Soudobé vlaky a historické drezíny i tramvaje v „Česko – saském pohraničí bez bariér“

24.8.2018 8:00 Helmut Böhme

Soudobé vlaky a historické drezíny i tramvaje v „Česko – saském pohraničí bez bariér“

Na neděli 29. července tohoto roku jsem si naplánoval výlet za dvěma zajímavými cíli, ležícími na opačných stranách státní hranice mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou. Jako už často v minulosti, i tentokrát bylo moje cestování jakousi prověrkou fungování projektu zmíněného v titulku.

 

 

 


Toho dne jsem musel vstávat trochu dřív, protože v údolí Labe byla výluka s jednokolejným provozem. Na cestě z Drážďan do Schöny jsme sice míjeli několik nákladních vlaků, během čekaní na linku U28 do Děčína projel ale jen jeden kontejnerový vlak firmy Metrans. Ve vlaku jsem si koupil celodenní jízdenku pro integrovanou dopravu v Ústeckém kraji.

Po příjezdu jsem v Děčíně zjistil, že Mr. Baker má zavřeno, i když bylo napsáno, že otevře v 7:00 hod., což vyvolalo i u dalších cestujících nevoli. Po dokumentaci slabého provozu ve stanici jsme se ale asi v 7:40 hod. dočkali otevření prodejny a mohli se nasnídat. Na cestu jsem si koupil také Dráhu č. 7/2018 a v 8:01 hod. jsem odjel Regionovou do Malého Března.


Regionova“ čeká v Děčíně na malý počet cestujících

Sice by šlo cestovat i trochu později autobusovou linkou 450, chtěl jsem ale ještě trochu fotit v Malém Březně. V jednom českém fóru se diskutovalo o tom, zda je souběžná jízda autobusu a vlaku vhodná. I když vlak zastavuje vesměs na okraji obcí, zatímco autobus obsluhuje víc zastávek v jejich zástavbě, je snad rozumné jízdní řady koordinovat tak, aby nejely ve stejném čase. Ale vraťme se k mému fotografování v Malém Březně:


„Regionova“ odjíždí do Ústí nad Labem


Hned za ní projel kontejnerový vlak


Hastrman nesmí u českého potoka chybět

Má další cesta vedla po silnici. Autobusem linky 452 jsem se přemístil do Lovečkovic a tam se vydal na nádraží, které nedávno prošlo opravou.


Lovečkovické kolejiště

Koupil jsem si vstupenku do někdejšího objektu traťové distance, který dnes slouží jako malé železniční muzeum.


Vchod do muzea

Jeho návštěvníkům je k dispozici také manuální drezína.


Něco pro aktivní jedince

Pak jsem trochu zkoumal možnosti pokračování tratě. Dál se koleje momentálně nedají položit, ale možná se zubrničtí muzejníci dohodnou s majitelem výpravní budovy, že uvolní část své zahrady.


Konec kolejiště


Historický autobus...

... mě potom odvezl do Verneříc, kam kdysi také vedla trat‘ z Lovečkovíc. Bohužel se vracel do Zubrnic už po 15 minutách, takže jsem nešel prozkoumat stav bývalé nádražní budovy. V Zubrnicích jsem filmoval příjezd turistické linky T3. Po odjezdu soupravy jsem na video zachytil také komentovanou prohlídku drezín. Nevím, proč lidé v tom vedru seděli přímo u kolejiště, já jsem šel radši svahem nahoru do stínu.

Do odjezdu dalšího vlaku o 13. hodině jsem nechtěl čekat, tak jsem zase volil autobus linky 452 a o 12:04 hod. odjel do Ústí nad Labem, odkud jsem pokračoval vlakem do Děčína. Tam jsem zdokumentoval o 120 minut opožděný EC do Budapešti, jehož Vectron zdechl už v Berlíně.


„Maxl“ zachraňuje „Kačenku“ (jména napsaná na „Vectronech“)

Při cestě z Děčína do Bad Schandau jsem viděl belgičanku č. 3 firmy IDS Cargo.


Prostřední Žleb

Ze stanice Bad Schandau jsem pokračoval autobusem do údolí řeky Kirnitzsch, až do stanice „Lichtenhainer Wasserfall“ (Lichtenhainský vodopád), kde končí úzkorozchodná tramvaj.


Lichtenhainer Wasserfall

O tom víkendu tam totiž byly oslavy s provozem moderních i historických tramvají. Jenom nevím, proč tam také zesílili autobusovou dopravu, protože silnice je úzká a když jede tramvaj, musejí vozidla z protisměru vyhýbat doleva a tím dopravu zastaví, jak je vidět také na mém videu.

Původně tramvajová linka měla jezdit jako okružní od vodopádu přes Mezní Louku a Hřensko zpět do Bad Schandau. Zatímco zamýšlené prodloužení linky z nynější konečné „Lázeňský park“ ve městě Bad Schandau až na Labské nábřeží v roce 1990 ztroskotalo, protože většinu městských radních tvoří majitelé obchodů v centru, jejichž návštěvnost mohla být ohrožena, nedávno ožila myšlenka prodloužení linky jinak: Od Lichtenhainského vodopádu by měla pokračovat k mlýnu Neumannmühle a z Lázeňského parku až na nádraží Bad Schandau, a to kolejovou splitkou přes železniční most tratě Bad Schandau – Rumburk.

Až uprostřed tratě se nachází vozovna, kde bylo centrum oslav, modelová kolejiště, občerstvení a bezplatný kyvadlový provoz do Lázeňského parku.


Vozovna


Konečná „Lázeňský park


Zamýšlené pokračování tratě na Labské nábřeží

Ještě jako zajímavost uvedu, že tramvaje jezdí částečně na solární energii. A odkáži vás na další snímky z toho česko – saského dne v mých veřejných galeriích: ze Zubrnic a Kirnitzschtalfestu.

Prameny a odkazy:

  1. Česko – saské pohraničí bez bariér - Ústecký kraj
  2. Projekt EU Česko - saské-pohraničí bez bariér na Offizielle Website der Landeshauptstadt Dresden
  3. Zubrnická muzeální železnice
  4. Tramvaj Křinickým údolím na webu Bad Schandau - Saské Švýcarsko
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy