Koľajová váha v depe Haniska

22.3.2017 8:00 Milan Weinwurm

Koľajová váha v depe Haniska

Témou môjho ďalšieho článku bude koľajová váha v rušňovom depe Haniska pri Košiciach, ktorá neslúži len pre také obyčajné meranie hmotnosti. Navštívil som ju pri mojich cestách a budem rád, keď bude pre vás takýto pohľad do "zákulisia" rušňového depa zaujímavý.

 

 

 

 

Vážením koľajového vozidla sa rozumie:

1. Zisťovanie hmotnosti vozidla
2. Zisťovanie nápravových (osových) tlakov
3. Zisťovanie kolesových tlakov

Koľajové vozidlá sa vážia na koľajovej váhe po periodických opravách V a H, po zásahu do pojazdu HKV, keď je predpoklad zmeny osových alebo kolesových tlakov, po výmene dvojkolesia, pružín primárneho a sekundárneho vypruženia, po oprave alebo výmene ďalších súčastí prenosu zvislých a vodorovných sil – vodiacich čapov, alebo po vykoľajení.

Po váženi sa originál vážneho lístka vkladá do dokumentácie HKV a kópia sa archivuje po dobu dvoch rokov v organizácii, v ktorej bolo váženie HKV vykonané. HKV sa pristavuje na koľajovú váhu v stave po nastavení mier pojazdu, vrátanie výšok nárazníkov, plne vyzbrojené prevádzkovými hmotami, neobsadené osobami. V prípade, že ho nie je možné odvážiť s prevádzkovými hmotami, odváži sa bez nich. Ak sa prepravuje HKV na váženie vo vlaku, musí mať na oboch stranách skrine uvedené miesto určenia a maximálnu rýchlosť, pričom tieto údaje určí vedúci opráv.

Hala koľajovej váhy zvonku © Milan Weinwurm

Koľajová váha sa používa aj na komisionálne prehliadky po mimoradnej udalosti, akou je napríklad vykoľajenie. Na komisionálnu prehliadku je v takom prípade prizvaný aj HIŽD (hlavný inšpektor železničnej dopravy) a zástupcovia majiteľa vozidla (najčastejšie teda ZSSK alebo ZSSKC). Počas komisionálnej prehliadky HKV po vykoľajení sa kontrolujú nasledovné parametre:

- rozkolesie (rozkolesie dvojkolia je vzdialenosť medzi vnútornými čelami obručí alebo vencov kolies meranej 40-80 mm pod temenom okolesníka v troch bodoch po 120 stupňov špecialným meradlom

- jazdný obrys

- upevnenie obručí, upevnenie kolies na osi,

- osové ložiská ich vedenie a ozubený prevod,

- pružiny, závesy, podpery, vodiace čapy skrine, nápravové ložiská, príslušenstvo brzdy, piesočníky, závesy TM,

- robí sa kontrola mier pojazdu a vôle medzipodvozkovej spojky

- u 6-nápravových HKV radu 770, 770.8, 771, 771.8, 773.8 sa robí tiež kontrola natáčavosti ("rajdovosti") podvozka, kedy sa sleduje vzdialenosť medzi domčekom na skrini a podvozkom. Kontrola prebieha napríklad na točni v rušňovom depe, na ktorú rušeň zájde jedným podvozkom, kým druhý podovozok zostane mimo točne. Chlapi potom točňu ručne otáčajú a merajú pri tom spomínanú vzdialenosť medzi domčekom na skrini a podvozkom. V prípade, že vzdialenosť nie je v norme, podvozok nemá dostatočný výkyv, je "tuhý", čo môže byť až príčinou vykoľajenia.

Hala koľajovej váhy zvnútra © Milan Weinwurm

Koľajová váha v depe Haniska pri Košiciach má typové označenie 25-30 a vyrobená bola v Prahe-Hostivaři v roku 1971, odkedy spoľahlivo slúži na vážanie koľajových vozidiel až dodnes.

Váženie HKV sa nedá popísať všeobecne a jednou vetou kvôli tomu, že každý jeden typ HKV sa váži iným spôsobom, za pomoci špeciálnych nástrojov a špeciálnych podložiek, ktoré majú rôznu hrúbku. Väčšinou sa špeciálnymi kľúčmi zvyšuje alebo znižuje prepätie vinutých pružín alebo sa podkladajú spomenuté špeciálne podložky pod lôžko vinutej pružiny v podvozku.

131.086-1 vo vnútri © Milan Weinwurm

Keď som vošiel do haly koľajovej váhy, mal som šťastie, pretože tam stála dvojičková sekcia 131.086-1, na ktorej práve nastavovali tlaky pre každé jedno koleso.

Rušeň radu 131 má celkom jednoduchý systém nastavovania kolesových tlakov, keďže pod spodnou časťou vinutej pružiny má jednoduché zariadenie - dve aretačné skrutky, ktoré sú zaplombované. Pod nimi je tanierové zariadenie s dierami, do ktorých sa nastrčí špeciálny nástroj s dlhou rukoväťou, ním sa pootáča, tak sa nastavuje prepätie vinutých pružín a súčasne s tým aj nápravové tlaky, ktoré sú predpísané. Keď sa dosiahne správna hodnota, aretačné skrutky sa dotiahnu a zaplombujú - pozri obázok nižšie. A takto sa postupuje na každom jednom kolese v podvozku, až kým nie nastavený celý pojazd rušňa.

Otočná skrutka s dierami na nastavenie nápravových tlakov © Milan Weinwurm

V strede haly koľajovej váhy sa nachádza špeciálny kanál s delenými koľajnicami. Na jednej strane koľaje nájdeme 20 meracích zariadení, z ktorých je 10 pre kolesá na ľavej stranu a 10 pre kolesá na strane pravej. Samotné meracie zariadenie sa skladá z dvoch častí - z hornej okrúhlej časti s ručičkou, a zo spodnej mechanickej časti, kde sa nastavujú potrebné hodnoty.

Okrem toho sa v hale nachádza miesto pre vedúceho koľajovej váhy a sady špeciálnych nástrojov, náradia, podložiek, drevených hranolov, zarážky na zaistenie HKV a obojstranná brúska s pracovnými stolmi.

Horné okrúhle meradlo © Milan Weinwurm

                                                                        

Galéria