Návšteva poľnej dráhy Schlanstedt a čosi navyše

20.7.2017 8:00 Helmut Böhme

Návšteva poľnej dráhy Schlanstedt a čosi navyše

Už dlhšiu dobu som sledoval dianie na poľnej dráhe Schlanstedt v Sasku-Anhaltsku, a tak ma zaujala pozvánka na letné oslavy 8. a 9.7.2017. V tej dedine otvorili roku 1839 cukrovar a v roku 1860 sedemkilometrovú poľnú dráhu, na ktorej kone ťahali vagóny s repou. Cukrovar bol po konci druhej svetovej vojny zrušený a už nepotrebná dráha znesená.

 

 

 

Po založení semenárstva Strube vznikla od roku 1915 ďalšia poľná dráha, ktorá tu cukrovarnícku úrovňovo križovala. Viedla do normálnorozchodnej stanice Eilenstedt na trati Jerxheim – Nienhagen. Najprv na drážke mali tri parné rušne, od roku 1939 tam premával dieselový rušeň a jeden parný zostal ako rezerva. Na konci 60. rokov bola trať znesená, ale od roku 1993 postupne na zatiaľ 1 km dlhom úseku obnove­ná.


Aj keď sa dá o víkende dostať do Schlanstedtu verejnou dopravou, dohodol som sa s bratom, že pre mňa príde do Bitterfeldu autom, aby sme boli časove flexibilnejšie. V úseku Halberstadt – Sch­lanstedt treba totiž aspoň hodinu vopred objednať mikrobus, ktorý ale veľmi často nepremáva. Tak som sa najprv vydal vlakom do Lipska a odtiaľ z podzemného 2. nástupišťa do Bitterfeldu.


Vlak do Dessau cez Bitterfeld prichádza

Nedávno tam tridsaťročná žena stála priveľmi blízko koľaje a pozerala na tablet. Vlak ju zrazil a násled­ne usmrtil. Odvtedy vlaky vchádzajú veľmi opatrne, zároveň sa preruší reklama na obrazovke, ktorá je vidieť na fotke, a zobrazí sa upozornenie „Vchádza vlak!“.

Cestou vlakom som si všímal, ako niektoré stanice chátrajú ...


Stanica Zschortau

... a iné sú naopak rekonštruované.


Delitzsch unterer Bahnhof (dolná stanica)

Videl som aj ďalšie zaujímavé veci, ale cez neotvárateľné okno sa veľmi fotografovať nedalo.


Odstavené rušne v Bitterfelde

Brat ma v Bitterfelde už čakal. Jeho navigačný prístroj nás chcel nasmerovať na diaľnicu, na ktorej sa ale pracuje a sú zápchy, tak sme ho ignorovali. Po štyroch pokusoch prinútiť nás k otočeniu to vzdal a už hlásil cestu tak, ako sme chceli. Po 11. hodine sme dorazili do Schlanstedtu, posilnili sa klobásou a zemiakovým šalátom a prehliadli si areál drážky.


Remíza

Pre návštevníkov bola k dispozícii aj bicyklová drezina.


Atmosféra v areáli drážky

Samozrejme sme sa aj vozili a ja som čosi nakrútil. Cestovné sa síce nevyberalo, objavil sa ale trochu podivný mužíček s kasou vo forme koncovej návesti a prosil o dobrovoľný príspevok, ktorý sme samozrejme dali. Hovoril v miestnom nárečí a bol tak zle rozumieť. Keď ale počul, že sme z Dráždan a Bitterfeldu, povedal, že pre nás zariadi fotojazdu. Tak sme išli pešo dopredu, vlak išiel okolo nás, filmovali sme, potom vlak cú­val, a zasa sme nastúpili. Ten človek nás potom zaplavil informáciami o dráhe a dedine, až sme už mali obavy, že vôbec neprestane. Skrátka myslel do dobre.

Vám namiesto rozprávania domorodca odporúčam návštevu stránky o drážke. Keď sa zhromaždili dosť záujemcov, vytiahli ďalšie rušne a vypravili viac vlakov.


Stretnutie vo výhybni

Chceli sme preskúmať, či nájdeme ešte stopy trate do stanice Eilenstedt. Aj keď nás ten podivný mužíček ubezpečil, že sa dá od konečnej drážky ísť autom až k stanici, blúdili sme po poliach a nič sme nevideli.


Koniec trate

Zarastenú stanicu Eilenstedt sme ale našli. Trať Nienhagen – Jerxheim je zrušená a príroda sa dobýva terén späť.


Stanica Eilenstedt

Za čias NDR končila trať v dedine Dedeleben. Tu pod mostom sme objavili úzkorozchodné koľaje. Možná aj tu bola poľná dráha.


Dedeleben

Potom sme prekročili bývalú hranicu medzi NDR a SRN, kde do roku 1950 bol hostinec, ktorý zlí komunisti zbúrali.


Bývalá hranica dvoch svetov

V Jerxheime bola kedysi veľká uzlová stanica, z ktorej už nič neostalo, len zvyšky koľají …


Zarastené kolaje

... a staničná budova, ktorá dnes slúži ako obytný dom. Ako stanica vyzerala v 80. rokoch, nájdete na Drehscheibe Online.


Staničná budova z uličnej strany

Potom sme sa vydali späť do „NDR“ a zistili sme, že staničná budova v obci Gunsleben na trati Jerxheim - Oschersleben sa opravuje, ale koľaje tam už nemajú.


Bývalá stanica Gunsleben

Aspoň v Oschersleben sme mohli vyfotiť vlak do Magdeburgu.


Stanica Oschersleben

Potom sme sa v meste Bernburg vozili a filmovali na parkovej železnici, ktorá podľa svojej internetovej prezentácie vlastní aj banskú lokomotívu od firmy Škoda.


Parková železnica Bernburg

Chcel som stihnúť vlak do Lipska s odchodom v 18:09 hod. z Bitterfeldu, čo sa nám v pohode podarilo. Predtým som mohol v stanici ešte trochu filmovať.


Stanica Bitterfeld

Na ceste do Drážďan prebehol výskum cestovných lístkov. Vedľa mňa sedel mládenec, zjavne migrant, ktorý sa preukázal sieťovým lístkom VVO a slušne hovoril po nemecky.

A to je o tom letnom výlete s „kombinovanou dopravou“ všetko. Ďalšie fotografie nájdete v mojej verejnej galérii.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy