Spojka v Strážskom - súčasný stav

4.4.2017 8:00 František Sakalik

Spojka v Strážskom - súčasný stav

Ako vhodný námet na článok sa mi zdalo zdokumentovanie stavu spojky tratí 191 a 193 pri juhozápadnom okraji žst. Strážske. Prechádzku som tam síce plánoval už dávno, no až 25. 3. 2017 som sa vybral k spojke za účelom fotenia. Bolo slnečné sobotné dopoludnie, okolo 14°C, príroda sa po solídnej zime začínala ešte len pomaly prebúdzať.

 

 

 

 

Spojka bola vybudovaná pri výstavbe trate 193 zo Strážskeho do Prešova, čím umožnila plynulú jazdu vlaku z trate 191 na trať 193 a opačne. Má dĺžku 1,2 km. Netuším, ako často sa spojka využívala, či po nej vlaky jazdili pravidelne aspoň v niektorom grafikone a v ktorom roku po nej naposledy niečo prešlo. Podľa stavu, ktorý som zdokumentoval, odhadujem, že sa tadiaľ nejazdilo aspoň 20 až 25 rokov.

Za účelom zistenia presnejších informácií o využití koľaje som oslovil užívateľa "Vihorlat". To už ale budem citovať jeho slová: "Približne v roku 1986 bola v Strážskom veľká obnova výhybiek na oboch zhlaviach stanice (nie výhybiek 31 až 34, ktorými je zaústená spojka). Vtedy sa spojka využívala tak, že tam vošiel vlak, napríklad od Michaloviec, ako posun na hraboveckej strane z nej vyšiel a tlačil do stanice, kde obehol súpravu a pokračoval do Humenného. Na iné ako toto výlukové využitie sa nepamätám." Z ďalších získaných informácií vyplýva, že spojka bola väčšinou využívaná ako odstavná koľaj pre správkové nákladné vozne, pričom na tento účel podľa spomienok slúžila ešte začiatkom 90. rokov.

Prehliadku začínam na južnom konci - v mieste, kde sa spojka stretáva s traťou 191 zhruba v km 53,3. Ako neskôr zisťujem podľa niekoľkých zachovaných  kilometrovníkov, spojka tu končí, jej začiatok je v mieste napojenia na trať 193. Nachádza sa tu krátka odvratná koľaj a výhybky č. 33 a 34. Táto odvratná koľaj leží v mieste, kde kedysi viedla druhá traťová koľaj trate 191. Jazdu vlaku zo spojky na trať smer Michalovce cez výmeny č. 33 a 34 riadi návestidlo LMc, ktoré je stále riadne funkčné. Už nie tak celkom funkčná je výhybka č.34, z ktorej bola odobratá srdcovka. V susedstve spomenutých výhybiek sú patrné zvyšky betónu pokryté machom a prerastené drevinami. Na tomto mieste stávalo výhybkárske stanovište. Podľa spomienok užívateľa "Vihorlat" výhybkárske stanovištia na oboch koncoch spojky existovali ešte v prvej polovici 90. rokov. Jednalo sa prakticky len o "holé" múry, zrejme sa pri výstavbe stanovíšť neuvažovalo s ich trvalým obsadením zamestnancom.

Poberám sa ďalej po koľaji spojky, ktorá sa oblúkom stáča na severozápad. Atmosféru počas celého dopoludnia dotvára zvuková kulisa, prichádzajúca z neďalekej žst. Strážske. Ako neskôr zisťujem, jej pôvodcom je stroj 752 021. Striedavo kráčam v koľaji alebo vedľa nej, ako to umožňujú náletové dreviny. Koľaj v minulosti zrejme prechádzala opravami, pretože na niektorých miestach som si všimol, že koľajnice boli zvarené. Prakticky po celej dĺžke spojky nachádzam v kroví vedľa trate aj zaisťovacie značky - nízke betónové stĺpiky, ktorými je zaistená výška a poloha koľaje. Mimochodom, koľajnice vyrobili železiarne v Třinci. Ako ďalej pri prechádzke zisťujem, na mnohých miestach koľaje v oblúku chýbajú upevňovadlá, čomu podľa mňa napomohli aj úplne prehnité podvaly.

Pomaly sa presúvam ďalej na severozápad, pričom po pravej strane zbadám kilometrovník s číslom 0,7. To už koľaj pomaly prechádza z oblúku do priameho smeru a takto pokračuje až na svoj začiatok v mieste napojenia na trať 193. Zhruba v km 0,6 až 0,5 je krátky úsek, kde spojka nie je zarastená náletmi. Po pravej strane tu vidno skládku v Strážskom a pred ňou prechádza vlečková koľaj do Chemka a trať 193.

To už po vlečke podniku Chemko schádza do stanice modrý rušeň radu T 448. Usudzujem, že si zrejme ide po záťaž, a tak zatiaľ opúšťam koľaj spojky a presúvam sa na sever k priecestiu, kde si tento stroj vyfotím pri návrate so súpravou cisterien. Na postrku pomáha už spomínaný stroj 752 021. Vraciam sa späť a po vyštveraní sa na násyp spojky pokračujem v prehliadke. Zdokumentujem stav koľaje na nadjazde v km 0,4. Pod nadjazdom prechádza cesta III. triedy z Pustého Čemerného do Strážskeho.

Pokračujem ďalej po koľaji spojky, ktorá je znova obklopená drevinami. Po ľavej strane míňam pár malých rodinných domov a z pravej strany cez krovie už vidno približujúcu sa trať 193. To sa blíži km 0,2 a pred sebou vidím návestidlo LHc návestiace návesť Stoj. Toto návestidlo riadi jazdu vlaku zo spojky na trať 193 smerom k Nižnému Hrabovcu. Koľaj spojky mám po ľavej ruke, čiastočne zakrytú krovím, po pravej ruke je v súbehu trať 193. Znova sa tu nachádza dvojica výmen, tentoraz č. 31 a 32 a iba pár metrov dlhá odvratná koľaj. V priestore medzi ukončením odvratnej koľaje a výmenou č. 32 vidno zvyšky výhybkárskeho stanovišťa. Tu zdokumentujem, čo sa dá a poberám sa ešte k návestidlu HS od smeru Prešov, kde som prehliadku spojky ukončil.

Záverom chcem poďakovať "Vihorlatovi" a "traťovakovi" za konzultácie počas prípravy textu.

Galéria