Dopravné správy

K rekonštrukcii električkovej trate DPB na Špitálskej

Dopravný podnik plánuje počas letných mesiacov rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici, ktorá je v súčasnosti v havarijnom stave. Počas opravy bude premávka električiek na tejto ulici úplne vylúčená, linky pôjdu výlukovou trasou cez Obchodnú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S „Matějem“ na Lázeňský víkend do Rožnova

V sobotu 10. června vypraví České dráhy parní vlak tažený lokomotivou "Matěj" přímo do centra oslav 750 let města Rožnova pod Radhoštěm. Jde už o druhou jízdu z pěti, které jubileum připomenou. Do čela historického vlaku se postaví parní lokomotiva Matěj. Na návštěvníky pak čeká bohatý program zaměřený na lázeňskou historii. Na zajímavé akce pořádané v rámci oslav 750 let města Rožnova pod Radhoštěm se můžou svézt zájemci parními vlaky také 8. července, kdy budou ve městě Rožnovské slavnosti s bohatým programem, 12. srpna pojede parní vlak na Starodávný jarmark a 16. září zakončí Rožnovské parní léto sportovní akce – Běh Emila Zátopka. V rámci oslav už vyjel 6. května i takzvaný Rožnovský expres.

Více informací, včetně jízdního řádu parního vlaku, najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ZSSK pre pútnikov na horu Živčáková

Nedeľná púť na kysuckú horu Živčáková bude aj tento rok ľahko dostupná vlakom. Železničná spoločnosť Slovensko posilní 11. júna 2017 pre cestujúcich do Turzovky pravidelnú lokálku s odchodom o 9:32 z Čadce o ďalších 83 miest. Na cestu naspäť je pripravený mimoriadny vlak (Turzovka zastávka 14:54 – Čadca 15:27). Tento spoj môžu využiť všetci cestujúci, vo vlaku platia rovnaké zľavy ako v bežnom osobnom vlaku ZSSK vrátane bezplatnej prepravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express nehodou přišel o pětinu spojů

Z jízdního řádu společnosti Leo Express mizí po pondělní nehodě v Přerově na neurčito dva páry spojů každým směrem mezi Prahou a Bohumínem. Na problém soukromého dopravce reagují České dráhy, které oznámily posílení některých vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SMS lístok na všetky osobné vlaky ZSSK

Od 2. zmeny GVD, od nedele 11. júna 2017 bude možné zakúpiť si SMS lístok na ktorýkoľvek osobný vlak ZSSK. Pre jeho zaobstaranie postačí poslať SMS na číslo 2255. Existovať budú 4 druhy SMS lístkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem do Nové Paky a Lázní Bělohrad

V pátek 16. a v sobotu 17. června 2017 jízdy parních vlaků propojí dvě významné kulturní akce - Slavnosti slunovratu v Nové Pace a Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou v Lázních Bělohrad. Jízdní řády najdete na plakátě akce, ceník jízdného na stránce organizátora.

Nedostatok vodičov aj v MHD Nitra

Napriek nedostatku kvalifikovaných vodičov, kvôli ktorému dochádza k občasnému vynechávaniu spojov, sa ARRIVA NITRA usiluje o zabezpečenie prevádzky MHD v Nitre v bežnom režime. Spoločnosť pravidelne organizuje náborové kampane a usiluje sa aj o dlhodobé riešenie celoslovenského problému.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na úzkokolejce jezdí přes 40 let

Jiří Kolář už je součástí historie úzkokolejky. Jako strojvůdce mezi Jindřichovým Hradcem, Kamenicí nad Lipou, Obrataní a Novou Bystřicí jezdí přes čtyřicet let. Roky slýchal, že provoz nemá budoucnost a zanikne. Nestalo se. Z nákladních vlaků se však trať přeorientovala na osobní, vozící turisty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ožratá vodička v Šuranoch havarovala na priecestí

Nevídané! Na železničnom priecestí v Šuranoch (okres Nové Zámky), kde je zastavená doprava, v sobotu podvečer havarovala ožratá vodička. Ostala v koľajisku a na takmer dve hodiny zastavila dopravu na trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pomozte zdvojnásobit minigrant pro naučnou stezku žst. Martinice v Krkonoších!

Cílem projektu MiNiGRANT je vybudování naučné stezky pro dospělé i děti v okolí stanice s několika zastaveními.  Pokud projekt získá dvojnásobný MiNiGRANT bude použit při budování muzea v bývalé nádražní restauraci ve staniční budově.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 22. týždeň

Počas 22. týždňa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nedošlo k žiadnej zrážke civilnej osoby s vlakom. Jediná nehoda na železničnom priecestí sa stala v úseku Dunajská Streda – Dolný Štál. Vodička osobného auta zastavila pred nezabezpečenom priecestím tak, že predná časť vozidla zasahovala do prechodného prierezu koľaje. Prechádzajúci osobný vlak auto zachytil. K zraneniam nedošlo, doprava v tomto úseku bola prerušená asi hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Brna přijede mimořádně Preventivní vlak ČD

Zítra, ve středu 7. 6., přijede do Brna mimořádně Preventivní vlak Českých drah. Na tři dny zůstane v prostoru tzv. Malé Ameriky poblíž brněnského hlavního nádraží, aby ho mohly v rámci 18. ročníku Brněnských dnů bez úrazů navštívit stovky dětí a studentů. Národní dopravce Preventivní vlak pořádá už od roku 2007. Je určený pro žáky základních škol a studenty středních škol a učilišť. Za deset let unikátním vlakem prošlo 16 tisíc mladých lidí.

Mimoriadny cyklobus na oslavy CykloKorytničky

Pri príležitosti osláv 1. výročia projektu CykloKorytnička je pre banskobystrických cyklistov zabezpečená doprava cyklobusom - mimoriadnym spojom s odchodom zo Strieborného námestia o 8:45 až na zastávku Korytnica-kúpele, rázc. Odtiaľ majú cyklisti vyraziť po CykloKorytničke do Liptovskej Osady, kde sa okrem miestnych stretnú aj s cyklistami z Ružomberka, Liptovskej Revúcej a Liptovskej Lúžnej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obce na Hlučínsku nebudou dotovat autobusy

Nad provozem autobusů pro příští rok na Hlučínsku visí otazníky. Dopravcům končí smlouva a kraj připravuje nové výběrové řízení. Místní obce ale žádají změnu. Autobusy už nechtějí dotovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda Transportation bude patriť Číňanom

Už v krátkom čase jedna z najvplyvnejších českých firiem zmení majiteľa. Predaj Škody Transportation do rúk čínskej spoločnosti CRRC sa síce niekoľkokrát zasekol či spomalil, teraz ale už smeruje k úspešnému koncu. Podpisovať by sa mohlo už na budúci mesiac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Perner má sochu před pardubickým nádražím

Dlouhé roky žádná významná socha v pardubických ulicích nepřibyla, to se však nyní mění. Během půl roku se na třídě Míru objevila bronzová postava letce Jana Kašpara a netradiční ztvárnění Jana Pernera na opravovaném náměstí u hlavního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Brne sa začala trojmesačná čiastočná výluka

Tri mesiace potrvajú opravy štvrtého nástupišťa a tzv. Pražského viaduktu na hlavnej železničnej stanici v Brne, ktoré sa dnes začali. Tie ovplyvnia až dve tretiny vlakov prechádzajúcich mestom, vrátane niektorých medzinárodných, ktoré budú zastavovať v Brne inde. Podľa Českého rozhlasu to postihne denne až 25.000 cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva škrtá část vlakových spojů

Dopravce Arriva přes léto nespustí plánované každodenní vlakové spojení Prahy s Novou Pecí na Prachaticku, ale zůstane jen u víkendových spojů. Vysvětluje to zavedením přímého vlaku Českých drah, který je placený z veřejných rozpočtů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krvavý incident v americkom vlaku

Tridsaťpäťročný Američan, ktorý v prímestskom vlaku v Portlande na západe USA urážal dve mladé moslimské ženy, dobodal dvoch cestujúcich, ktorí sa žien zastali. O tragickom incidente informoval spravodajský web BBC. Podľa agentúry AP bol útočník v minulosti trestaný pre lúpež a únos.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky InterCity jezdí v ČR už 25 let

Na přelomu května a června letošního roku je tomu 25 let, co České dráhy zavedly na naší železnici první vlak kategorie InterCity a nabídly našim občanům cestování na západoevropské úrovni. První vlak InterCity Českých drah s názvem Porta Bohemica vyjel z Prahy přes Ústí nad Labem do Berlína a Hamburku. Ve stejný čas byl zaveden také nový expres Jan Perner na trase Praha - Olomouc - Ostrava - Bohumín, který obsluhovala stejná souprava a České dráhy poprvé nabídly cestování na "západní" úrovni také mezi Prahou a Ostravou. Jednalo se o první vnitrostátní linku, kde byla zavedena kvalita vlaků na západoevropské úrovni.

V současnosti vypravují České dráhy více než 250 různých spojů vyšší kvality od railjetů a SC Pendolino po expresy a rychlíky vyšší kvality, které denně ujedou kolem 60 000 kilometrů, tedy cca 1,5 násobek obvodu Země po rovníku.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.