s již dodanými lokomotivami z loňského roku. Velmi nás těší, že jeden z nejvýznamnějších hráčů na středoevropském trhu železniční přepravy zboží, rozšířil svou flotilu Vectronů, která bude  brzy čítat osm vozidel. Věříme, že tímto naše obchodní spolupráce nekončí a lokomotivy Vectron se budou na českých železnicích objevovat čím dál častěji,” uvedl Roman Kokšal, ředitel divize Mobility, Siemens Česká republika.

Rozvoju regiónov bráni slabá dopravná infraštruktúra

Za hlavné bariéry, ktoré bránia rozvoju regiónov na Slovensku, označili účastníci spoločného seminára Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku SR a inštitútu INEKO vzdelávací systém málo rozvíjajúci zručnosti. Taktiež nedostatočnú dopravnú infraštruktúru, vysoké odvodové zaťaženie pre ľudí s nízkym príjmom, ako aj zložitú administratívu a korupciu pri čerpaní dostupných prostriedkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava trati z Řetenic do Lovosic ohrožena

Rozsáhlejší, než se zdálo, bude nejspíš oprava železniční trati z Řetenic do Lovosic, kterou spolu s tehdy ještě rozestavěnou dálnicí D8 přes České středohoří poničil v roce 2013 sesuv tisíců kubíků zeminy. Ukazuje se, že trať je kromě 200 metrů dlouhého místa sesuvu nestabilní ještě na třech místech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dankovci vyhlásili veľkú súťaž na vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nanovo vyhlásila veľkú súťaž na 25 elektrických vlakov za 160 miliónov eur bez DPH. Je to reparát za tender, ktorý jej odporučila zrušiť Európska komisia. Dôvodom boli vtedy diskriminačné podmienky. Lenže aj nové verejné obstarávanie vyvoláva dojem, že môže ísť o fingovanú súťaž. O divadlo pre Európsku komisiu, ktorá vlaky financuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký autobusový terminál může stát v roce 2019

Zelená střecha s výhledem na Jizerské hory i Ještěd. Stěna, po níž se poplazí popínavé rostliny, nebo nabíjecí stanice pro elektromobily. Z šesti návrhů budoucí podoby nového terminálu na libereckém autobusovém nádraží vybrali odborníci i politici ten od architekta Petra Stolína.

Celou zprávu najdete na této stránce.