Marcový víkend v Prahe

5.4.2017 8:00 Helmut Böhme

Marcový víkend v Prahe

Pretože som potreboval pohyb a mňa, ako bývalého vodiča električiek T4D v Dopravnom podniku mesta Drážďany, vždy zaujíma aj to, čo sa deje vo svete električiek, zaujala ma na VLAKY.NET citovaná správa, že od 25. marca 2017 pôjde v Prahe linka č. 23, na ktorej budú premávať výhradne staršie vozy.

 

 

 

 

 

V linke U28 z Bad Schandau do Děčína som si kúpil cestovný lístok Skupinová víkendová jízdenka Region Ústecký + Německo, lebo som mal s kamarátom dohodnutý, že večer pôjdeme späť spoločne. Ďalej som sa pýtal, či mi pani môže predať aj 24-hodinový lístok pražskej integrovanej dopravy PID. Najprv hovorila, že nie, potom jej to ale nedalo pokoj a ten lístok v popke ozaj našla. Hovorila, že také dačo od nej ešte nikto nepýtal. Takto naučia fanúškovia zo zahraničia vlakový personál, čo všetko má ČD v ponuke a ani o tom nevedia :-)

City Elefant ako R20 do Prahy

V Děčině som mal ešte 8 minút na nákup časopisu Dráha, ako čítanie na cestu, a potom som nastúpil do rýchlika do Prahy, ktorý cez víkendy premáva ako "mestský slon".

ČD Cargo posunuje v Děčíne

Tu vládne ešte typická severočeská hmla, ale za Ústím nad Labem už vychádzalo Slnko.

Smyčka Podbaba

V Prahe som vystúpil na zastávke Podbaba. Neviem, čo pán v oranžom overale na obratovej slučke robí. Buď‘ tam nefunguje elektrická výhybka alebo ju len vyčistí…

Malovanka

Električkou č. 18 a autobusom č. 143 som sa potom presunul do zastávky Malovanka, kde sa práve stretli dve električky linky č. 25.

Královka

Oproti, v smyčke Královka, už boli vystavené električky, ktoré potom o 10:10 hod vyrazili ako konvoj do mesta. Tie som potom z lávky v Chotkovych sadoch filmoval.

Múzeum Střešovice

Potom som navštívil električkové múzeum v Strešoviciach. Toho chlapčeka s kolobežkou som neskôr ešte raz stretol v metre, kde mu bolo rozhlasom oznámené, že z bezpečnostných dôvodov je zakázané sa kolobežkovať :-)

Cyklohráček

Toho dňa po prvýkrát tento rok vyrazil aj vlak Cyklohráček, a to na novej trase cez Pražský Semmering. Zo Smíchova odchádza zo severného nástupišťa, ktoré je prístupné po lávke. Stretol som dve ženy s kočíkmi, ktoré si zúfali, že sa tam po schodoch nedostanú. Povedal som im, že trochu ďalej je ešte iný prízemný vchod, ale že to do odchodu vlaku nestihnú. Samozrejme mi nechceli veriť, behali po šikmej ploche hore na 1. nástupište a pýtali sa železničiarov. No áno, ja som ešte stihol do vlaku nastúpiť, ony už ale nie.

Cestu do Zličína som aj filmoval.

Zličín

Za chvíľu sa aj objavil aj Pražský motoráček poctivých nostalgikov firmy KŽC.

Sídlisko Řepy

Oproti stanici sú na odchod z konečnej Sidliště Řepy pripravené električky č. 9 a 10. Desiatkou som sa zviezol do centra mesta.

Vysočany

Z Karlovho námestia potom metrom do stanice Vysočanská a pešo do vlakovej stanice Vysočany. Na ceste do hlavnej stanice ležal vedľa nákladného vlaku akési, na celej hlave obviazané indivíduum - neviem či to bol samovrah alebo či len neopatrne išiel cez koľaje.

Ústredné dielne DP

Linkou číslo 5 som potom išiel do Ústredných dielní Dopravného podniku, kde vodič ešte mal dosť času trochu rozprávať s kolegyňou, ktorá mala so sebou malého psíka.

Masarykovo nádraží

Večer som ešte nakupoval a potom filmoval električky pred Masarykovým nádražím, než som sa stretol s kamarátom a išli sme spoločne na nocľah do Drážďan.

Dalšie fotky: http://de.tinypic.com/useralbum.php?ua=QnrDhDRffRIxfRiXKCTxb4h4l5k2TGxc

Ropid o linke 23