Dopravné správy

Přímé spojení vlakem ČD z Prahy na Šumavu

Přímé spojení z Prahy na Šumavu nabídnou od 5. května České dráhy. Vlak pojede z  hlavního města až do Nového Údolí. Národní dopravce se tím vrací ke spojům, které měl v nabídce do roku 2010. Expresní vlak František Seidel zajistí spojení do turisticky atraktivní části Šumavy a navazující autobusové spojení do Pasova.   

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reportéři VLAKY.NET se zúčastnili první jízdy vlaku a připravují z ní reportáž.

Bezplatná MHD a regionálna doprava s Bratislava Card

Bratislavská organizácia cestovného ruchu (BTB) ponúka od 1. mája 2017 turistom a návštevníkom Bratislavy inovovanú kartu zliav nazvanú Bratislava Card s platnosťou 1 až 3 dni, ktorá im umožňuje využiť zľavy do 50 %, prípadne 100 %, napríklad v múzeách, galériách, reštauráciách, športoviskách, obchodoch, doprave a pri prehliadkach mesta a okolia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO, a.s. předala první EffiLiner 3000

První elektrická traťová lokomotiva společnosti CZ LOKO má svého zákazníka. Pod obchodním názvem EffiLiner 3000 ji provozuje nákladní železniční dopravce IDS CARGO. K oficiálnímu předání došlo včera v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Čiernohronskú železnicu výhodne vlakom ZSSK

Historická Čiernohronská železnica sa stala dostupnejšou pre mladých cestovateľov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a nezisková organizácia Čiernohronská železnica pripravili spoločný lístok pre skupiny do 20 rokov, ktorý okrem cesty vlakom ZSSK zahŕňa zvýhodnené spiatočné cestovné na všetkých trasách nostalgickej železnice. Cena lístka na osobu predstavuje 5 eur, vedúci skupiny cestuje zadarmo. Skupina cestujúca za touto zážitkovou jazdou napríklad z Čiernej nad Tisou tak zaplatí za celý zážitok len 5 eur na osobu. Potrebných je aspoň desať mladých cestovateľov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Český a polský Těšín možná zase spojí tramvaj

Český Těšín a polský Těšín by mohla opět propojit tramvajová linka zrušená v roce 1921. Pokud se vize naplní, bude to první přeshraniční tramvajová trať v Česku. Cesta k ní je však ještě dlouhá. Souměstí zatím uspělo se žádostí o dotaci na studii proveditelnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové zametacie vozidlá DP Bratislava

Dopravný podnik Bratislava v snahe zvýšiť čistotu zastávok MHD a koľajových tratí zakúpil dve nové zametacie vozidlá pre tieto účely. Ide o malé zametacie vozidlá typu Urban-Sweeper S2 vyrobené švajčiarskou spoločnosťou Marcel Boschung AG.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Systém MOMA využívá přes 2 tisíce drážních vozidel

V příloze najdete tiskovou zprávu společnosti UniControls, mezinárodně uznávaného dodavatele řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, která vyvinula a dále zdokonaluje systém managementu mobilních aplikací MOMA, který dnes obsluhuje více než 2000 vozidel u pěti dopravců v ČR, na Slovensku a ve Finsku, pro které přenáší data z široké škály aplikací. MOMA zabezpečuje například aktualizaci jízdních řádů pro automatické vedení vlaku, sběr dat měření spotřeby elektrické energie na vozidlech, distribuci elektronické vlakové dokumentace, nahrávání dat pro informování cestujících ve vizuální i akustické podobě, on-line přenos rezervačních dat, predikce zpoždění vlaků a informací o nástupištích nebo distribuci multimediálních prezentací dopravců a regionů.

Přílohy:

  1. tisková zpráva
  2. schéma systému
  3. ukázka zobrazení

Čiernohronská železnica s novinkami

Jubilejná 15. sezóna Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu, ktorú otvorili dnes, [1.5.2017] prináša niekoľko noviniek. V skanzene okrem prvého štiepkovača používaného v lesníctve - Trelan DL 180 pribudol historický traktor Zetor 50 Super, informačné panely a tiež ukážky splavovania dreva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express chce zvětšit vlaky, míří do Polska i USA

Expanze soukromého dopravce Leo Express způsobila loni prohloubení jeho ztráty na 110,8 milionu korun. Firmě se však podařilo přilákat více cestujících a současně i snížit zadluženost. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnil dopravce na svých webových stránkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK na predĺžený víkend posilnila vlaky

Aj ďalší májový predĺžený víkend využije veľa ľudí na cestovanie naprieč Slovenskom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa na zvýšený nápor cestujúcich pripravila posilnením 13 vlakov celkovo o 15 vozňov. Najväčší záujem je už tradične o vlaky InterCity a rýchliky - v piatok 5. mája smerom z Bratislavy do Košíc a v pondelok 8. mája opačne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odemykání točny v Olomouci

Zveme vás tuto sobotu 6. 5. 2017 na odemykání točny v Olomouci. Součástí programu bude nejen výstava historických vozů, ale České dráhy vypraví v rámci akce několik nostalgických vlaků - ty pojedou například do Prostějova nebo vyjížďkou po Olomouci. Otevřeno bude mezi 10. a 16. hodinou i ČD Muzeum. Více informací včetně jízdního řádu zvláštních vlaků naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rekonštrukcia žst. Poprad-Tatry a modernizácia tratí

V archíve vyjadrení som si našiel informácie o príprave modernizácie úseku Poprad ‑ Lučivná, kde sa hovorí aj o úseku Poprad - Spišská Nová Ves a tiež rekonštrukcii ŽST Poprad. Chcem Vás požiadať o aktualizáciu informácií o projekte modernizácie trate Poprad - Lučivná (kedy sa začne s prácami, kedy by mali byť hotové, s akými nákladmi a čo by mala táto investícia priniesť)? Ako sa vyrieši problém súčasného úrovňového priecestia v popradskej mestskej časti Veľká - Teplická cesta?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Posázavský pacifik posílí o víkendech další cyklovozy

Od této soboty 6. května se o víkendech a svátcích výrazně rozšíří možnosti, jak na tratích Posázavského pacifiku cestovat s jízdním kolem. České dráhy nasadí do pravidelného provozu na tratích z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Dobříše nebo Čerčan další dva cyklovozy, které budou připojeny za známé Regionovy.

Spoje se zvýšenou kapacitou pro uložení jízdních kol však jezdí i na dalších tratích v regionu, například okolo Berounky, Vltavy nebo směrem do Polabí. Zvýšenou kapacitu mají nyní i některé dálkové vlaky, například z Prahy do Děčína nebo na jih Čech. Přeprava jízdních kol je ovšem možná téměř ve všech spojích Českých drah.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 17. týždeň

Počas 17. týždňa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) došlo k trom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Žiaľ, vo všetkých troch prípadoch išlo o smrteľné zrážky. K týmto tragickým udalostiam došlo v úsekoch Stará Turá – Papraď, Liptovská Teplá – Paludza, Čadca – Krásno nad Kysucou. Zmeškaných bolo spolu 25 vlakov osobnej dopravy, 1 158 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno ochromí výluky vlaků a MHD i objížďky

Dostat se v letních měsících do nebo z Brna bude opět jen pro otrlé řidiče. Magistrát sice tvrdí, že se vše oproti minulým létům pokoušel více zkoordinovat, aby nenastal dopravní zmatek jako loni nebo předloni. Ale množství uzavírek tomu nenasvědčuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka turistického autobusu na Kráľovu studňu

Od 6. mája 2017 do 29. októbra 2017 premáva každý vikend a sviatok turistická autobusová linka na Kráľovu studňu. Autobus premáva po trase Uhlisko (Kazačok) - Strieborné námestie - Harmanec (papierne) - Dolný Harmanec - Horný Harmanec (jaskyňa) - Kráľova studňa s pravidelným odchodom 8:30 z Uhliska a 17:00 z Kráľovej studne. Plánovaný príchod na Horský hotel Kráľova Studňa je približne o 10:15 a naspäť do Banskej Bystrice približne o 18:30.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českým drahám se loni ekonomicky dařilo

Národní dopravce se loni vymanil z těžké ztráty a připsal si nejlepší ekonomický výsledek od roku 2009. České dráhy vydělaly 882 milionů, k čemuž jim pomohlo více prodaných jízdenek, peníze z prodeje většiny nádraží nebo emise dluhopisů s výhodnějším úrokem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legiovlak môže do centra Košíc

Mesto si vyžiadalo stanovisko dvoch odborných inštitúcií, napokon historickej vlakovej súprave súhlasne kývlo. Pristavenie trinásťvagónovej súpravy, dlhej asi 130 metrov, Dopravný podnik mesta Košice v historickom centre odobril.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kvalitní signál ve vlaku o krok blíž

Mobilní operátoři ve spolupráci se SŽDC a dopravci představili plán, jak výrazně zlepšit hlasové i datové přenosy na železničních koridorech. Pracovní skupina v rámci Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) se na svém semináři shodla, že klíčové je dokrytí vagónů, které vykazují vysoce nadprůměrný útlum signálu, a zahuštění venkovní infrastruktury nad rámec licenčních podmínek stanovených ČTÚ.

Více informací o závěrech pracovního semináře naleznete v přiloženém dokumentu.

O preprave psov vo vozidlách bratislavskej MHD

Pri preprave psov vo vozidlách bratislavskej MHD musia mať cestujúci na pamäti, že v jednom vozidle môže byť prevážaný spravidla iba jeden pes, ktorý nie je umiestnený v uzavretej schránke, prípadne dva psy prepravované jedným majiteľom. Vodič vozidla MHD musí dať k preprave súhlas.

Celú správu nájdete na tejto stránke.