Mikuláš na Kysuciach alebo Storočnica na druhý raz

11.12.2014 8:00 Ľuboš Chmatil

Mikuláš na Kysuciach alebo Storočnica na druhý raz

Miestna železnica Čadca – Makov: Koncesia pre výstavbu a prevádzku trate, vychádzajúcej zo stanice KBŽ (Košicko-Bohumínskej železnice) v Čadci a smerujúcej cez Turzovku do Makova, bola udelená nariadením MO č. 25182/913.IV.8. Ing. Edmundovi Bleuerovi z Budapešti. Výstavba 27,1 km dlhej železnice stála 3 658 000 korún a prevádzka na nej bola otvorená 9.7.1914. Na trati bolo pôvodne 5 staníc a 4 nákladiská.

 

 

 


Oslava 100 rokov trate Čadca – Makov bola plánovaná na 16.augusta 2014. V tento deň sa konali v Turzovke Beskydské slávnosti a 5. Svetové stretnutie Turzovčanov, ktorého súčasťou bol aj jarmok . Síce na tento víkend som mal iné povinnosti, veľmi som sa tejto akcie ale túžil zúčastniť, a podarilo sa mi to nejak nakoniec usporiadať, aby som stihol aspoň rannú prvú jazdu. Súčasťou oslavy storočnice bola jazda 2 párov parných vlakov, mali byť vedené parným rušňom 475.196 z Vrútok. Žiaľ, technická porucha znemožnila jeho účasť na čele vlaku a na jeho miesto nastúpila dieselová 749.248. O jazdu bol mimoriadne veľký záujem, súprava praskala vo švíkoch. Každý sa túžil odviezť parným vlakom. Zvezeniachtiví cestujúci neskrývali sklamanie zo zmeny na čele vlaku. Z tohto dôvodu sa organizátori rozhodli, že sa akcia zopakuje, a to na Mikuláša, tento raz už s parnou lokomotívou 475.196 na čele.


475.196 na čele súpravy v Čadci © Ľuboš Chmatil

Opäť sú v pláne 2 páry osobných parných vlakov, s odchodom z Čadce v 8:00 a 12:20. Volím jazdu hneď prvým ranným vlakom. Podarilo sa mi presvedčiť aj mamu, nech sa odvezie so mnou. Parným vlakom sa ešte nikdy neviezla, iba v Košiciach v Čermeli. Mikulášske vlaky majú plánované zastavenia v staniciach a zastávkach Čadca zastávka, Raková, Staškov, Podvysoká, Turzovka, Vysoká nad Kysucou a Nižný Kelčov. Keďže vlak nestojí na Turzovke zastávke, pre výstup volím Turzovku – aspoň uvidím behať šľachtičnú po námestí. Na Čadčiansku stanicu prichádzam o pol ôsmej ráno. Pri príchode sa rozhliadam na makovské nástupište, ale súpravu historického vlaku nikde nevidím, stojí tam pár čakajúcich cestujúcich. Po lepšom pozretí nachádzam parný vlak na druhom nástupišti, odkiaľ je onedlho preposunovaný na makovské nástupište. Vlak je v zložení parný rušeň, služobný vozeň, štvorosý vozeň druhej triedy, štvorosý vozeň prvej triedy a 2 dvojosé vozne – rybáky. Tieto vagóny sú vykurované aj pieckou umiestnenou vo vnútri. Rozhodujem sa pre prvú triedu. Oblaky unikajúcej pary medzi vagónmi svedčia o parnom kúrení.


