SŽDC měla Negrelliho viadukt na háku

18.2.2018 8:00 Jiří Řechka

SŽDC měla Negrelliho viadukt na háku

Tak nějak by mohl znít bulvární titulek, uvozující reportáž o předvčerejším dění, na něž náš správce státní železniční sítě pozval zástupce médií. Ve skutečnosti však šlo jen o malou část onoho vpravdě ikonického železničního přemostění Vltavy v Praze a hák patřil k jeřábu jedné z firem, které se subdodavatelsky podílejí na právě probíhající rekonstrukci památkově chráněné mostní stavby.

 

 

 

Zmíněné pozvání, které přišlo i na adresu redakce magazínu VLAKY.NET, znělo takto: Dobrý den, dovoluji si Vás pozvat na zahájení snesení ocelové konstrukce železničního mostu přes ulici Prvního pluku, který je součástí Negrelliho viaduktu. Začátek „demolice“ se uskuteční tento pátek, tedy 16. 2. od 12:00. Na místě bude velký jeřáb, který bude postupně snášet části ocelové mostní konstrukce. Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě. Akce bude zajímavá především pro fotografy a televizní štáby. Obsahovalo i obvyklou výzvu k akreditaci, které jsem rád vyhověl, protože jsem dostal příležitost navázat na předchozí reportáž ze zahájení rekonstrukce viaduktu. A samozřejmě jsem si také přečetl k pozvánce přiloženou tiskovou zprávu, což doporučuji učinit v tuto chvíli i vám, abyste snáze pochopili následující text.


Most přes ulici Prvního pluku před rekonstrukcí; zdroj: SUDOP Praha

Začátek akce byl původně prezentován na dvanáctou hodinu, já jsem však byl na určeném místě v předstihu a tam jsem se dozvěděl, že ranní počasí poněkud zkomplikovalo přípravné práce, napadl sníh, který je zpočátku neumožňoval zahájit. Odklad měl být zhruba 2 hodiny a nakonec tomu tak i bylo. Krom poklidného zhotovení prvních snímků, jsem získal i některé informace, ke kterým bych se asi v průběhu akce nedostal. Ocelová mostní konstrukce, která je na začátku karlínského spojovacího viaduktu ve směru od Nového spojení, prošla kontrolou, byla opískována a opatřena ochranným nátěrem. Pro tyto práce byla pomocí hydraulických zvedáků zvednuta, přičemž zajímavostí je, že tyto zvedáky byly umístěny nad konstrukcí. Škoda, že jsem si nemohl zhotovit nějaké záběry, byl jsem ale v té době poněkud nemocen.


Příprava na snesení konstrukce © Jiří Řechka

Během května má dojít k snesení konstrukce železničního mostu přes Křižíkovu ulici. To má být poslední úkon tohoto druhu na stavbě. Jak jsem se dozvěděl, v případě mostu přes ulici Prvního pluku nešlo o nic jednoduchého, protože vnější plášť mostu je rovný, ale vnitřní konstrukce tvoří oblouk, a tak nebylo právě snadné spočítat těžiště břemene. Navíc část konstrukce v délce asi pěti metrů zasahovala do tělesa viaduktu, jak je vidět i na snímcích. Nicméně díky precizní práci všech zúčastněných pracovníků, zejména jeřábníka, vše proběhlo bez problémů. Jedinou vadou na kráse byl okamžik „utržení“ konstrukce od podpěr, kdy upadl kousek opěrného pilíře. Vše se dělo velice pomalu, takže televizní štáby pak své záznamy patřičně zrychlily, jak je vidět na videích ve zprávách uvedených níže v Pramenech a odkazech.


 Most opouští své letité stanoviště © Jiří Řechka

Snesení konstrukce proběhlo podle plánu, za krásného počasí a ke spokojenosti stavbařů i zúčastněných novinářů. Zážitek těch druhých okořenil konflikt s ostrahou parkoviště, kam byla konstrukce ukládána k pozdější likvidaci. Byli jsme odtud vyháněni s tím, že se jedná o soukromý pozemek, na kterém podle názoru paní ředitelky vlastnické firmy nemáme, pokud tam neparkujeme, co dělat. Na závěr jsme se dověděli také cosi o jeřábu, který s konstrukcí manipuloval, a to od osoby nad jiné povolané, technika firmy Hanyš Vojtěcha Malíka. Jeřáb typu LG 1550 byl vyroben firmou Liebherr roku 2004 a je to největší kolový jeřáb u nás. Má maximální nosnost 550 tun, v aktuální konfiguraci to však bylo jen 86 tun, přičemž most vážil o 10 tun méně. Jeřáb byl dopraven do Prahy ve středu a během čtvrtka byl zkompletován.


