Jak jsem navštívil Rendez

6.8.2017 8:00 Pavel Šmídek

Jak jsem navštívil Rendez

Jak jsem slíbil v mojí reportáži z 13. narozenin VLAKY.NET, doplním teď pár informací z depa, kde naše Fontána má své domovské stanoviště a kde jsem po příjezdu pozdravil Mira i zaměstnance. Tam jsem dorazil hned, jak jsem se ubytoval, a jak jsem psal v minulé reportáži, vyrazil jsem poté na prohlídku nádherného hlavního města Slovenska.

 

 

 

Samozřejmě jsem nesměl vynechat a vyfotit tramvaje s pozadím bratislavského hradu a hlavně nějakou chvíli jsem strávil u lodě, která tam kotvila, pokoušel jsem se dostat po debatě s ochrankou na palubu, že si tam dám kafe, odpověď byla bohužel ne, tak jsem šel na halušky, byly vynikající a k mému údivu tam byla i fotka mojí oblíbené zpěvačky Mireille Mathieu.


Tramvaj Škoda 29T © Pavel Šmídek

Po obědě jsem šel zpět na Rendez, posadil jsem se na lavičce a obdivoval železniční unikáty.


Sluncem zalitý Rendez © Pavel Šmídek

Nechyběl tam pomník s parní mašinkou 310.507, která po uvedení do vystavovatelného stavu nahradila svou předchůdkyni.


Pomníková 310.507 © Pavel Šmídek

A hlavně mne zaujaly zrezivělé parní lokomotivy řady 387.0, přezdívané mikádo. Je to rychlíková lokomotiva, vyráběná v plzeňských Škodových závodech s přestávkami mezi lety 1926 a 1937. Nahradila staré rakouské lokomotivy a také zánovní řadu 365.0, která na dopravu rychlíků zejména na tratích s většími sklony nedisponovala potřebným výkonem. V celkem pěti sériích bylo vyrobeno 43 kusů více se dočtete na Wikipedii.


378.017 a 019 © Pavel Šmídek

Poté mě bylo umožněno navštívit místo, kde se opravují jak nákladní, tak asi někdy osobní vagony a zaujaly mne tam zvedáky na vyvazování podvozků (jako skoro v autoservisu, ale v jiném měřítku), ale škoda, že jsem jí neviděl v akci.


Nahlédnutí do opravny vozů © Pavel Šmídek

A pak vedla moje cesta k točně a v pozadí - hádejte, co tam je ...


Točna © Pavel Šmídek

Dále jsem viděl lokomotivu řady 771 (T 669.1) přezdívanou čmelák .která vynikala dobrými adhezními vlastnostmi a vysokou tažnou silou. Sloužila při těžkém posunu ve stanicích a na seřaďovacích nádražích i na traťových výkonech v nákladní dopravě, méně často i v osobní dopravě. V provozu byly vždy spolehlivé, na obsluhu i údržbu nenáročné a personálem oblíbené, jak mimo jiné konstatuje Wikipedie.


Dvojice „čmeláků“ © Pavel Šmídek

A další poklad - lokomotiva řady 775 (T 678.0), jejíž barva jí dala přezdívku pomeranč. Je to šestinápravová skříňová motorová lokomotiva se dvěma čelními stanovišti obsluhy, elektrickým přenosem výkonu a mnohočlenným řízením, což jsem se dozvěděl na stránce o prototypech a unikátech.


T 678.016 © Pavel Šmídek

Nechyběl ani kafemlejnek (řada 310.0) více se o něm nebudu zmiňovat, vše najdete v našem Malém atlasu železničních vozidel. Opodál stála uhranka 331.037.


310.097 a 331.037 © Pavel Šmídek

Zaujal mne rovněž uhelný výtah, který dnes je už málokde k vidění.


Nepřehlédnutelný uhelný výtah © Pavel Šmídek

A viděl jsem tam i karkulku řady 726 řady 726, vedle níž stála typicky uherská parní lokomotiva řady řady 331.0.


T 444.0060 a 331.037 © Pavel Šmídek

Dále tam byly automobilní drezíny Warszava 223 DMV …


Warszava 223 DMV © Pavel Šmídek

… a Škoda 1202 STW


Škoda 1202 STW © Pavel Šmídek

Na závěr bych chtěl poděkovat Mirovi za umožnění prohlídky Rendezu, byla to moje první návštěva tak velkého depa, i když už z velké části muzejního. Tedy abychom byli přesní, to zařízení se oficiálně jmenuje Študijný depozitár Bratislava východ, jak uvádí web MDC ŽSR.

Úvodní snímek: Depo Bratislava východ neboli Rendez © Pavel Šmídek

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy