Naše téma: Tarifní změna Českých drah

13.11.2017 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Tarifní změna Českých drah

Od 10. prosince 2017 bude státní dopravce České dráhy vypočítávat jízdné podle nového ceníku. Protože si myslím, že některé důležité změny nedostaly v médiích dostatečnou pozornost, chtěl bych na ně prostřednictvím následujícího textu upozornit. Vy, čtenáři, zároveň dostanete příležitost se ke změnám vyjádřit v komentářích.







Všeobecně nejčastěji skloňovanou novinkou je zvýšení obyčejného (kilometrického) jízdného o 2 %, které se dotkne i odvozených typů jízdenek (zlevněné, zákaznické, traťové…). Nárůst odpovídá předpokládané výši inflace v České republice, de facto se tedy o zdražení nejedná. Tato úprava bude u obyčejného jízdného beze slev znamenat zvýšení ceny o 0 – 1 Kč pro vzdálenost do 34 km, o 1 – 2 Kč pro vzd. od 35 do 74 km a např. o 5  Kč pro vzd. 150 km. Včasné a Akční jízdenky mohou během roku pružně reagovat na vývoj trhu.

V létě bude k dispozici dětská verze Jízdenky na léto za 390 Kč (7 dní) nebo 590 Kč (14 dní). V letošním roce stála verze pro dospělé 790 Kč (7 dní) nebo 1190 Kč (14 dní), držitelé In Karty se zákaznickou aplikací (IN 25, IN 50, IN Důchodce, IN Senior nebo Časový doplatek do 1. třídy) nebo průkazu ISIC zaplatili 690 nebo 990 Kč.

Do tarifu se vrátí dříve zrušená celodenní jízdenka pro jízdní kolo. Vyjde na 99 Kč. Úschova během přepravy zdraží z 10 na 20 Kč a zvýší se i některé přirážky – za neuposlechnutí pokynů dopravce a porušení smluvních přepravních podmínek bude účtováno až 1000 Kč (400 Kč při platbě na místě).

Na závěr uvedu dvě změny, které média často opomíjela. Skupiny nad 6 osob budou nově ještě více motivovány využít objednávkový systém. Vedle místenek zdarma dostane nově každý člen skupiny slevu 50 %. Dosud jel první cestující za obyčejné jízdné, druhý obdržel slevu 25 % a třetí a další 50 %. Pokud skupina nevyužila objednávkový systém, musela si koupit více jízdenek po 5 osobách. S přihlédnutím k výše uvedené cenotvorbě pak cena oproti společné jízdence ještě narostla. Největší efekt bude mít prosincová změna na šestičlenné skupiny, u nichž může dojít ke zlevnění i přes zdražení obyčejného jízdného. Z novinky ale budou těžit také např. organizátoři školních výletů, neboť když několik žáků nepojede, cena na osobu (po vyplacení návratku) se nezmění.

Například skupina o 20 členech má dnes slevu 46,25 %. Když pět lidí nepojede, klesne sleva na 45,0 %. Od 9. prosince dostane skupina v obou případech slevu 50 %.

Další novinkou je zrušení dosavadního systému lomeného jízdného, které se používalo v případě, že cestující pojížděl jeden úsek dvakrát (např. jízdenka Velim – Kolín – Praha hl. n.). V dnešní době se cena vypočítává jako součet cen jízdenek Velim – Kolín a Kolín – Praha hl. n. Od prosince se projeté kilometry sečtou a teprve podle nich se určí výsledná cena, čímž dojde ke zlevnění.

Na tuto problematiku jsem upozorňoval v červencovém článku Když chce skupina jet s Českými drahami… Cestující se v tomto případě dostali k lomenému jízdnému kvůli výluce. Tehdy jsem uváděl extrémní případ cesty ze Sopotnice do Litic n. O., která v bezvýlukovém stavu stála 13 Kč (3 km) a pří výluce (a tedy cestě NAD po trase Sopotnice – Doudleby n. O. – Bohousová – Litice n. O.) 61 Kč (23 km). Pokud by lomené jízdné neexistovalo, zaplatil by cestující 41 Kč, což je sice stále o hodně více než 13 Kč, ale aspoň k nějakému zlepšení došlo. Na nějaké smysluplnější trase (např. Hradec Králové – Litice n. O.) by byl efekt zrušení lomeného jízdného ještě výraznější: bez výluky 73 Kč, s výlukou dnes 88 Kč a s výlukou bez lomeného jízdného 79 Kč.

Závěrem je užitečné dodat, že nové ceny platí pro nákupy až od 9. prosince 2017. Pokud si tedy ještě před změnou zakoupíte jízdenku na začátek února (až dvouměsíční předprodej), zaplatíte ještě dnešní cenu.

Jak jste spokojeni s provedenými změnami? Pokud ne zcela, jsou podle vás alespoň přiměřené?

 

Odkazy:

Snímky: Jízdenky Českých drah © Dominik Havel

Súvisiace odkazy