Dopravné správy

K rekonštrukcii Karloveskej električkovej radiály

Pripravovaná rekonštrukcia Dúbravsko-Karloveskej električkovej radiály prinesie výrazné dopravné obmedzenia. Upozorňuje na to bratislavská mestská časť Karlova Ves. Podľa starostky mestskej časti Dany Čahojovej je preto potrebné, aby hlavné mesto pripravilo verejnú prezentáciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Třebíčská MHD je pomalá, zjistil test

Je ve městě rychlejší městská hromadná doprava, auto, kolo, nebo jít či běžet pěšky? Nezvyklý dopravní experiment uspořádala radnice v Třebíči. O něco málo zvítězil cyklista, nejpomalejší je MHD. I přesto radnice nabádá k co největšímu používání městských autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a Hansova záhrada v Humennom

Do aktuálnej štvrtkovej relácie pripravujeme príspevok o tzv. Hansovej záhrade v Humennom, ktorá sa nachádza na pozemkoch spravovaných ŽSR. Podľa našich informácií chcelo mesto Humenné vziať od ŽSR do prenájmu 5 parciel spomínaného pozemku za 1 euro a následne sa o ne starať. Podľa všetkého však k dohode nedošlo. Mohli by ste mi, prosím, napísať, aké je oficiálne stanovisko ŽSR k danej problematike?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD Šumava Bus i letos propojí vlaky a autobusy

Šest autobusových linek nabídnou letos České dráhy v rámci projektu ČD Šumava Bus. Autobusy do atraktivní části Šumavy budou jezdit po oba prázdninové měsíce většinou o sobotách a nedělích. Od 1. července až do 31. srpna je v návaznosti  na vlakové spoje možné cestovat až na Třístoličník nebo na Svatý Tomáš. Spoje jsou propojené i se systémem Zelených autobusů Národního parku Šumava. Jízdenky na spoje ČD Šumava Bus lze zakoupit v jakékoli pokladně ČD či ve vlaku ČD

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava chce posilnenie vlakovej dopravy

Bratislava má záujem o posilnenie vlakovej dopravy na území hlavného mesta. Toto stanovisko tlmočil na stretnutí bratislavský primátor Ivo Nesrovnal ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi (Most-Híd).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vectrony a Traxxy porážejí Zátopka

Škoda Transportation prohrává boj o dodávky českým dopravcům, kteří jen za poslední měsíc oznámili objednávku více než dvaceti nových lokomotiv. Po českých kolejích tak budou jezdit hlavně stroje Siemens Vectron a Bombardier Traxx.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonci dotiahli vlak do dokonalosti

V Japonsku predstavili rýchlovlak, ktorý svojím luxusom môže pokojne prekonať najlepšie hotely sveta. Vlak Train Suite Shiki-Shima ponúka cestujúcim pohodlie v súkromných dvojpodlažných apartmánoch, vozňoch s vyhliadkou a v gurmánskej reštaurácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Indická železnice z koloniálních časů je v rozkladu

Správcům mamutí železniční sítě v Indii, která má své počátky v koloniálních dobách, se třetím rokem po sobě nedaří plnit revitalizační plány. Dluh státního dopravce narůstá a kýžené příjmy do jeho pokladny nepřicházejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prístavný most v Bratislave

Mal by som niekoľko otázok ohľadne Prístavného mosta – konkrétne v súvislosti s oceľovou nosnou konštrukciou mosta, ktorú máte ako ŽSR podľa NDS v správe. V akom je stave?  

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nejhorší nádraží Hradecka se dočkají oprav

Letos začnou opravy nejstrašnějších železničních nádraží v Královéhradeckém kraji. Na řadu se po mnoha letech dostanou i Chlumec nad Cidlinou, Lázně Bělohrad nebo Jaroměř. Když přesně před 12 lety vznikl projekt Českých drah Živá nádraží, v Chlumci nad Cidlinou slavili a plánovali, že konečně uvedou ve skutek v tu dobu dva roky starý návrh na proměnu zanedbané stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Beh Wings for Life zasiahne bratislavskú MHD

Počas bežeckého podujatia Wings for Life budú v nedeľu 7. mája 2017 po 13:00 presmerované viaceré linky MHD v centre mesta, v okolí Prístavnej ul. a v Petržalke na Panónskej ceste smerom do Čunova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si půjčí deset lokomotiv Vectron

