Na trať vyrazil evropský expres. Česko musí dávat pozor, aby mu neujel

18.9.2021 12:00Zdroj: Euractiv

Železniční doprava hraje v plánech Evropské unie velkou roli, má totiž dopomoct ke splnění klimatických cílů. Konkrétně v Česku situace nevypadá moc příznivě, modernizace železnic si vyžádá hodně prostředků a především dostatek politické vůle.

Ve čtvrtek 2. září vyjel z lisabonského nádraží speciální vlak, který na své pětitýdenní cestě zastavuje ve městech po celé Evropě, a to včetně Ostravy, Břeclavi, Brna, Prahy a Plzně (23.–26. září), aby 7. října dorazil do Paříže. Jeho hlavním úkolem je připomenout výhody železniční dopravy a propojené Evropy.

„Železnice formovala naši bohatou společnou historii. Železniční doprava však představuje i budoucnost Evropy. Je to způsob, jak můžeme zmírnit změnu klimatu a napomoci hospodářskému oživení po pandemii, neboť takto vytváříme uhlíkově neutrální odvětví dopravy. V nadcházejících týdnech se vlak ‚Connecting Europe Express‘ stane pojízdnou konferencí, laboratoří a fórem pro veřejnou diskuzi o tom, jak k využívání železnice motivovat cestující i podniky,“ nechala se na začátku cesty vlaku slyšet eurokomisařka pro dopravu Adina Văleanová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.