Dopravné správy

Minister nevie, či vlaky v Bratislave pomôžu MHD

Či budú vlaky v Bratislave jazdiť aj ako pomoc mestskej hromadnej doprave už od decembra tohto roku, minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) zatiaľ povedať nevie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ho ešte bude v tejto veci bližšie informovať, keďže ide o pomerne čerstvý návrh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spor SŽDC se squatery o „Kliniku“ pokračuje

Aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika nevzdali svůj pokus setrvat v budově na pražském Žižkově. Přestože jim objekt v majetku Správy železniční dopravní cesty letos v lednu nařídil soud vyklidit, aktivisté se nestáhli. A před pár dny se navíc proti rozsudku odvolali. Do pravomocného uzavření sporu je tak jisté, že v domě zůstanou. Správa chce přitom do budovy přesunout část svých zaměstnanců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava plánuje nákup elektrobusov

Hlavné mesto chce podporiť rozvoj elektromobility. Nakúpiť preto zvažuje 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zároveň zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidla. Vybudovať plánuje 50 elektronabíjacích staníc pre striedavý prúd (AC) a šesť staníc na jednosmerný prúd (DC).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát přestane platit noční vlaky na Slovensko

Ministerstvo dopravy končí s doplácením na jedny z nejztrátovějších spojů na české železnici. Od prosince s příchodem nového jízdního řádu přestane u Českých drah objednávat noční vlaky na Slovensko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Érsek potápa súťaž na vlaky do Bystrice

Ministerstvo dopravy zrušilo vo februári súťaž na vlaky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Mali priniesť lepšie služby a nižšie ceny.

Celú (platenú) správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet spouští první linky bez stevardů

Po loňském zkušebním provozu začne RegioJet během léta jezdit na některých autobusových trasách zcela bez doprovodu palubního personálu a podávání horkých nápojů. Služby, které jsou se žlutými autobusy dlouhodobě spojené, nebudou na nově otevírané lince Praha–Špindlerův Mlýn a také připravované lince z Prahy do Klatov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky medzi Štrbou a Východnou

ŽSR zrealizujú v plánovaných denných výlukách od 25. do 28. apríla, v čase od 8.00 hod. do 15.00 hod., súvislú výmenu koľajníc na železničnej trati medzi Štrbou a Východnou. ŽSR uskutočnia výmenu 870 metrov dlhého opotrebovaného koľajnicového pásu v druhej traťovej koľaji, aby zabezpečili požadovanú kvalitu zjazdnosti traťovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice hledají podobu lávky přes nádraží

Město Pardubice ještě může ovlivnit podobu lávky, která do několika let překlene kolejiště a spojí vlakové nádraží a sídliště Dukla. To ostatně na poslední debatě požadovali i zastupitelé. První návrh Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se totiž nesetkal u některých z nich s kladnou odezvou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 16. týždeň

V minulom týždni na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nedošlo ani k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom, evidujeme však jednu zrážku motorového vozidla s vlakom, ktorá sa našťastie zaobišla bez zranení. Nehoda sa stala v Zlatnej na Ostrove, kde do zadnej časti nákladného vlaku prechádzajúceho cez železničné priecestie narazilo auto. Z tohto dôvodu bola v danom úseku prerušená doprava takmer hodinu a pol. Zmeškané boli spolu 2 vlaky osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy nabídnou denní jízdenku pro kolo

České dráhy zavedou pro cykloturisty od 1. května novou celodenní jízdenku pro přepravu jízdního kola. O nadcházejících dnech bude navíc rozšířena kapacita vlaků pro přepravu jízdních kol o další speciální vozy s úložným prostorem. Díky nim se v některých frekventovaných spojích zvýší kapacita míst pro jízdní kola o násobky celoroční nabídky. Další informace naleznete níže v naší tiskové informaci.

České dráhy nabídnou denní jízdenku pro kolo

Cestování vlakem s kolem bude v hlavní cyklistické sezóně opět o něco jednodušší. České dráhy nabídnou od 1. května do konce září novou celodenní síťovou jízdenku pro přepravu jízdního kola v ceně 99 Kč.

„Při našich zákaznických průzkumech jsme obdrželi od cykloturistů podněty na zavedení celodenní síťové jízdenky pro jízdní kolo, která by jim umožnila pružně měnit jejich plány, nebo vyrazit na jednodenní výlet do vzdálenějších míst, například z Prahy do oblasti Českého Švýcarska nebo na Orlickoústecko, či například z Ostravska a Olomoucka do oblasti Lednicko-valtického areálu na jihu Moravy. Zavedením síťového dokladu jim vycházíme vstříc a věříme, že tato jízdenka vhodně doplní stávající nabídku pro přepravu kol,“  říká Zuzana Čechová, ředitelka cenotvorby a produktové komunikace Českých drah.

