Šestiválcové hody kolem Pernštejna

8.7.2018 8:00 Jakub Gregor

Šestiválcové hody kolem Pernštejna

Začátek července patří každý rok v obci Nedvědice a na blízkém hradě Pernštejn Slavnostem Pernštejnského panství. Zatímco se většina populace v této oblasti věnuje kulturním a historickým zážitkům, vyskytuje se zde i menšina pohybující se zejména kolem místního nádraží, ale i na dalších místech trati č. 251 vedoucí ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova.

I když se letos, konkrétně tedy 6. července, musel železniční nostalgický program obejít bez původně avizovaných parních lokomotiv, určitě bylo na co koukat a co poslouchat.

 

Podle původních předpokladů jsme se letos měli setkat v okolí Nedvědice s parními lokomotivami 475.179 a 433.001. Účast první jmenované padla již několik týdnů před akcí a místo ní se v pozvánkách objevila veselská leštěnka 751.002. Brněnský skaličák, kterému měla na postrku pomáhat brněnská 751.001, pak dostal stopku až na poslední chvíli, a to kvůli suchu. V Brně se tak nakonec objevila ještě 751.004, která zkompletovala trio nejstarších provozních lokomotiv své řady a značně zvýšila atraktivitu akce z pohledu železničního fotografa. Z Brna tak vyrazil tradiční historický vlak do Nedvědice a Bystřice nad Pernštejnem s přípřeží dvou zamračených. Při návratu pak zůstala v čele „čtyřka“ osamocena a první prototyp to jistil zezadu.


Lokomotivy 751.004 a 751.001 za zastávkou Borač směřují do Nedvědice


Návrat z Bystřice nad Pernštejnem kolem pole bohatě osídleného chrpou polní

To prototyp č. 2 měl program o poznání nabitější, protože kromě tradičního obratu z Havlíčkova Brodu do Nedvědice a zpět si střihl ještě večerní spoj z Havlíčkova Brodu zpět do Nedvědice a dále do Brna, aby odvezl návštěvníky excitované vystoupeními více či méně padlých hvězd české populární hudby.


Čtyři, jedna, dva… Odpočítávání jak na čínském kosmodromu pro diskontní kosmické lety


Chystání na odpolední jízdy: zatímco „jednička“ bude na postrku vlaku do Brna,
 „dvojka“ si svou soupravu pěkně sama vytáhne až na nejvyšší bod trati 251 a po
dojezdu do Havlíčkova Brodu se zase vrátí zpět do Nedvědice a následně do Brna


751.002 v Nedvědici poklidně očekává konec kulturního programu u nedvědického rybníku

Uvedené historické vlaky však nebyly jediným zpestřením provozu na trati, kde je jinak událostí i lachtan se třemi krabičkami, když náhodou jede místo žlutého moru. Do čela víkendového spěšného vlaku „Pernštejn“ se postavila bleskovka 754.012 a celá klasická souprava si místo tradičního dlouhého pobytu ve Žďáru nad Sázavou střihla ještě jeden obrat do Tišnova a zpět. Další posilou na pravidelných osobních vlacích pak byla trochu cirkusová souprava, v níž lokomotiva 742.452 vezla tři krabičky a Regionovu navrch.


Brejlovec“ 754.012 v čele Os 14912 přijíždí do Bystřice nad Pernštejnem


Os 14917 v barvách duhy odjíždí z Nedvědice


Podvečerní setkání 754.012 a 742.452 v Bystřici nad Pernštejnem

Přes absenci páry tedy byly i letošní Slavnosti Pernštejnského panství zajímavé. Řev dvou zamračených při stoupání „bystřickým Semmeringem“ nebo pózování 751.002 za soumraku pod hradem Pernštejn patřily mezi velmi osvěžující momenty suchého léta.


751.004 + 751.001 před Bystřicí nad Pernštejnem

Súvisiace odkazy