Po bratislavských spojkách

3.3.2018 8:00 Kamil Korecz

Po bratislavských spojkách

Bratislavský železničný uzol patrí medzi tie najviac vyťažené miesta na Slovensku. Neplatí to však o všetkých tratiach do tohto uzla zapletených. Sú tu trate a rôzne spojky medzi nimi, ktoré nie sú osobnou dopravou pravidelne prechádzané, využívajú sa len pri výlukách ako variantné trasy, pripadne nie sú osobnou dopravou využívané vôbec.

 

 

 

 

Klub priateľov železníc pri Žilinskej univerzite v Žiline zorganizoval mimoriadnu jazdu, pri ktorej sa dala časť týchto tratí precestovať a spoznať tak nie len nové, mnohými železničnými fanúšikmi doteraz neprecestované trate, ale aj utvoriť si aspoň čiastkovú predstavu o možnostiach využitia týchto tratí a spojok na zavedenie mestských vlakov typu S-Bahn.


Okolo súpravy je živo, Bratislava hlavná stanica, 24.2.2018 © Kamil Korecz

Mimoriadny vlak vypravený dňa 24. februára 2018 prešiel z bratislavskej hlavnej stanice do pohraničných Rusoviec trasou cez Bratislavu Vinohrady, odbočkou Vinohrady, koľajisko Bratislava východ vchodová skupina, odchodová skupina sever, stanicu Vajnory, kde bola úvrať a následne cez odchodovú skupinu juh, Modrý most, odbočku Vinohrady, stanicu Bratislava Predmestie, Bratislava Nové Mesto, cez Ústrednú nákladnú stanicuPrístavný most na pravý breh Dunaja, ďalej do stanice Petržalka, odkiaľ je to už len pár kilometrov do stanice Rusovce.


Po rokoch má stanica opäť pravidelnú osobnú dopravu, Rusovce, 24.2.2018 © Kamil Korecz

Stanica Rusovce, vybavená elektrodynamickým staničným zabezpečovacím zariadením, je poslednou stanicou na území Slovenska smerom do Maďarska. Trať ďalej pokračuje cez stanicu Rajka do Hegyeshalomu na sieti MÁV. Práve na tejto trati, z Petržalky do Hegyeshalomu, bola od začiatku platnosti súčasného grafikonu vlakovej dopravy 2017/2018 obnovená pravidelná osobná doprava. Prevádzkovaných je päť párov vlakov, v nedeľu štyri. Linku obsluhujú vozidlá spoločnosti GYSEV, rušňovodiči sa menia v stanici Rajka, kde nastupuje aj maďarská vlaková čata. Na slovenskom území chodia vlaky len s rušňovodičom. Linka je v celom slovenskom úseku zaradená do Bratislavskej integrovanej dopravy, platia tu predplatné časové lístky aj jednorazové cestovné lístky. Jedinou komplikáciou je absencia automatu integrovanej dopravy na stanici v Rusovciach, cestovné lístky z tejto stanice podľa potreby predáva a označuje rušňovodič.


Spoločná fotka, Rusovce, 24.2.2018 © Kamil Korecz

Jazda sobotňajšieho mimoriadneho vlaku po bratislavských spojkách, na ktoré všetky vlakové náležitosti poskytol súkromný dopravca RegioJet, dosiahla v stanici Rusovce svoj najvzdialenejší cieľ. Po niekoľkominútovom obrate súpravy, spojenom s neodmysliteľným fotografovaním, sa náš vlak vydal na spiatočnú cestu. Tá prebiehala v rovnakej trase ako cestou tam s tým rozdielom, že zo stanice Bratislava Nové Mesto vlak prešiel priamo na hlavnú stanicu bez zachádzky do Vajnor. Prešiel tak teda po trati, po ktorej bežne jazdia obsadené súpravy obsluhujúce trať do Dunajskej Stredy a Komárna.


Bratislava Petržalka, 24.2.2018 © Kamil Korecz

Mimoriadna jazda skončila v súlade s cestovným poriadkom o 13:04 a neostávalo ako pomýšľať na návrat domov. Pekné slnečné počasie a pomerne skorá hodina dala priestor na vznik nápadu využiť mrazivé sobotné slnečné popoludnie na otestovanie novej linky bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Od 10. februára bola pod číslom 144 skúšobne zavedená krátka autobusová linka od konečnej trolejbusov na Kolibe pod vysielač Kamzík v bratislavskom lesoparku, obľúbenej vychádzkovej destinácii mnohých Bratislavčanov.


Živá vlečka v bratislavskom prístave, 24.2.2018 © Dušan Ščepka

Od tohto nápadu nebolo ďaleko k realizácii a už len malý krôčik vpred znamenal zokruhovanie cesty všetkými dostupnými prostriedkami verejnej dopravy. Využili sme teda lanovku na cestu z Kamzíka do údolia lesoparku, odkiaľ nás autobusy číslo 43 a 37 s jedným prestupom odviezli na železničnú stanicu Lamač. Tu zostávalo pár minút k osobnému vlaku linky S20 z Kútov na bratislavskú hlavnú stanicu. Takto sa môj pobyt v hlavnom meste predĺžil o dve hodiny, ale mal som možnosť vyskúšať nový elektrobus z flotily dopravného podniku a previezť sa aj sedačkovou lanovou dráhou v mrazivom februárovom počasí.


R 611 Považan, Bratislava Vinohrady, 24.2.2018 © Marek L.Guspan

Bratislavská aglomerácia má nemalé problémy s dopravou, no zároveň má k dispozícii nevyužité rezervy na posilnenie a zatraktívnenie svojej verejnej dopravy. Zavedenie integrovanej dopravy trvalo viac ako desať rokov, pričom RegioJet doteraz nie je jeho súčasťou, chýba systém rýchlych mestských vlakov, nebudujú sa nové prestupové uzly ani jednotlivé železničné zastávky, potenciál stanice Filiálka nie je využitý vôbec. Ľadom stojí nedávno kompletne zrekonštruovaná stanica Bratislava Predmestie, o jej prepojení so stanicou Vinohrady nadzemnými lávkami s travelátormi sa vedú iba dlhé reči a špiní sa papier stále novými štúdiami. Nie je známe, kedy a či vôbec dôjde k pozdvihnutiu verejnej dopravy v našom hlavnom meste, avšak obnovenie prevádzky na trati do Rajky nech je prvou lastovičkou pozitívnych zmien, ktoré nás snáď už v dohľadnej dobe čakajú.

Odkazy

Úvodný snímok: Zapožičaná 628 302-4, Rusovce, 24.2.2018 © Marek L.Guspan

Galéria

Súvisiace odkazy