České dráhy zařadí do své flotily deset lokomotiv Siemens Vectron, které budou jezdit mezi Prahou a Hamburkem. Na třetí pokus se firmě podařilo vybrat jejich dodavatele. [...] Jméno dodavatele firma tají, podle informací iDNES.cz jde o rakouskou společnost European Locomotive Leasing. Součástí pronájmu je i plný servis.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia Bratislavskej hlavnej stanice

ŽSR pripravujú, mimo doposiaľ nezrealizovaného projektu rekonštrukcie Hlavnej stanice a Predstaničného námestia firmou Transprojekt, realizáciu menších úprav, ktorých cieľom však je zvýšiť kvalitu a komfort pre cestujúcich. Uvedené zmeny budú ŽSR realizovať v súvislosti s projektom štandardov železničných staníc a povinností ŽSR vyplývajúcich zo stavebného zákona ako správcu objektu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrchol luxusu v japonském supervlaku

Představy o železniční dopravě mění japonská společnost East Japan Railway Co. Na železnice vyrazí se zbrusu novým vlakem. V jednotlivých vagonech se nachází kromě luxusních kajut pro cestující také jídelní nebo klubový vůz. Pasažéři budou moci využít i tradičních dřevěných lázní. Přímo na palubě bude hrát živá hudba.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prenájom priestorov v žst. Košice

1. Koľko m2 predajných plôch (prevádzok) ponúka? 2. Koľko z toho je už obsadených? 3. Kedy by mohla košická  stanica (v spomenutých súvislostiach) byť plne obsadená a fungovať v režime "obchodného centra"? 4. Aký je prenájom za 1m2 a od čoho sa odvíja cena?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Přímé spojení vlakem ČD z Prahy na Šumavu

Přímé spojení z Prahy na Šumavu nabídnou od 5. května České dráhy. Vlak pojede z  hlavního města až do Nového Údolí. Národní dopravce se tím vrací ke spojům, které měl v nabídce do roku 2010. Expresní vlak František Seidel zajistí spojení do turisticky atraktivní části Šumavy a navazující autobusové spojení do Pasova.   

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reportéři VLAKY.NET se zúčastnili první jízdy vlaku a připravují z ní reportáž.

Bezplatná MHD a regionálna doprava s Bratislava Card

Bratislavská organizácia cestovného ruchu (BTB) ponúka od 1. mája 2017 turistom a návštevníkom Bratislavy inovovanú kartu zliav nazvanú Bratislava Card s platnosťou 1 až 3 dni, ktorá im umožňuje využiť zľavy do 50 %, prípadne 100 %, napríklad v múzeách, galériách, reštauráciách, športoviskách, obchodoch, doprave a pri prehliadkach mesta a okolia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO, a.s. předala první EffiLiner 3000

První elektrická traťová lokomotiva společnosti CZ LOKO má svého zákazníka. Pod obchodním názvem EffiLiner 3000 ji provozuje nákladní železniční dopravce IDS CARGO. K oficiálnímu předání došlo včera v Praze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Čiernohronskú železnicu výhodne vlakom ZSSK

Historická Čiernohronská železnica sa stala dostupnejšou pre mladých cestovateľov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a nezisková organizácia Čiernohronská železnica pripravili spoločný lístok pre skupiny do 20 rokov, ktorý okrem cesty vlakom ZSSK zahŕňa zvýhodnené spiatočné cestovné na všetkých trasách nostalgickej železnice. Cena lístka na osobu predstavuje 5 eur, vedúci skupiny cestuje zadarmo. Skupina cestujúca za touto zážitkovou jazdou napríklad z Čiernej nad Tisou tak zaplatí za celý zážitok len 5 eur na osobu. Potrebných je aspoň desať mladých cestovateľov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Český a polský Těšín možná zase spojí tramvaj

Český Těšín a polský Těšín by mohla opět propojit tramvajová linka zrušená v roce 1921. Pokud se vize naplní, bude to první přeshraniční tramvajová trať v Česku. Cesta k ní je však ještě dlouhá. Souměstí zatím uspělo se žádostí o dotaci na studii proveditelnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.