Obyčejně neobyčejný den u kolejí

1.5.2016 8:00 Jiří Řechka

Obyčejně neobyčejný den u kolejí

Trochu zavádějící nadpis, ale byl to první den u železničních kolejí, který jsem strávil na „lovu“ snímků lokomotiv a vlaků, který byl vyprovokován jednou informací. Informací která byla pro mne docela zásadní, a sice o zkušební jízdě Stříbrného šípu. Ale pěkně po pořádku. Když jsem se dozvěděl o té jízdě, přemýšlel jsem jak ten den co nejlépe využít a kde si zprostředkovat ono setkání.

 

 

 

 

Moje jízda začala 20. dubna na Masarykově nádraží, jízdou do zastávky Praha-Klánovice. V úseku Běchovice – Úvaly byla vyloučena první traťová kolej, a to také dalo možnost spatřit něco jiného než jen klasické vlaky. Po vystoupení v Klánovicích na improvizovaném nástupišti na nulté koleji se mně do hledáčku dostal pracovní vlak společnosti STRABAG. A pak již v celkem rychlém pořadí následovaly průjezdy osobní vlaky vedené jednotkami CityElefant, InterPantery na brněnských rychlících, lokomotivy ř. 380 na EC, zpožděný EN Bohemia a také vlaky SC Pendolino včetně složené soupravy Pendolina 682.001/681.003.


Praha-Klánovice: 682.001/681.003, SC 505 © Jiří Řechka

A v neposlední řadě jsem si uvědomil, že dochází k opravě staniční budovy a jak jsem zjistil, dochází také k úpravě vnitřních prostor. Zde si dovolím jedno malé upozornění. V popiskách k jednotlivým vlakům uvádím také číslo vlaku, mohlo se ale stát, že z mého pohledu došlo v některých případech k nepřesnostem, probíhala výluka a ani zpětné upřesnění podle jízdního řádu mi v některých případech moc nepomohlo. Tolik k průjezdům vlaků v Praze-Klánovicích. Pohled na hodinky mne upozornil, že je čas přichystat se k dalšímu pokračování mé cesty, a to do Kolína. K  přesunu jsem využil osobního vlaku, který končil právě v Kolíně.


Praha-Klánovice: opravovaná staniční budova © Jiří Řechka

Byl jsem rád, když vlak přijel, protože středeční dopoledne bylo velmi chladné, ještě v době psaní tohoto pojednání pociťuji následky. Při příjezdu do Kolína jsem si všiml odstavené malé lokomotivy řady 709. Takže po vystoupení z vlaku jsem se odebral do její blízkosti k provedení fotodokumentace. Zároveň přišla vlaková četa a připravovala lokomotivu k odjezdu, za krátký okamžik se tak stalo. Ještě jsem si zvěčnil malého a velkého hektora, patřící společnosti Junior market, pokud se něco nezměnilo. Pak jsem již věnoval provozu na nádraží a přemýšlel jsem, kde a jak si zvěčnit, pokud to dopadne, onoho motorového krasavce.


Kolín: 854.033, zkušební jízda po opravě v DPOV Nymburk © Jiří Řechka

Do hledáčku mého přístroje se dostal motorový vůz 854.033, který do Kolína zavítal podle mne na zkušební jízdu. Jak jsem dohledal na internetu, je na něm prováděna oprava v DPOV Nymburk. Domnívám se, že dostal nový lak a pokud to tak je, je to asi výjimka v barevném schématu. Při pobytu a čekání na kolínském nádraží mě také napadlo zkusit štěstí a pokusit se zvěčnit si prasátko, které jsem zhlédl při jedné odklonové jízdě do Kolína přes Nymburk. Prasátko, které slouží na posunu v elektrárně ESSO.


