Pražští železniční modeláři zvou na výstavu do Děčína

11.3.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Pražští železniční modeláři zvou na výstavu do Děčína

Klub železničních modelářů Praha 3 si v posledních letech vytvořil tradici výjezdních výstav pro veřejnost do měst, v nichž organizované železniční modelářství dlouhodobě rozvinuto není. Chce tak oslovit především děti a nabídnout jim jiný způsob trávení volného času, založený na manuální zručnosti. Ve dnech 17. a 18. března tohoto roku bude výsledky své činnosti prezentovat v Děčíně.

 

 

 

Výstava se uskuteční v děčínském společenském domě Střelnice a bude přístupná po oba dny od 9:00 do 17:00 hodin. Základní vstupné činí 50 Kč, zlevněné pro návštěvníky nedosahující výšky 110 centimetrů pak 30 Kč. Organizátoři uvádějí, že výstava je připravena pro veřejnost a děti jako propagace železničního modelářství a je vhodná pro děti od 3 let věku. Na speciální internetové stránce se můžeme dočíst také to, že hlavním exponátem je modulové kolejiště ve velikosti TT s délkou přes 30 metrů, které napodobuje provoz na skutečné trati s několika stanicemi, postavenými podle skutečných vzorů v České republice. Model je unikátní možností detailního prohlédnutí a fotografování. Součástí výstavy jsou i další kolejiště s ovládáním pro děti.

Na internetové stránce klubu se můžeme o zmíněném hlavním exponátu dovědět další podrobnosti: Kolejiště TT je modulové koncepce, která přináší v porovnání s plošným kolejištěm některé výhody. Obzvláště dnes kdy je nutné rozvažovat finanční a prostorové možnosti. Snadná přeprava modulů se uplatňuje v pružnějším pořádání veřejných výstav, nejsme vázáni na pevné místo. Aktuálně kolejiště dosáhlo v r. 2014 délky 35 m a vylepšuje se jeho provedení a funkce řízení provozu. Má několik unikátů: 1. je optimalizováno pro divácký provoz, vybaveno jednotným systémem ovládání stanic; 2. napodobuje reálný provoz na trati, včetně přepojování souprav na obratu v koncové stanici; 3. propracovaný princip signalizace návěstidel podle předpisů ČSD, včetně závislosti na vlakové či posunové cestě.

Členové Klubu železničních modelářů Praha 3 se těší na návštěvu malých i velkých příznivců modelové železnice a redakce magazínu VLAKY.NET doufá, že někdo z těch druhých připraví z akce reportáž pro jeho čtenáře.

Prameny a odkazy:

  1. Výstava železničních modelů – pozvánka na akci s kontakty
  2. KŽM Praha 3 – oficiální stránky vystavujícího klubu
  3. SD Střelnice Děčín – oficiální stránky místa konání výstavy

Z podkladů v odkazovaných zdrojích sestavil