Prvý vlak v stanici Turzovka © Ľuboš Chmatil

Na základe jázd v auguste som čakal boje o miesto vo vlaku, avšak ľudí nie je veľa. Počítam, že je to spôsobené aj počasím. Od rána vládne typické jesenné sychravé počasie, sneh napadnutý cez týždeň sa roztopil a sú dažďové prehánky. Teplota jemne nad nulou. Vlak sa pohýna presne o ôsmej. Aspoň vďaka nízkej teplote sa tvorí pekná dymové kulisa. Okoloidúci ľudia pri trati sa na vlak pozerajú, fotia a natáčajú si ho. Niektorí aj zastavujú svoje autá. Cesta prebieha bez problémov, v staniciach vlak čaká pár ľudí a tesne v pätách je nám požiarny vlak vedený MUVkou. V Staškove dokonca na nástupišti vidno aj Mikuláša a čerta. V Turzovke vystupujem, vlak má 15 minútový pobyt. Za ten čas sa pomaly presúvam na námestie a čakám na vlak. Majestátny parný rušeň na čele veľkej súpravy vyzerá na námestí veľkolepo. Prejazd lokomotívy cez námestie je umocnený pretočením kolies – zahrabaním pri navyšovaní rýchlosti. Video z prejazdu si môžete pozrieť na YouTube (nahral ho môj otec).


Prvý vlak prechádza cez námestie v Turzovke © Ľuboš Chmatil

Po prechode parného vlaku sa poberám za povinnosťami a o 12. hodine sa do Čadce vraciam znova. Tento raz ale už nemám v úmysle sa parným vlakom odviezť, ale kochať sa ním a fotiť ho na trati. Horné Kysuce sú síce súvisle zastavené a až na pár krátkych úsekoch je všade rýchlosť obmedzená na 50 kilometrov za hodinu, rýchlosť na trati a pobyty v staniciach mi ale poskytujú adekvátny čas na presun autom. Pár dní dopredu som premýšľal, kde si na vlak na trati počkám, avšak vďaka počasiu mi to nakoniec bolo viac menej jedno. Svetla bolo málo, slnko vôbec nesvietilo, miestami a chvíľami pršalo alebo bolo hmlisto. Pôvodne to podľa predpovede vyzeralo, že v sobotu bude snežiť, nakoniec ale teplota bola pár stupňov vyššia a neumožňovala tvorbu snehových vločiek, a ani udržanie tých skôr napadnutých.


475.196 sa rozbieha zo stanice Čadca © Ľuboš Chmatil

Vlak postupne čakám a fotím v Čadci na moste pri stanici, za Čadcou na výjazde do Rakovej, pri vjazde do Staškova, v Staškove, pri vjazde do Turzovky, vo Vysokej nad Kysucou a za Nižným Kelčovom. O druhú jazdy je už medzi cestujúcimi veľký záujem, vlak je plný a aj na staniciach čaká vlak množstvo ľudí. Asi im tento neskorší čas jazdy viac vyhovoval.


Mikulášsky vlak na dolnom konci obce Vysoká nad Kysucou © Ľuboš Chmatil

V Makove sa uskutočňuje obiehanie vlaku, ľudia sa stretajú s čertom a Mikulášom. Niektorí vystupujú, iní nastupujú alebo sa odvezú vlakom naspäť. Ja sa tu ale s vlakom lúčim a poberám sa svojou cestou na chalupu. Predsa len, počasie ma až tak moc neláka, parná lokomotíva ide smerom do Čadce tendrom napred a je to aj z kopca. Jazda smerom do kopca, a najmä rozbehy zo zastávok v stúpaní tvoria peknú zvukovú aj dymovú kulisu.


475.196 obieha súpravu v Makove © Ľuboš Chmatil

Na záver sa chcem poďakovať organizátorom za peknú akciu, že sa po prvom pokuse nevzdali a vrátili sa ešte na horné Kysuce druhýkrát aj s parnou lokomotívou . Dlhé roky som sa tešil na storočnicu tejto trate a prial si, aby pri tej príležitosti šiel do Makova parný vlak. Splnilo sa to.

Zdroj: Dejiny železníc na území Slovenska, Ing. Jiří Kubáček a kolektív, Železnice Slovenskej republiky, Bratislava 1999

Úvodná snímka: Mikulášsky vlak pri základnej škole vo Vysokej nad Kysucou © Ľuboš Chmatil

Galéria

Súvisiace odkazy