Vlak na festival do Banátu letos vypraví KDS s pomocí ČD

8.8.2018 8:00 Jiří Řechka

Vlak na festival do Banátu letos vypraví KDS s pomocí ČD

A také jejich dceřiné společnosti pro nákladní dopravu ČD Cargo i společnosti IDS Cargo, která zajistí hnací vozidlo pro patnáctivozovou soupravu k dopravě účastníků festivalu Banát 2018 z Prahy do české enklávy v Rumunsku. O tom všem se dověděli zástupci médií při včerejší tiskové konferenci, uspořádané organizátory akce na pražském hlavním nádraží.



 

 

Setkání s novináři mělo podle pozvánky proběhnout od 11:30 hod. ve vozech KDS na nástupišti 1A, ale ve skutečnosti to bylo trochu jinak – souprava s lokomotivou sice přistavena byla, ale oficiality se odehrávaly před ní, což vzhledem k počasí nebylo nic divného ani nepříjemného. Tiskovou konferenci svolaly firmy KDS s.r.o. a České dráhy, a.s. spolu s organizátory festivalu Banát 2018 u příležitosti vypravení speciálního vlaku pro jeho účastníky. Jedná se o festival v české komunitě na úpatí transylvánských Karpat, kde v šesti českých vesnicích žijí necelé dvě tisícovky krajanů. Je to jediný český festival, který se koná v zahraničí. Letos se koná jeho už 7. ročník a speciální vlak na něj bude vypraven podruhé. Téměř třináct set cestujících má zaplnit celkem 15 osobních vozů, ale možná jich bude víc. .


Ebentál neboli Tisové Údolí © FestivalBanat

Cesta bude trvat patnáct hodin a v jejím závěru budou účastníci přepraveni do cíle autobusy a lodní dopravou. Vlakem budou cestovat také kapely, které na festivalu vystoupí a budou se starat o dobrou náladu i ve vlaku. Celý festival se koná na podporu české komunity v Rumunsku. Je to společenství našich krajanů, které si zachovalo svoje původní zvyky a pochopitelně i jazyk, takže se s nimi lze bez jakýchkoliv problémů domluvit česky (což je zřejmé ze závěrečného videa). Na organizaci dopravy se podílí Kladenská dopravní a strojní s.r.o, IDS Cargo, České dráhy, a.s. a ČD Cargo, a.s., které poskytnou většinu vozů. Na soupravě budou nasazeny dvě lokomotivy, na maďarských hranicích soupravu převezme dopravce MÁV a na rumunských pak CFR. Problémem soupravy je ovšem její délka, a to i u nás.


Souprava KDS © Jiří Řechka

Bylo řečeno, že souprava se téměř nevejde k žádnému nástupišti na své trase a třeba v Brně na hlavním nádraží bude možno nastupovat pouze do předních vozů. Vlak odjede z pražského Smíchova v úterý 14. srpna .2018 kolem 17. hodiny. Ze smíchovského nádraží proto, že vlaková souprava délky kolem pěti set metrů se zde k nástupišti vejde. Myšlenka použít vlak místo autobusů se zrodila při zpáteční jízdě z festivalu v roce 2015, kdy účastníci měli oprávněné výhrady k nevyhovujícím podmínkám. Realizovat tuto myšlenku bylo možné poprvé minulého roku, tehdy pod hlavičkou RegioJetu, Kladenská dopravní a strojní společnost se loňské jízdy účastnila také a myšlenka podpory našich krajanů byla natolik zajímavá, že se její vedení rozhodlo v projektu pokračovat i letos a nevylučuje opakování v budoucnu,


Miroslav Kupec, člen představenstva ČD, Romana Šauerová, jednatelka KDS
a Štěpán Slaný, organizátor festivalu © Jiří Řechka

Jednatelka KDS Romana Šauerová k tomu prohlásila, že je tam prostě úžasná atmosféra. Projektu se v loňském roce zúčastnily také České dráhy, letos tak učinily významnějším způsobem. Jak řekl Miroslav Kupec, České dráhy jsou národním dopravcem, rády proto podpoří takovýto projekt k rozvoji části národa v cizině a zároveň to společnosti pomáhá se zviditelnit a ukázat že firma má svoje místo i na liberalizovaném trhu. České dráhy se svou nákladní dcerou poskytnou 15 vozů, z čehož zhruba polovinu tvoří vagony lůžkové. Ne dodatečný dotaz z pléna, zda se České dráhy zúčastní i příští rok, odpověděl, že ano. V diskusi zazněl také dotaz, jak bude zabezpečena ochrana vozů. Romana Šauerová odpověděla , že ve vlaku pojede ochranka, která se bude o soupravu starat i po dobu odstavení v cílové stanici.


Atmosféra festivalu © FestivalBanat

Na můj dotaz, jaká je spolupráce s místními úřady v Rumunsku, se mně dostalo odpovědi, že špatná. V samotném místě konání festivalu je to bez problémů, protože místním starostou je, již po několikáté, český krajan, ale s většími úřady je to problém, protože ty o takovéto aktivity nemají vůbec žádný zájem. Tolik ve stručnosti z této zajímavé tiskové konference. Vzhledem k jejímu termínu jen krátce před datem odjezdu vlaku musí být každému zřejmé, že jejím posláním nebylo získat další cestující. Pokud by se však někdo chtěl této akce zúčastnit příští rok, tak může začít spořit. Letos cena balíčku služeb (cestovné + vstupenka na festival) začínala na sumě kolem 4 tisíc korun, kromě vlastní útraty. Příští rok to může být jiné, ale asi ne levnější Další informace k akci najdete níže v odkazech a cosi i na tomto videu:
 


Pojeďte s námi do Banátu! © FestivalBanat

Prameny a odkazy:

  1. Banát – Wikipedie
  2. Eibentál – Wikipedie
  3. Festival Banát 2018
  4. Kladenská dopravní a strojní s.r.o. – oficiální web KDS
  5. BANÁT aneb do Rumunska pořádně dlouhým vlakem – informace na webu KDS
  6. Jeden z nejdelších vlaků české historie opět míří na festival do Banátu! – tisková zpráva (formát PDF)
  7. informace uvedené pod odkazy v textu

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy