„Železniční doprava: technologie, řízení, grafikony a dalších 100 zajímavostí“ – novinka na knižnom trhu

7.9.2017 8:00 Peter Bado

„Železniční doprava: technologie, řízení, grafikony a dalších 100 zajímavostí“ – novinka na knižnom trhu

V roku 2008 vzbudila zaslúženú pozornosť publikácia „Základy železničnej dopravnej prevádzky“ z pier kolektívu autorov pod vedením Jozefa Gašparíka. Svojím komplexným spracovaním však ostala osamotená a publikácia obdobného charakteru na trhu chýbala.

Preto vydavateľstvo Grada pristúpilo k vydaniu obdobnej knihy, avšak rozšírenej a doplnenej o množstvo nových informácií.

 

 


Autorská dvojica, Jozef Gašparík, akademický pracovník pôsobiaci na Žilinskej univerzite (a predtým i na VŠTE v Českých Budějoviciach), a Jiří Kolář, zastávajúci manažérske posty v železničnom sektore v Českej republike, pristúpili k dielu so zámerom vytvoriť vysokoškolskú učebnicu pokrývajúcu široký záber problematiky železničnej dopravy, určenú predovšetkým študentom zameraným na tento a príbuzné odbory. Spôsob, akým je kniha písaná, je však prístupný širšej verejnosti so záujmom o železnicu. Výklad je rozložený do 432 strán a je orientovaný na podmienky železničného trhu v Českej republike.


Ukážka z knihy: Obsah

Jednotlivé kapitoly sú usporiadané za sebou v logickom slede tak, že čitateľa postupne oboznamujú s históriou železničnej dopravy, jej významom a úlohách, so železničnou sieťou, jej členením a konštrukčným riešením železničných tratí, následne sú uvedené základné informácie o koľajových vozidlách a zabezpečovacích zariadeniach a návestnej sústave. Ťažisko knihy je sústredené na organizovanie dopravnej prevádzky, technológiu nákladnej i osobnej dopravy vrátane vlakotvorby a problematiku kapacity železničnej dopravnej cesty. Nechýbajú ani informácie o najnovších trendoch v železničnej osobnej doprave.


Ukážka z knihy: Úvod a text na str.164

Vítaným spestrením publikácie je uvedenie zaujímavostí z problematiky jednotlivých kapitol zaradených na konci každej z nich. To dodáva knihe nielen edukačnú, ale i popularizačnú hodnotu. Rozsiahla prílohová časť je venovaná fotografiám, obrázkom, mapám, tabuľkám, grafom, ukážkam služobných pomôcok ku grafikonu vlakovej dopravy (napr. list nákresného cestovného poriadku, zošitového cestovného poriadku, plánu vlakotvorby), čím si čitateľ môže utvoriť ucelený prehľad o pojednávanej problematike. Súčasťou publikácie je i česko-anglický slovník odbornej terminológie.


Ukážka z knihy: text na str. 196 a 259

Kniha podobného zamerania a rozsahu na našom knižnom trhu doposiaľ chýbala, a i vďaka forme akou je napísaná a svojej tematickej prierezovosti nie je text, ktorým je propagovaná, nijakým spôsobom nadnesený: Kniha pro každého, komu učaroval svět železnice a chce se o něm dozvědět víc: na své si příjdou jak profesionálové, odborníci a studenti, tak i obyčejní železniční fandové a skalní šotouší. Doporučená predajná cena je 499 Kč a okrem kamenných predajní je možné ju zakúpiť i na rôznych e-shopoch ako v Českej, tak i Slovenskej republike.


Ukážka z knihy: Přílohy, str. 383 a 394

Odkazy:

  1. Grada – Wikipedie
  2. Železniční doprava - Tištěná kniha - Grada

Súvisiace odkazy