Krátke novinky z Číny

22.11.2016 8:00 Ing. František Smatana

Krátke novinky z Číny

Za posledné dni som čítal a videl niekoľko zaujímavých krátkych článkov s fotkami so železničnou tematikou. Všetky z Číny. Myslím, že je lepšie dať ich všetky sem, do jedného článku, ako len uverejniť v „Krátkych správach“. Tak tu sú, stručný popis a jedna či dve fotky, zvyšok si pozriete priamo na originálnej internetovej stránke.

 

 

 

 

Nové spacie vozne VRT jednotiek

S touto tematikou boli hneď dva články. Ale oba ukazujú to isté: nové vozne pre VRT jednotky, typ CRH5H, navyše spacie a určené aj do mrazov a vysokej nadmorskej výšky. Výrobca: CRRC Changchun Railway Vehicle Co. z mesta Changchun, hlavného mesta provincie JiLin na severovýchode Číny.

Odkazy:
New high speed train sleeper cars introduced in Jilin
China develops bullet train with fold-up beds


 Nový spací CRH5H; 11.2016 © www.chinadaily.com.cn

Nový železničný most

Ďalšie tri správy sú z výstavby mostov. Táto je zo spojenia nosného oblúku železničného mosta na trati medzi mestami DaLi a RuiLi v provincii YunNan (až skoro pri hraniciach). Veľmi pekné dielo. Technicky: 270 m nad úrovňou rieky, rozpätie oblúku 342 m, dĺžka mosta 528 m.

Odkaz:
One of longest arch bridges in China successfully closed


Oceľový most, trať DaLi – RuiLi; 11.2016 © www.chinadaily.com.cn

Otáčanie VRT mosta

Prenedávnom som pripravil do Krátkych správ informáciu o otáčaní cestného nadjazdu nad železničnou traťou. Dnes mám fotku z podobného spôsobu stavby, teraz to ale bude otáčanie priamo VRT mosta. Ja to z trate ZhengZhou - XuZhou, v provincii HeNan. A hoci je to fotka staršia (október 2014), zaujímavá je dodnes.


Otáčanie VRT mosta; 2014 © Franki Wang

Stavba VR trate Peking – ZhangJiaKou

Posledné sú fotky z výstavby VRT mosta železničnej trate Peking - ZhangJiaKou, cez vodnú nádrž, zatiaľ sa robia piliere.

Odkaz:
Bridge of Beijing-Zhangjiakou high-speed railway under construction


Budovanie pilierov; 11.2016 © www.chinadaily.com.cn

VRT v Yunnane

V článku sa spomína dobudovanie jedného z úsekov VR trate Šanghaj - KunMing, ktorým sa celá linka dokončila, a teda umožní priamu jazdu medzi týmito 2 mestami (osobne si myslím, že cestovať hoci aj vysokorýchlostne medzi koncovými stanicami nemá zmysel, jednak pre čas, jednak pre peniaze). Do prevádzky má byť odovzdaný v decembri. Úsek zo Šanghaja do GuiYangu funguje od minulého roku. Článok len spomína výhody vlakového spojenia pre miestny turistický priemysel v provincii YunNan.


VRT pri meste KaiLi, GuiZhou; 11.2016 © www.chinadaily.com.cn

Technicky: trať Šanghaj - KunMing bude merať 2 300 km a doba jazdy sa skráti na cca 9 hodín. Oproti momentálnym 35 - 40 hodinám to je dosť výrazný skok.

Odkaz:
Faster to Yunnan with new high-speed rail

Úvodná snímka: Nový spací CRH5H; 11.2016 © www.chinadaily.com.cn

Galéria

Súvisiace odkazy