Vlakem do Brna jen s komplikacemi

15.7.2018 8:00 Milan Vojtek

Vlakem do Brna jen s komplikacemi

Pondělí 16. července. Pro někoho obyčejný pracovní den, pro někoho den dovolené, pro brněnské nádraží první den půldruhého roku trvajících dopravních omezení. Na jeho konci bude nádraží, schopné provozu přinejmenším do doby, než vznikne to nové.

Vláda sice rozhodla o poloze nového brněnského nádraží, zkušenosti ale velí nepropadat nadšení (nebo zoufalství, pokud jste – podobně jako autor vyznavači myšlenky, že výhodnější je nádraží v centru).
Když už jsem se v úvodu zapletl do problematiky odsunu nádraží, patří se připomenout, že vláda nepřistoupila na „brněnské metro“ a nedořešená je i otázka společného „soužití“ osobní a nákladní dopravy na tom novém. Ano, jedná se o problém, který nikdo neřešil až do chvíle, kdy se nahlas ozvali členové Sdružení železničních nákladních dopravců České republiky (ŽESNAD). Asi nikomu ze zastánců nestálo za pozornost řešit, že přesunem do polohy nákladního průtahu přes dolní nádraží se zbourá stávající výhoda oddělené nákladní a osobní dopravy. Proto si stále myslím, že navzdory rozhodnutí vlády ještě stále je hodně věcí k řešení.
Ale zpět k věci. Pondělkem začíná nová organizace dopravy v Brně. Každý den bude zhruba stovka vlaků, mířících do Brna od jihu, zajíždět jinam, než jsou cestující zvyklí. První omezení bude do září, další potrvá do poloviny prosince. Pak začne největší, roční výluka.
Připomenu, že Brno hlavní nádraží čeká rekonstrukce dvou železničních mostů nad Křídlovickou a Hybešovou ulicí. Vzhledem k tomu, že nádraží jako soubor staveb podléhá památkové ochraně, budou mosty opravovány jako památka takže scénář s jejich výměnou v době zhruba tříměsíční uzavírky není možný.
Současně se dostane na řadu úplná rekonstrukce zabezpečovacího zařízení. Přístroje, udržované za pomoci dílů z nádraží, kde původní vybavení mizí při stavbě koridoru, tak z Brna zmizí. Vystřídá je nové zabezpečovací zařízení. A když už bude nádraží rozkopané, dostane se i na výměnu více než dvaceti výhybek a přilehlých kolejí. 
To je důvod, proč bude hlavní nádraží kusé, přístupné jen pro vlaky ze severu. Celkový rozsah investice je zhruba 2,5 miliardy korun. Ve světle chystané stavby nového nádraží investice vypadá jako vyhazování peněz. „Není to tak. Zhruba za rok skončí doba způsobilosti zabezpečovacího zařízení, a pokud bychom tu investici neudělali, můžeme nádraží zavřít,“ řekl ředitel Stavební správy východ SŽDC Miroslav Bocák.

Doba od 16. července do 31. srpna: 
Do konce srpna budou rychlíky jihlavské linky R11 zajíždět dál na brněnské hlavní nádraží. Osobní vlaky jihlavské linky S4 budou v pracovní dny z velké části končit a začínat jízdu v Horních Heršpicích. „Tam bude nutný přestup. Mezi stanicemi Brno-Horní Heršpice a Brno hl. n. budou cestujících přepraveni osobním vlakem linky S3 Brno – Vranovice – Břeclav,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Odpolední posilové vlaky s odjezdy z Brna v 14:12, 15:06, 16:12, 17:06 hodin budou v úseku z Brna do Zastávky u Brna nahrazeny autobusy. Brzké ranní a pozdně večerní spoje, stejně jako veškerá doprava o víkendech, bude v původním režimu – zajede až na hlavní nádraží.
Vlaky ze směru Moravské Bránice budou zatím jezdit na brněnské hlavní nádraží s výjimkou ranního vlaku, přijíždějícího do Brna v 8:24 hodin. Ten, stejně jako spoje s odjezdem z Brna v 14:32, 15:31, 16:32, 17:31 do nahradí autobusy. Protože se jedná o vlaky, jezdící výlučně v pracovní dny, platí, že veškerá víkendová doprava pojede až do centra města.
 
Doba od 1. září do 8. prosince:
Rychlíky jihlavské linky R11 budou i v této době zajíždět na hlavní nádraží. Osobní vlaky jihlavské linky S4 ale budou v pracovní dny v úseku z Brna do Zastávky u Brna nahrazeny autobusy. V nepracovní dny i nadále projedou až pod Petrov.
Změna bude u vlaků ve směru do a z Moravských Bránic na lince S 41. Od září bude na dolním brněnském nádraží k dispozici jedna kolej u nástupiště. Právě tam zamíří všechny linky S 41 a z dolního na hlavní nádraží cestující dopraví náhradní autobusová doprava. K odbavení jízdenkou poslouží osobní pokladna. „Podrobné informace o výluce i výlukový jízdní řád, najdou lidé na stránce cd.cz/omezeniprovozu, případně idsjmk.cz,“ dodala mluvčí.
 
Situaci v době nového grafikonu pro rok 2018/2019 teprve České dráhy zveřejní.
V tuto chvíli je jasné, že Brněnské hlavní nádraží bude hlavovou stanicí, konečnou a dostupnou pouze pro vlaky, přijíždějící ze severu. Dopravě z tratí 250, 240 a 244 bude nepřístupné. Proto vzniká na dolním nádraží ostrovní nástupiště, k dispozici bude tři nástupištní hrany.
Dopravu v Jihomoravském kraji provází i další komplikace v železniční dopravě. Již od dubna pracují stavbaři na rekonstrukci trati v Valtic do Mikulova. Vlaky jsou nahrazeny autobusy až do Novosedel. Na trati Brno – Uherské Hradiště je výluka traťové koleje mezi Brnem-Slatinou a Šlapanicemi, při které v pracovní dny místo některých vlaků jezdí v úseku Brno – Slavkov u Brna autobusy. Navíc z důvodu rekonstrukce železniční stanice Veselí nad Moravou je náhradní doprava taky z Veselí nad Moravou směrem na Uherské Hradiště.
 
Titulní foto: Kolej, na které České dráhy 26. listopadu 2014 představily nové vlaky, zmizí. Stejně, jako již zmizela vedlejší kolej u rampy skladiště. (foto autor)

Súvisiace odkazy