Například při jednodenním výletu z Ostravy do oblasti Lednicko-valtického areálu cykloturista ušetří s novou jízdenkou 10 % z ceny za přepravu jízdního kola. Při výletu z Prahy na stále více populární cyklostezku Ohře může být úspora 17,5 %.

Na přelomu dubna a května rozšíří České dráhy také kapacitu pro přepravu jízdních kol v dalších vlacích. Speciální vůz pro uložení jízdních kol formou úschovy během přepravy bude doplněn například do rychlíků na trase Brno – Jihlava – České Budějovice a mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Větší kapacitu pro přepravu jízdních kol nabídnou také vybrané rychlíky z Pardubic a Hradce Králové do Turnova a Liberce, z Kolína a Nymburka do oblasti Máchova jezera, České Lípy a Rumburku nebo na Posázavském pacifiku z Prahy do Dobříše. České dráhy nabízejí přepravu cca 2 jízdních kol téměř ve všech vlacích, v 6 844 spojích pak může být přepravováno více jízdních kol najednou, což je o 106 vlaků více než loni.

Bratislavou chodí nový autobus na CNG

Vďaka spoločnosti SPP CNG s.r.o. (SPP CNG) pribudne do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, akciová spoločnosť (DPB, a.s.) ďalší autobus s ekologickým pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). Cestujúci tak budú využívať modernú a ekologickú formu cestovania. CNG je ekologickou alternatívou k tradičným palivám a prispieva k čistejšiemu ovzdušiu v slovenských mestách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z plzeňského nádraží zmizel stoletý most

Přestavba hlavního nádraží v Plzni na železniční uzel 21. století je v polovině. V úterý technici dokončili bourání staletého severního železničního mostu nad Mikulášskou třídou. Rozřezání mostu na šest dílů a jejich snesení na zem trvalo specializované firmě pět dnů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK plánuje investície do regionálnej dopravy

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce v nadchádzajúcich piatich rokoch investovať vyše 700 miliónov eur predovšetkým do modernizácie vlakov v rámci regionálnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Valašském Meziříčí zavedou MHD zdarma

Od letošního září bude ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku pro všechny cestující městská veřejná doprava zdarma. Rozhodli o tom zastupitelé. Město s více než 22 tisíci obyvateli stojí ročně MHD devět milionů korun. Doplácet bude další téměř dva miliony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK chce využiť potenciál niektorých tratí

Spojenie Nitry a Bratislavy železnicou, lepšie prepojenie Košíc a Prešova, alebo zvýšenie kapacity na trase medzi Bratislavou a Trnavou, Trenčínom až po Žilinu. V takýchto opatreniach vidí Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) veľký potenciál a zvýšenie počtu cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Křižanově budou znovu zastavovat rychlíky

Lidé z Křižanova na Žďársku se po protestech dočkali, rychlíky tam znovu začnou zastavovat od letošního června. Jenže důvodem změny jsou stavební práce na trati mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem, kvůli kterým by rychlíky stejně příliš nezrychlily. Rekonstrukce potrvá několik let a podle místostarostky Křižanova nikdo neví, co bude pak

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Sereď – Križovany nad Dudváhom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch od 24. apríla 2017 do 27. apríla 2017, v čase od 8.50 h do 15.45 h, a dňa 28. apríla 2017, v čase od 8.50 h do 14.45 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Sereď – Križovany nad Dudváhom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá rekonstrukci trati z Plzně do Bavorska

Správa železniční dopravní cesty začala připravovat projekt modernizace trati z Plzně do Domažlic a dále na státní hranice. Dnes jde o poslední neelektrizovanou trať, po které opouštějí české území mezistátní expresní vlaky. Hotovou ji SŽDC chce mít do roku 2025, již na konci tohoto desetiletí by mohl být hotový nový úsek z Plzně do Stoda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia trate medzi Lužiankami a Nitrou

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v termíne 24.- 25.  apríla 2017 železničnú výluku v úseku Lužianky – Nitra. V rámci tejto výluky sa v uvedenom medzistaničnom úseku  zrealizuje komplexná rekonštrukcia jednokoľajného priecestia v km 37,861 , JIČ (jedinečné identifikačné číslo) 826 ( Mlynárce ). Práce budú pozostávať z výmeny koľajového roštu, štrkového lôžka, montáže novej priecestnej konštrukcie STRAIL a s následným vyasfaltovaním ostávajúceho priestoru priecestia.  

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Graffiti v MHD přijde města na desítky milionů ročně

Každý den škoda v průměru za 55 tisíc korun, taková je bilance řádění vandalů v pražských tramvajích, autobusech a metru. Celkem dopravní podnik v hlavním městě za opravy loni zaplatil přes 20 milionů korun - z toho asi polovina šla na odstranění graffiti.

Celou zprávu najdete na této stránce.