Jeřábník má odmakáno © Jiří Řechka

Na tomto místě si lze připomenout, že tato reportáž není naší první, v níž je zmínka o firmě Hanyš a jejím mamutím jeřábu – v roce 2007 jsme se už setkali v Hradci Králové při stavbě THD. A když jsme u toho vzpomínání, nejde ani o mou první reportáž zachycující snášení železničního mostu, byť za tou předchozí jsem se vydal do Plzně hlavně kvůli čemusi jinému. Ale vraťme se z východu a západu Čech do jejich středu. V pátek byla snesena jen jedna ze dvou ocelových konstrukcí mostu přes ulici Prvního pluku, na tu druhou mělo dojít, jak jsem na místě zachytil, dne následujícího, tedy v sobotu 17. února. Na toto pokračování sice SŽDC nikoho nezvala, ale já jsem se rozhodl, že si je nenechám ujít, aby byla tato reportáž kompletní. Nerad totiž nechávám nějakou práci ve stavu navozujícím mi pocit, že jde o nedodělek.


V sobotu byl snesen i most druhý © Jiří Řechka

V sobotu krátce před 10. hodinou jsem se tedy ocitl na stejném místě a viděl tam stejné přípravy – jen tentokrát pod zamračeným nebem. Zajímal jsem se, zda jsou jiné technické podmínky pro práci, ale bylo mě řečeno, že se podmínky nezměnily, tato druhá konstrukce je naprosto stejná, jen je zrcadlově otočená. Tak bylo možné použít i stejná místa pro její uvázání. Po jeho skončení a kontrole začalo samotné snášení a druhá konstrukce skončila vedle první na stejném místě, kde budou obě rozřezány. Během dne pak mělo dojít k demontáži jeřábu a jeho odjezdu. I sobotní akce proběhla v naprostém pořádku a za přihlížení diváků. Opěrné pilíře čeká celková oprava a až nastane čas, dojde k instalaci nové ocelové konstrukce mostu. Ten má být na přání památkářů s obloukem, který zatím ukazuje jen vizualizace:


Most přes ulici Prvního pluku po rekonstrukci; zdroj: SUDOP Praha

Prameny a odkazy:

  1. Negrelliho viadukt – Wikipedie
  2. Správa železniční dopravní cesty, s.o. – oficiální web SŽDC
  3. Rekonstrukce Negrelliho viaduktu na webu SŽDC
  4. Rekonstrukce Negrelliho viaduktu – prezentace projektu (formát PDF)
  5. Stavbaweb.cz – Negrelliho viadukt – o architektonické studii využití prostorů v okolí Negrelliho viaduktu
  6. Modernizace Negrelliho viaduktu pokračuje snášením dvou mostů - tisková zpráva SŽDC (formát PDF)
  7. HOCHTIEF CZ, a.s. – vedoucí zhotovitel rekonstrukce
  8. STRABAG Rail a.s. – 2. zhotovitel rekonstrukce
  9. AVERS, spol. s r.o. – 3. zhotovitel rekonstrukce
  10. Hanyš - Jeřábnické práce s.r.o.
  11. Mobilkrane - Liebherr – výrobce použitého jeřábu
  12. VIDEO: Manévry u Negrelliho viaduktu. Pětisettunový jeřáb snesl ocelové mostní konstrukce - Aktuálně.cz
  13. VIDEO: Jeřáb sundal z Negrelliho viaduktu ocelový most - iDNES.cz
  14. Dělníci odstranili část železničního opravovaného mostu v Karlíně - ČeskéNoviny.cz
  15. Demontována je i druhá část železničního mostu v pražském Karlíně -  ČeskéNoviny.cz
  16. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Most přes ulici Prvního pluku po 81 letech věrné služby míří do šrotu © Jiří Řechka

Upravil, doplnil a odkazy opatřil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy