Přišel měsíc duben s výstavou modulářů z Buben

11.4.2018 8:00 Jiří Řechka

Přišel měsíc duben s výstavou modulářů z Buben

Když do redakce našeho internetového magazínu dorazily podklady k propagaci výstavy Klubu železničních modelářů z Prahy 7–Buben v pražském Národním zemědělském muzeu, bylo jejich součástí také pozvání na reportážní návštěvu. Tu jsem si také hned dohodl a v první den, tedy 10. dubna, jsem se na místo jejího konání dostavil ještě před vstupem vláčkůmilovného obecenstva.

 

 

 

Byl jsem rád, že se budu moci opět podívat na práci a také tak trochu na hraní těchto modelářských železničních nadšenců. Pokud mne paměť neklame, byl jsem na jejich třetí výstavě a také potřetí, zejména obrazově, vás vlastně zvu k její návštěvě (z naší pozvánky víte, že akce trvá až do neděle). Mám na mysli zejména ty, kteří bydlí přímo v Praze, ale samozřejmě přijet mohou také zájemci přespolní. Moc toho ale nenapíši. Jednak se dá spousta informací zjistit na internetu a řada z nich už byla uvedena právě v oné pozvánce. Tato moje návštěva, jak už jsem se zmínil výše, byla domluvena, a to s místopředsedou klubu Zdeňkem Pacholíkem, a tak jsem měl možnost pozorovat provoz z druhé strany modulů. Před odchodem jsem se pana místopředsedy zeptal na pár otázek, jež mne během návštěvy napadly a zajímaly..


Výtopna s uhelným výtahem © Jiří Řechka

Klub existuje v Bubnech od roku 1998, když se sešla parta lidí, kteří byli dříve v modelářských klubech či zájmových kroužcích jiných, vesměs na Praze 3. Zdeněk Pacholík chodil například do klubu na Janáčkově nábřeží. V době po roce 1989, kdy se začalo se zdražováním nájmů nebytových prostor, museli členové nového spolku hledat místo kde by bylo možné provozovat klubovou modelářskou činnost. A takové bylo nalezeno právě na nádraží v Praze-Bubnech. A od té doby si členové říkají Moduláři z Buben. V každém případě musím připomenout, že stávající modulové kolejiště je provozováno pouze v analogovém režimu a ani do budoucna se v tomto směru nepočítá se změnou, tedy digitalizací. Na otázku, co se změnilo od poslední výstavy v roce 2016 jsem se dověděl následující informace.


Zdeněk Pacholík se zpovídá Českému rozhlasu © Jiří Řechka

Do sestavy přibyly dva moduly k zastávce Rynholec, která je postavena podle skutečnosti. Každý modul má půl metru a na každém jsou předvěsti, protože na vlastní hlásce Rynholec jsou oddílová návěstidla, ale chyběly právě díly s předvěstmi. Dále bylo postaveno nové nádraží Tachov, které se skládá ze šesti velkých a dvou malých modulů, jeho celková délka je téměř 8 metrů a obsahuje 16 výhybek. Nádraží bylo stavěno asi půl roku a je už plně funkční, byť ne „krajinářsky“ dohotovené. Po výstavě se bude na jeho dokončení pokračovat. Následně jsem měl možnost položit ještě několik otázek klubovému pokladníkovi, nejlépe informovanému členovi klubu o jeho formálním a hospodářském fungování.


 Kolejiště budí obdiv návštěvníků bez ohledu na jejich pohlaví či věk © Jiří Řechka

Klub byl oficiálně zřízen a do příslušného registru zapsán v roce 1998 a od té doby funguje stále na stejném místě, na nádraží v Bubnech. Jak mně bylo řečeno, členové klubu se znají spousty let a drží při sobě v dobrém i zlém. V současné době má klub 13 stabilních členů. A zároveň členů platících, což je pro jeho fungování podstatné. Celá činnost klubu je totiž hrazena právě jen z příspěvků členů, z jejich vlastních prostředků, na financování klubu se totiž žádný sponzor nepodílí. Pokud tedy za sponzorování nepovažujeme to, že návštěvníci výstavy mají možnost klubu přispět vhozením libovolného obnosu do označené kasičky v „recepci“ u vstupu do výstavního sálu. Tolik tedy velmi krátce k tomuto klubu a jeho výstavě. Výmluvnější snad budou snímky v připojené galerii.


Modelařina je činnost náročná © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Co to je modulové kolejiště? – stručný výklad
  2. Moduláři Bubny – oficiální web klubu
  3. Národní zemědělské muzeum – Wikipedie
  4. Národní zemědělské muzeum, s. p. o. – oficiální web

Úvodní snímek: „Stříbrný šíp“ na trati © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy