Dopravné správy

Transsibírska magistrála by mala končiť v Rakúsku

Na predĺženie širokorozchodnej trate z Košíc do viedenského regiónu je najvhodnejší čas, myslí si spolkový minister pre infraštruktúru. Projekt dlhšie zamýšľaného predĺženia Transsibírskej magistrály, železničnej trate so širokým rozchodom, až do regiónu Viedne, zostáva stále živý.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkušební centrum VUZ se chystá na vodíkové vlaky

Testování vlaků v Česku se příští rok posune zase o úroveň výš. Na uznávaném zkušebním okruhu ve Velimi na Kolínsku přibude podle plánů nová zkušební hala pro soupravy na alternativní pohony, které se pomalu začínají objevovat na trhu. Náklady na výstavbu se můžou pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba bratislavskej autobusovej stanice sa blíži

Takto o mesiac majú byť Mlynské nivy rozkopané a lokalita postupne uzavretá na vyše roka. V druhej polovici septembra sa má totiž začať s výstavbou novej autobusovej stanice a po dopravnej tepne Mlynské nivy, ktorá spája Ružinov s centrom mesta, nebudú premávať autá, autobusy a ani trolejbusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusové nakoupí další rychlovlaky od Siemensu

Ruská státní železniční společnost hodlá i nadále nakoupit další vlaky od německé společnosti Siemens, bez ohledu na to, že Moskva je se Siemensem ve sporu. Oznámila to ve středu agentura TASS. Siemens uvedl, že přezkoumává aspekty svých obchodů s Ruskem po incidentu, kdy se turbíny vyrobené pro jeden z projektů v zemi ocitly proti vůli firmy na Krymu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie širokorchodnej do Viedne stále v hre

Projekt dlhšie zamýšľaného predĺženia Transsibírskej magistrály, železničnej trate so širokým rozchodom, až do regiónu Viedne, zostáva stále živý. Pred štyrmi rokmi predstavitelia železničných spoločností Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Rakúska podpísali letter of intent (potvrdenie predbežného prísľubu) zaoberať sa projektom. Teraz je už hotová štúdia o realizovateľnosti projektu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za miliardovou železniční zakázkou míří Swietelsky

Na Správě železniční dopravní cesty se [...] v krátké době po druhé otevíraly obálky s cenovými nabídkami. Tentokrát se stavební firmy utkaly o více než miliardovou zakázku na přestavbu plzeňského železničního uzlu ve směru na Domažlice. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Partizánske chce zveľadiť majetok ŽSR, ale nie takto

Na štyroch paneloch, ktoré oddeľujú železničnú stanicu a koľaje od cesty v Partizánskom, sú už dlhšie obdobie namaľované grafiti portréty Dominiky Cibulkovej, Zdena Cháru, Petra Sagana a Mateja Tótha. Ich realizáciu zabezpečilo cez sponzorov mesto Partizánske, to ich chce dostať spolu s ďalšími do nájmu, aby mohlo tento majetok Železníc SR (ŽSR) zveľadiť. Problémom však je podľa samosprávy cena, ktorú štátna firma od nej pýta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Posunovací lokomotivy řady 794 pro ČD

V roce 2016 avizovaly ČD zájem o nasazení nových dvounápravových posunovacích lokomotiv v depech a železničních stanicích pro manipulaci se soupravami osobních vozů, které by nahradily na těchto výkonech řadu 714. 10 lokomotiv mělo být najato na 10 let s následným odkupem po vypršení doby nájmu. Později se ČD rozhodly změnit pronájem na přímý nákup a počet uvažovaných lokomotiv byl zvýšen na 12.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rarita železničnej zastávky Prešov-mesto

Chcel by som sa prosim opytat na situaciu na stanici Presov- mesto, listok si totiz kupuje cestujuci v budove pri kolaji na jednej strane priecestia. Clovek neznaly pomerov sa postavi pred budovu stanicu ako obvykle na inych staniciach ale vlak smerujuci smer Prešov okolo neho prefrci a zastavi az o stovky metrov dalej za priecestim. preco je to tak?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

