Železnorudské „Rysí slavnosti“ stály za návštěvu

9.7.2016 8:00 Jan Oliva

Železnorudské „Rysí slavnosti“ stály za návštěvu

Plánovanou rodinnou návštěvu německého železničního muzea Localbahnmuseum Bayerisch Eisenstein obohatily o víkendu 2. a 3. července tohoto roku „Rysí slavnosti“ probíhající na české polovině nádraží Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein. O příjemná překvapení tam nebyla nouze.

 

 

 

 


Rysí slavnosti, které jsou již tradiční železnorudskou akcí (jak se posléze dovídám), letos obohatily ještě oslavy 25 let partnerství města Železná Ruda a italského Aldena. A program byl pestrý jak na pódiu, tak na kolejích.


Atmosféra na nádraží před příjezdem parního vlaku © Jan Oliva

Příjezdu parního vlaku z Plzně v čele se šlechtičnou 475.111 plzeňského Iron Monument Clubu, přihlížely spousty návštěvníků, jejichž řady se rozrostly o cestující přijíždějícího vlaku. Kdo se chtěl jen kousek projet parním vlakem se šlechtičnou šumavským údolím, měl možnost, neboť celý den pendloval vlak mezi stanicí Železná Ruda-Alžbětín a Špičákem.


475.111 dorazila z Plzně do Železné Rudy-Alžbětína © Jan Oliva

Komu však stačila menší dýmající parní lokomotiva, mohl okukovat lokomotivu 1435 CS 400 č. 3627, kterou taktéž předvedl Iron Monument Club. Ta stanula mezi vozy další atrakce dne – Legiovlaku - a k potěšení malých i velkých se občas prohnala po nádraží při posunu.


Lokomotiva 1435 CS 400 č. 3627 v soupravě Legiovlaku © Jan Oliva

Na připraveném jevišti se mezitím střídala tradiční lidová hudba s hudbou moderní. Odpoledne svoje dovednosti předvedli členové orchestru Banda sociale právě z partnerského města Aldena. Nechyběly ani stánky s různými výrobky ze Šumavy a jiných koutů země.


Dirigent aldenského orchestru „Banda sociale“ © Jan Oliva

Na závěr přišla na řadu návštěva německého železničního muzea, do kterého je to pár kroků od české části alžbětínského nádraží. To ve svých útrobách skrývá nejednu lokomotivu, kterým je věnováno přízemní a větší část depa. V patru vodojemu zase pozorný návštěvník najde výstavu fotografií se železniční tématikou a v provozní budově areálu pak drobnosti ze železničního provozu.


Lokomotivy v Localbahnmuseum Bayerisch Eisenstein © Jan Oliva

Nejen pro šťastnou shodu náhod stály Rysí slavnosti za návštěvu. Určitě si je zapište do diáře na příští rok.

Úvodní snímek: Ruch na železnorudském nádraží po příjezdu vlaku © Jan Oliva

Galéria

Súvisiace odkazy