Naša téma: Kvalita motorových jednotiek radu 861

26.2.2018 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naša téma: Kvalita motorových jednotiek radu 861

Počas minulého týždňa sa v slovenských médiách objavila správa TASR: Viac ako polovica vlakov, ktoré mali nahradiť staré modely z roku 1975, je mimo prevádzky. Upozornil na to v utorok na tlačovej konferencii predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a tieňový minister dopravy OĽaNO Ján Marosz s tým, že ŽOS Vrútky podľa nich nedodali kvalitné výrobky.

 

 

 

Takto sa začínala na dopravnom webe VO VLAKU, kde pokračovala: Hnutie sa zameralo na vlaky 861, ktoré dodali ŽOS Vrútky. Túto firmu podľa Marosza vlastní rodina okolo bývalého šéfa SNS Víťazoslava Mórica. „Štátna železničná spoločnosť tieto vlaky nakupovala v rokoch 2011, 2014 a 2015. V súčasnosti má 32 týchto vlakov, ale polovica je k dnešnému dňu odstavená. V dôsledku toho musia tieto nové moderné vlaky zastupovať motoráky z roku 1975,“ skonštatoval Marosz. Podľa Matoviča tak štát vyhodil 131 miliónov eur, keď 53 % z nových vlakov je mimo prevádzky. Najčastejšími poruchami sú problémy s motorom, ďalej odchádzajú chladiace systémy, klimatizácia, elektronika alebo sú poškodené kolesá, vymenoval Marosz. Čitatelia VLAKY.NET ju našli v sekcii Krátke dopravné správy22. februára.


Letecký pohľad na areál ŽOS Vrútky © ŽOS Vrútky

A toho istého dňa si na rovnakom mieste mohli otvoriť aj reakciu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktorá bola odmietavá. Píše sa v nej: Hnutie podľa rezortu dopravy účelovo vyberá fakty a interpretuje ich nesprávne. „Nie je pravda, že polovica z dodaných vlakov je v depách pre ich výrobné chyby tak, ako sa to dnes snažila tvrdiť opozícia,“ uviedol pre TASR odbor komunikácie ministerstva dopravy. A ďalej sa uvádza: Ministerstvo upozorňuje, že vlaky sú odstavené z objektívnych príčin. „Niektoré z vlakov, pričom najstaršie jazdia už sedem rokov, sú na plánovaných opravách, na ktoré chodia pravidelne všetky vlaky a časť vlakov je poškodená v dôsledku nehôd na trati, ktoré nesúvisia s výrobcom,“ pripomína rezort dopravy. Dlho na seba nedala čakať ani odpoveď výrobcu vlakov, ktorá zaznela v správe z iného zdroja:


Prezentácia motorovej jednotky 861.001-0 (16.6.2011, ŽOS Vrútky) © ZSSK

Z 32 nových dieselmotorových jednotiek radu 861, ktoré spoločnosť ŽOS Vrútky, a. s., dodala Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK), sú na základe uplatnenej reklamácie odstavené štyri vozidlá. Dva vlaky majú poruchu motora pre chybu vodného čerpadla a ďalšie dva majú prasknutý chladič, pričom odstránenie porúch bude podľa garancie bezplatné. Informovala o tom spoločnosť ŽOS Vrútky s tým, že pre násilne poškodené kolesá sú odstavené štyri vozidlá (trať Prešov – Bardejov), sedem pre údržbu a dve pre násilnú škodu po strete s cudzím motorovým vozidlom. Mimo prevádzky je z rôznych dôvodov spolu sedemnásť týchto vlakov. Kompletné vyjadrenia MDVŽOS Vrútky sa nám síce na internete objaviť nepodarilo, ale pôvodnú správu OĽaNO áno – na webe tejto opozičnej politickej strany ako aktualitu.


Interiér jednotky radu 861 ZSSK © ŽOS Vrútky

V nej, na rozdiel od vyššie odkazovaných správ, je akcentovaná iná stránka veci: Predseda OĽANO Igor Matovič upriamil pozornosť na nadštandardné vzťahy premiéra Roberta Fica a Víťazoslava Mórica. „Zrejme pred časom urobili dohodu. Móric bude v mene zamestnávateľov rečniť na snemoch strany Smer a za odmenu mu dá Fico štedrú zákazku na výrobu vláčikov. Výsledok vidíme sami – vyhodili sme 131 miliónov eur za nové vlaky, polovica z nich je pravidelne odstavená a ľudia sa vozia v starých haraburdách z roku 1975,“ vyjadril sa líder obyčajných. Matovič si však zároveň nemyslí, že by zamestnanci ŽOS Vrútky nedokázali vyrobiť kvalitné vlaky. „Keď má pán Móric krytie od samotného najvyššieho Roberta Fica, je si vedomý toho, že nemusí dodať kvalitné vlaky s kvalitnými motormi a súčiastkami, stačí dodať haraburdy,“ ...


Stanovište rušňovodiča jednotky radu 861 ZSSK © ŽOS Vrútky

Napriek tomu, že podľa mnohých čitateľov internetového magazínu VLAKY:NET politika na jeho stránky nepatrí (čo je však pri pozícii dopravy v spoločnosti ťažké dodržať) a my rozhodne nemáme v úmysle komentovať (a nedajbože rozdúchavať) spory medzi vládnouopozičnou stranou (nehovoriac o špecifickom vzťahu OĽaNOVíťazoslava Mórica), myslíme si, že verejná a medializovaná kritika motorových jednotiek radu 861 ZSSK je vhodná téma na zamyslenie. Doposiaľ sme sa s ňou stretávali prevažne iba v našom Fóre – ak nie v diskusii o tejto jednotke samotnej, tak v častejšie využívanej výmene názorov venovanej ZSSK. V nej, ale aj inde, prišla často na pretras aj otázka obecnejšej povahy, týkajúca sa kontraktov ZSSK na výrobu či rekonštrukciu železničných vozidiel u slovenských firiem a kvality dodávok.


Výrobný štítok na motorovej jednoke 861.006-9 (26.10 2012,  Nitra) © Bc. Jozef Gulik

Zhrňme si teda podstatu kritiky OĽaNO iba po prevádzkovej a technickej stránke: Z celkového stavu 32 jednotiek je v súčasnosti mimo prevádzky 17. K najčastejším príčinám ich odstavení patria závady chladiaceho systému, poruchy (pre tento typ vozidla nevhodného) spaľovacieho motora, chybný palubný elektronický riadiaci systém, nefungujúca klimatizácia a časté poškodenia kolies. Pri tom poslednom ZSSK presúva vinu na správcu infraštruktúry, zodpovedného za nedostatky na koľajovom zvršku, čo však odporuje skutočnosti, že iným vozidlám na rovnakých tratiach z kolies materiál neodpadáva. Výrobca uvádza, že v súčasnosti v rámci záruky opravuje štyri jednotky, pre poškodené kolesá sú odstavené štyri, sedem pre údržbu a dve pre násilnú škodu po strete s motorovým vozidlom - spolu teda sedemnásť.


Motorová jednotka 861.022-6 na „Rušňoparáde“ (18.4.2015, Košice) © Ondrej Krajňák

Na základe uvedených informácií (ktoré v prípade potreby doplnia aj nižšie uvedené zdroje) sa môžete vyjadriť v diskusii napríklad (nie teda výlučne) k týmto otázkam:

Domnievate sa, že kritika nákupu motorových jednotiek radu 861 slovenským národným železničným dopravcom je oprávnená?

Aké sú vaše osobné (prípadne aj sprostredkované) skúsenosti z pozície cestujúceho či personálu s jednotkami radu 861 ZSSK?

Čo si vo všeobecnosti myslíte o kvalitách nových a modernizovaných železničných vozidiel z produkcie slovenských výrobcov?

Otázka „prémiová“: Viete, že jednotky radu 861 ZSSK sú na čelách označené v rozpore s platnými predpismi a čo si o tom myslíte?


Príklad označenia s „chybnou“ kontrolnou číslicou (16.4.2016, RD Košice)
© Addams; zdroj: www.rail.sk

Zdroje a odkazy:

  1. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti – Wikipédia
  2. OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti – OĽANO – Na strane obyčajných ľudí – oficiálny web
  3. Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky – Wikipédia
  4. Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky – oficiálny web
  5. Železničná spoločnosť Slovensko – Wikipédia
  6. SK ZSSK Slovakrail – oficiálny web
  7. Motorová jednotka 861 – Wikipédia
  8. Dieselmotorová jednotka 861 - ZSSK Slovakrail
  9. Motorová jednotka REGIOMOVER - ŽOS Vrútky a.s. – prospekt jednotky radu 861 ZSSK
  10. MAN D2862 LE633 12-cylinder train engines successfully deployed in ŽOS Vrútky's Regiomover - MAN Engines – tlačová správa výrobcu spaľovacieho motora
  11. ŽOS Vrútky a.s. - Výpis z obchodného registra SR
  12. ŽOS Vrútky a.s. – oficiálny web
  13. Víťazoslav Moric – Wikipedie (česky, slovenské heslo nejestvuje)
  14. ZSSK má opäť problém s novými vlakmi - Správy RTVS - správa z 8.2.2018
  15. zdroje uvedené pod odkazmi v texte

Úvodná ilustračná snímka: 861.029-1 ako Os 5520 do Topoľčian (3.4.2016, Prievidza) © Tomáš Ságner

Súvisiace odkazy