Chlouba českých drah trochu ''kulhá''

24.1.2017 8:00 Milan Vojtek

Chlouba českých drah trochu ''kulhá''

Dodržovat pravidlo, že z depa vyjede na vlak plně funkční lokomotiva, je u Českých drah problém. Bez ohledu na předpisy, dlouhé měsíce vyjíždějí z depa na trať lokomotivy řady 380, které už v okamžiku vystavení z depa jsou zralé na odstavení. Domovské depo vystavuje na vlaky stroje, na nichž jsou v chodu jen tři, v některých případech dokonce jen dva motory ze čtyř. To znamená výrazné zhoršení adheze, stejně jako možností efektivního využití Elektrodynamické brzdy. Případu jsem se věnoval na stránkách deníku Právo i na portálu Novinky.cz.

 

 

Příloha předpisu V 25 uvádí:

Závady, při jejichž zjištění je zakázáno přistavovat ŽKV do provozu:

b4) vadné brzdové zařízení kteréhokoliv druhu brzdy (včetně EDB)

b19) vadný kterýkoliv prvek trakčního obvodu

Motor je rozhodující částí trakčního obvodu, takže vadný motor odpovídá bodu b 19).
Pokud na lokomotivě nejede některý motor, Elektrodynamická brzda (EDB) má jen poloviční výkon. Předpis ji ale hodnotí jako nefunkční a v tom případě zakazuje nasazení stroje do provozu b4).

Jezdíme s lokomotivami, kde nefunguje jeden, u některých dokonce dva motory,“ řekl jeden ze zaměstnanců Českých drah. Jeho jméno redakce zná. Nejedná se přitom o krátkodobou situaci, kdy lokomotiva míří zpět k domovskému depu (a tedy situaci, kterou předpis toleruje), u některých strojů je to spíše setrvalý stav.

Strojvedoucí s lokomotivou, na které musí vyřadit motor, může dokončit výkon, ta ale pak musí na opravu a na trať se může vrátit, až je zcela v pořádku. „To je předpis, realita je ale jiná. U některých lokomotiv tento stav trvá měsíce,“ řekl jeden ze strojvedoucích. „Jel jsem s lokomotivou, kde fungovaly jen dva motory. Na podzim, za mokra se s tím nedalo pořádně rozjet a vlak nabíral zpoždění,“ dodal další z mužů, jezdících se stroji, která měly být chloubou Českých drah, namísto toho – i s ohledem na prohraný soudní spor s výrobcem, se staly draze zaplacenými vozidly. 

Podařilo se mi získat fotografie, dokumentující, že na lokomotivě číslo 015, byl jeden z motorů odpojen již v únoru minulého roku. Opravu absolvovala na podzim, vzápětí se ale zapletla na Slovensku do nehody na přejezdu a musela do nové opravy. Jiná, číslo 005, byla ve službě například 12. prosince jen se dvěma motory. Zdroj potvrdil, že některé z lokomotiv opravdu nejsou v plné kondici, pro nedostatek vícesystémových lokomotiv ale nezbývá, než je pouštět do provozu.

Do provozu nasazujeme výhradně vozidla schopná bezpečného provozu, která jsou zcela v souladu se závaznými předpisy upravujícími provoz na železniční síti. Všech 20 lokomotiv řady 380, které mají ve stavu ČD, nedávno prošlo vyvazovací opravou u opravce, který byl řádně vysoutěžen. Pokud se u některého stroje následně objeví porucha, v záruční lhůtě ji reklamujeme a následuje odstranění v nejbližším možném termínu dle kapacitních možností firmy,“ uvedla mluvčí ČD Monika Bezuchová.  Zdůraznila, že se to týká i případů poruchy trakčních motorů, která by měla za následek snížení výkonu vozidla. „V žádném případě se však nemůže stát, že bychom provozovali vozidlo, které by mělo poruchou sníženou bezpečnost pro provoz,“ zdůraznila mluvčí.

 
Vzhledem k tomu, že jsem měl informace o problému řady 380, bylo pro mě trochu překvapující zjištění, že jsem naťuknul jen vrcholek ledovce. Záhy totiž dorazil následující mail, v němž jeden strojvedoucí upozornil, že se nejedná pouze o problém řady 380, ale s vadným motorem jezdí i sedm jednotek CityElefant.