Kolín: 703.591, elektrárna ESSO © Jiří Řechka

Přesunul jsem se tedy k mostu přes Labe a po zjištění, že se přes něj mohu normálně dostat, jsem tak učinil a skutečně jsem na ono prasátko měl štěstí. Dokonce v areálu provádělo posun. Zhotovil jsem si pár snímků a opět jsem se vrátil, na místo mezi nádraží a most přes Labe. Na rozdíl od rána se teplota poněkud umoudřila a bylo příjemněji. Při sledování vlakového provozu na Prahu a od Prahy mně projel nákladní vlak s vlakovou polskou dojičkou řady ET, za niž byla řazený privátní šestikolák. Myslím, že to byl 182.041. Škoda, že jsem si ho nemohl vyfotografovat, byl jsem přeci jen poněkud dál.


Kolín: 130.040+130.018, LV na mostě přes Labe © Jiří Řechka

Pak jsem také zaregistroval průjezd zdvojené soupravy InterPanterů, doma jsem pak náhodou podle internetu zjistil, že se mělo jednat o návoz těchto jednotek z výrobního závodu na zkušební okruh ve Velimi. Tak až snad v provozu na ně budu mít štěstí. Mezitím se u přejezdu objevil tahač s naloženou ambulancí, která vznikla přestavbou bojového vozidla pěchoty. Zaregistroval jsem tam jakési novináře, kteří natáčeli o této ambulanci nějaký spot. Čas příjemně ubíhal, fotografoval jsem projíždějící osobní a nákladní vlaky a v duchu jsem přemýšlel, zda k oné zkušební jízdě dojde a Stříbrný šíp zachytím jeho oficiálním představením veřejnosti.


Kolín: přestavěné BVP na ambulanci © Jiří Řechka

Když jsem zjistil, že se na místě objevili další šotouši, byl jsem již přesvědčen, že vše dopadne k mé plné spokojenosti. Zanedlouho se ozval dlouhý hluboký zvuk vlakové houkačky, který nás upozornil „Už jedu“. A skutečně za pár okamžiků projížděl po mostě přes Labe stříbrně-červený krasavec, který směřoval na nádraží. Myslel jsem, že zůstane stát mezi nástupišti. Ale pravda byla, že zajel až na ranžír, kde vlastně vyčkával téměř až do svého odjezdu zpět do Nymburka. Nakonec na pár okamžiků před odjezdem zůstal stát, myslím u čtvrtého nástupiště. Byl jsem spokojen, měl jsem, co jsem chtěl.


Kolín: M 260.001 při zkušební jízdě Nymburk - Kolín © Jiří Řechka

Již ráno při jízdě do Kolína mne napadlo vrátit se do Prahy trochu neobvykle. Jedna z tratí, kterou jsem neměl projetou je trať SŽDC č. 060 Nymburk – Poříčany. Tak jsem si na pokladně v Kolíně zakoupil jízdenku do Prahy přes Nymburk a Poříčany. Pokladní si to nechala dvakrát říci, bylo jí asi divné, že chci takto komplikovaně cestovat do Prahy. Jak jsem si vymyslel, tak jsem učinil, měl jsem ale malé štěstí, málem jsem si sedl do trutnovské soupravy, která ale nejela až do Nymburka, ve Velkém Oseku odbočovala na Chlumec nad Cidlinou. Inu asi zapracovala podvědomá touha po rodném městě, zachránil mě dotaz u průvodčí.


Kolín: 80-29.211/854.023, Sp 1811 © Jiří Řechka

Počkal jsem na ústecký rychlík a jím jsem se přesunul do Nymburka, kde jsem měl hodinu čas před cestou do Prahy. A zase se mi dařilo, narazil jsem na stroj řady 121 IDS. Po příjezdu mírně opožděného osobního vlaku z Poříčan jsem odjel na předposlední úsek mé cesty. I zde osobní vlak do Prahy měl mírné zpoždění, což mělo za následek, že se mi povedlo vyfotografovat nákladní vlak s lokomotivou společnosti AWT. Poté se objevil můj osobní vlak a moje cesta opět skončila v Praze na Masarykově nádraží. A doma nad počítačem prohlížením fotografií vznikl nápad podělit se o tyto moje zážitky. Tak Vám přeji příjemné prohlížení.

Úvodní snímek: M 260.001 při zkušební jízdě Nymburk - Kolín © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria