2016 – Svět 1435 milimetrů – MV TOP

11.2.2017 8:00 Milan Vojtek

2016 – Svět 1435 milimetrů – MV TOP

Dvanáct měsíců roku zanechalo nějaké stopy na čipu mého fotoaparátu. Byť se mi nedostávalo tolik času na fotovýpravy na parní akce v rozsahu, jak bych si sám přál, nějakých jsem se zúčastnil. Samozřejmě jsem ohlídal provoz na trati do Lednice, jak plánované akce, tak i mimořádnosti, o nichž mi mí přátelé dali vědět (Díky za to). Po uplynutí dvanácti měsíců, spojených s letopočtem 2016, jsem tak našel nějaké snímky, z nichž se dalo vybírat do ročenky.

Je fakt, že onen projekt topový zaznamenal jistou přetržku, takže bych si dovolil naznačit, že může přijít ještě chvíle, kdy vylovím nějaké – snad koukatelné – snímky z předchozího roku, případně i z předchozích let, protože, jak jsem zjistil, poslední projekt topový tady mám z roku 2012. V poslední době dost zápasím s časem a zjistil jsem, že je - bohužel - jednodušší a snadnější vlepit jednou za čas nějakou fotku na ksixtoknihu, než sbírat drahocený čas na psaní reportáží. Času se mi tak nějak nedostává takže jsem se tak nějak omezil spíše na nezbytný úklid v inzerci a podobné méně náročné drobnosti v provozu webu. Jenže situace dozrála do stavu, kdy je nutné mobilizovat rezervy a po nocích tak vznikají nějaké další příspěvky z mé kuchyně. V tuto chvíli dávám k dispozici ohlédnutí za loňskými úlovky.

6. leden roku 2016 a výprava na Semmering s mým tehdejším společníkem na rakouské toulky. Pára, která měla původně jet v Vídně do Alp, nakonec skončila po pár kilometrech. Ale podvečerní hraní mi dalo tento snímek.

Napěťová výluka dala vzniknout snímku kombinace railjetu a pomoci v podobě stroje řady 2016. Právě opustil břeclavské nádraží a míří do Vídně. Nevím proč, ale nějak se mi ta tuctová fotka zalíbila. Bylo to 15. ledna.  

Opravený a přelakovaný plecháč jsem fotil v časovém odstupu několika málo dnů hned dvakrát. Poprvé na zkušební jízdě, podruhé již v čele vlaku. Na paměťovou kartu se fotka uložila s datem 4. února.​

Nemotice na trati z Brna do Veselí nad Moravou se mohou chlubit klasikou v podobě mechanických návěstidel. Důvod, proč jsem tam byl 22. února 2016, je zcela zjevný z následujícícího snímku a i na tomto se projevuje kouřovou clonou na konci vlaku. V tomto okamžiku ale moje pozornost patřila legendárnímu bleskovci - 754.023. ​

A tady už je zcela zjevné. "Mazutka" 555.3008 s nákladním fotovlakem se po dva dny pohybovala právě na trati z Nového Mesta nad Váhom přes Veselí nad Moravou až do Nemotic. 21. února tam, o den později zpět. Součástí akce byl i fotovjezd do Nemotic v luxusní atmosféře ranního sluníčka. ​

​​​

Kamarád Petr Doupovec, ještě předtím, než naplno propadl volantu autobusu, uměl občas zavolat a zavelet k společnému lovu na reklamní stroje rakouského dopravce. To byl i případ z 22. března, kdy jsme vyrazili k hranici lovit tento stroj.  

A prakticky na stejném místě vznikl i tento snímek, který ukazuje nestálost počasí. Do této kolekce jsem jej vybral právě pro ono drama, které se  podobě temných mračen začalo rodit na obloze.

Oblíbené místo na nadjezdu nat tratí 250 Brno - Břeclav přislo vhod v okamžiku, kdy jsem se snažil ulovit reklamní "nostalgický" stroj 380.011. Fajfku s poznámkou splněno, jsem si mohl udělat v přáních 2. dubna.

Pro mě asi ten nej záběr roku 2016. Putování 498.104 po trati, kde albatrosy zažily svou velkou slávu v čele rychlíků, tentokráte jako návoz, mě přivedlo do stavu nejvyšší pohotovosti.

Když jsem se 7. května zastavil na oblíbeném místě před Poštornou zvěčnit Hurvínka na vlaku do Lednice, zaregistroval jsem sympatickou vyznavačku zdravého pohybu. Snímek projíždějícího motoráku v odpovídajícím násvitu se nepodařil bez běžící dámy. V první chvíli jsem byl zklamaný, když jsem si ale záběr prohlédl podruhé, zjistil jsem, že v něm něco je, co může diváka oslovit. Nakonec prošel sítem výběru a můžete jej vidět i vy.

Narozeninová jízda vlaky net vedla 7. května z Bratislavy na pomezí Moravy a Slovenska. Na její trase byly dvě přeshraniční tratě bez pravidelné dopravy. S kmotrem jsme se na jízdu vypravili a mezi Skalicí a Sudoměřicemi vznikla fotka Fontány v kulise řepkového pole.  ​

Stejný den, jsme v pokračování lovu na Fontánu čekali na nadjezdu v Rohaci na její odjezd z nedalekého nádraží. Fontána si tam musela počkat, než ji předjede Interpanter pravidelného spojení Olomouce, Břeclavi a Brna.

Řada 350 se na koridoru kolem Břeclavi začala v roce 2016 objevovat v početně výrazně nižším zastoupení. O to větší zájem jsem měl o její zachycení, doby, kdy kralovala prestižním vlakům v úseku mezi Brnem a Břeclaví jsou již asi definitivně minulostí. Dva páry vlaků, na nichž se objevuje, jsou zlomkem výkonů z minulosti. Navíc je počet strojů, které se na těchto dvou párech objevují, velmi omezený. U Ladné se k Brnu 21. května řítí 350.005.  

 V loňském roce nastalo několik případů, kdy se prestižní vlak railjet musel obejít bez své lokomotivy, či v případě poruchy komunikace se musel Taurus přesunout na opačný konec soupravy. V rámci první popsané situace se pak v čele vlaku objevil stroj řady 362. Tato situace nastala 27. května a já jsem byl ve střehu.

První den projektu Lednického parního léta, který měl od května do září včetně nabídnout vždy poslední sobotu v měsíci v čele čtyř párů spojů do Lednice parní lokomotivu. Plán předpokládal, že těchto pět sobot bude v režii Skaličáku 433.001. Nakonec se ukázalo, že 28. květen, kdy vlaky odvezla 423.041. Byl prvním a posledním dnem projektu, kdy skutečně jela pára.

Na silnici z Břeclavi do Ladné jsem se naučil jezdit celkem často. Umožňuje totiž zachytit vlaky paningem v okamžicích, kdy směr slunečního svitu komplikuje focení v jinak obvyklých místech. V tomto okamžiku ale nešlo o paning. Dramaticky vyhlížející obloha se přímo nabízela k využití pro snímek. V tu chvíli tak bylo téměř jedno, že pod mračny se žene railjet. Fotil bych, i kdyby tam jela Regionova. Bylo to 31. května.

Prioritou focení, ze kterého pochází fotka, byl lov na vracející se stroj 381.002. Ten namísto hladkého průjezdu uzlem směrem na domovské Slovensko zajel do depa, aby podrobil kontrole jednu z náprav. Já se mezitím rozhodl proměnit nevýhodnou pozici pro focení ve výhodu - možnost odzkoušet paning v prostředí stanice. Výsledek mě celkem potěšil. V kalendáři bylo zrovna datum 1. června.

Tentokrát jsem si parní nostalgii ve Vrútkách a na okolních tratích nenechal ujít. Počasí přálo a legendární oblouk trati v Jazernici poskytl kulisu k snímku dvojspřeží hostující rakouské lokomotivy 78.618 a domácí 475.196. V kalendáři bylo datum 4. června

Když už jsem vyrazil na cesty, neskončil jsem ve Vrútkách, ale pokračoval dál. Podtatranský kraj mám rád, mám tam přátele, které vždycky rád vidím a tak bylo jasné, že mě čekají pohodově prožité dny s pofocením. Jedním z fotogenických míst je krátký tunel vedle zastávky Spišský Štiavnik. Fotka vznikla 6. června.  

Dva snímky pochází z legendárního fotomísta pár stovek metrů ud stanice Štrba. Tam jsem se toulal 6. června. Nejprve mi zapózoval vlak společnosti Regiojet (což ovšem neznamená nic jiné, než že šlo o vlak v barevném provedení, jaký jsem ve svém archivu ještě neměl).

A pro změnu z druhé stany jsem fotil klasický tatranský snímek se stále sloužící řadou 350.

Žlutý vlak jsem zvěčnil i v opačném směru, o kus dál v oblouku mezi skalami, čerstvě pokrytými zajišťovací sítí.  

A ještě jednou, tentokráte v obloucích nad Bešeňovou. 7. června

Příchod nového reklamního polepu, věnovaného legendární Slovenské strele, znamenal zrod nového zájmového objektu. Jedenáctého srpna jsem se vracel domů s pocitem uspokojení, že novinku mám zvěčněnou tak, jak bych si to přál.  

Rovná trať z Břeclavi do Brna si o paning přímo říká. EC 272, zásluhou turnusového nasazení řady 350 si o lov na sebe přímo koledoval. Tak tomu bylo i 14. srpna, kdy jsem na EC 272 zachytil 350.016.  

Do série paningových snímků jsem s velkou chutí přidal i bertu T 478.1001, vracející se z vozby výletních vlaků do Lednice. Pravda, kdyby bylo vše, jak být mělo, byla by na fotce 433.001, vlečená nějakým plecháčem do Brna. V kalendáři bylo napsáno sobota, 27. srpna.

I tento snímek vznikl na kraji cesty do Ladné. Cílem focení bylo něco úplně jiného, EC do Brna. Už jsem odcházel a zaslechl jsem vlak v protisměru. Na poslední chvílí a doslova od boku jsem zacílil na vlak a zachytil tak sluneční odraz, který zbarvil skříň Interpanteru. V kalendáři bylo 18. září

4. prosince jsem chtěl zapomenout na zklamání, způsobené absencí parní jízdy 498.104 z Veselí nad Moravou do Nového Mesta nad Váhom. Vyrazil jsem proto na Hanou, abychom s kmotrem absolvovali poslední společnou fotovýpravu roku 2016. Důvodem k tomu byla mikulášská jízda s 464.202. Návrat do Olomouce nedaleko Bystrovan už byl pro malé zpoždění v čase, ne zrovna ideálním pro fotokouzla. Vhod proto přišel paning.