DP Praha otestuje další velkokapacitní autobus

Dopravní podnik hlavního města (DPP) začne na přelomu srpna a září testovat další typ velkokapacitního autobusu, určeného pro přepravu cestujících z Nádraží Veleslavín na ruzyňské letiště. [...] Autobus značky Mercedes-Benz je téměř 21 metrů dlouhý a podnik ho má zapůjčen na čtyři měsíce. Podobným způsobem na stejné trase DPP testoval velkokapacitní autobus Van Hool.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov zrekonštruuje predstaničný priestor

Mesto Prešov získalo viac ako štyri milióny eur nenávratných finančných prostriedkov (NFP) určených na dopravnú infraštruktúru. Takmer dvoma miliónmi bol podporený projekt rekonštrukcie predstaničného priestoru, schválené má aj štyri projekty cyklochodníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať do Těšína získá maximální rychlost 160 km/h

Trať mezi Dětmarovicemi a Českým Těšínem zmodernizuje na maximální rychlost do 160 kilometrů v hodině sdružení firem Eurovia CS, OHL ŽS a GJW Praha. Téměř 21 kilometrů trati vyjde na dvě miliardy korun. Staveniště předala státní organizace stavebním firmám v minulém týdnu a celá rekonstrukce by měla být hotová v roce 2019.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Český zvrhlík vyčíňal vo viedenskom metre

Viedenskí kriminalisti identifikovali a zadržali 36-ročného už trestaného českého občana pre dôvodné podozrenie, že v pondelok večer sexuálne obťažoval dve ženy vo veku 24 a 17 rokov v metre rakúskej metropoly. Dvadsaťštyriročná žena, ktorej muž siahol na eskalátore na stanici Neubaugasse v pondelok neskoro večer do rozkroku, utrpela šok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Schváleny dva nové typy nákladních vagonů

Vozový park nákladních železničních vozů je obohacen o další dva nové typy. Jeden slouží pro přepravu automobilů, druhý lze využít pro přepravu strojních, hutních, stavebních, případně sypkých materiálů. Ke schválení těchto vozů došlo ve II. čtvrtletí tohoto roku.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Preloženie zastávky DPB Cintorín Slávičie údolie

Pre dostavbu Alibaba centra bude od 21. augusta približne do 30. septembra 2017 konečná zastávka Cintorín Slávičie údolie pre linky 31, 39, 139 a N31 dočasne preložená do náhradnej polohy na parkovisko pred cintorínom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

RegioJet ve válce s novým dopravcem FlixBus

Cenový boj mezi autobusovými dopravci začíná. Žluté autobusy RegioJetu snižují své ceny na šesti linkách, kde jim nově začínají konkurovat zelené autobusy společnosti FlixBus. Ty navíc u vybraných spojů hodlají nabízet několik jízdenek jen za symbolické ceny, třeba za 25 korun, a to z propagačních důvodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa pokazili dva rušne preplneného vlaku

Rýchliku z Bratislavy do Košíc sa pokazil rušeň už na železničnej stanici Vinohrady. Cestujúcich doviezli do Rače, pristavili druhý rušeň, ktorému zase zlyhali brzdy. V piatok poobede. Cestujúci skoro zbili sprievodcu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová lanovka na Sněžku přepravila už milion turistů

Nová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku přepravila od zahájení svého provozu 23. prosince 2013 už milion turistů. Na vrchol Sněžky jich vyvezla přes půl milionu, ostatní využili lanovku pro cestu na Růžovou horu či na cestu ze Sněžky či Růžové hory zpět do Pece.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prenájom betónových plotov v Partizánskom

Železnice Slovenskej republiky spravujú betónové oplotenie v Partizánskom, na ktorom boli bez vedomia a súhlasu ŽSR inštalované štyri podobizne športovcov. ŽSR evidujú žiadosť mesta Partizánske o prenájom 29 ks dielcov betónového oplotenia za účelom inštalovania a prevádzkovania reklamných zariadení (veľkoplošných fotografií a malieb). Podľa platných predpisov ŽSR stanovili výšku ročného prenájmu na úplne dolnej hranici, a to 60€ za prenájom jedného panela ročne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lůžkový vlak mezi Prahou a Curychem přestává jezdit

České dráhy musí od 19. srpna přerušit provoz přímého lůžkového vlaku mezi Prahou a Curychem. Oblíbený spoj, kterému hrozil zánik a který nakonec jezdí přes Rakousko pod značkou nightjet, dostane stopku paradoxně v době, kdy je o jeho využití největší zájem.

Celou zprávu najdete na této stránce.