Košická detská historická železnica

8.5.2012 8:00 Ing. Igor Molnár Zdroj: R-žurnál

Košická detská historická železnica

Zmeny na prevádzkovaní úzkorozchodných železničiek na Slovensku neobišli ani tú, ktorá sa nachádza v Čermeľskom údolí na okraji metropoly východu – Košíc. Po dlhých rokoch, keď sa na jej chode podieľali 3 subjekty nastal aj tu posun vpred. Od 1. mája ju prevádzkuje občianske združenie Detská železnica Košice (ďalej len OZ DŽK). Poďme sa teda pozrieť trošku bližšie na to, čo sa už udialo a čo nás ešte len čaká.






Minulého roku OZ DŽK odkúpilo od Železničnej spoločnosti Slovensko všetky tunajšie dráhové vozidlá s rozchodom 1000 mm, pričom začiatkom tohto roku požiadalo aj o licenciu na prevádzkovanie dopravy. Zatiaľ sa ale od ŽSR nepodarilo previesť trať, resp. pozemky ležiace pod ňou na OZ. Rokovania naďalej pokračujú. Od ich výsledkov je závislé ďalšie fungovanie a rozvojové programy na železničke. Viaceré rozbehnuté projekty sú totižto viazané na doriešené vlastnícke vzťahy.

Avšak aktivisti z OZ DŽK sú optimisti a veria, že čoskoro sa podarí rozlúsknuť aj tento rébus. Pred sebou majú totižto smelé plány. Členovia OZ chcú budovať na jej atraktívnosti a obľúbenosti u obyvateľov Košíc, návštevníkov z blízkeho okolia, ale i vzdialenejších miest. Jednou z mnohých zmien, ktoré sa pripravujú je predĺženie sezóny až do októbra a organizovanie jázd i v zimnom období. Železnička sa v rámci EHMK /Európske hlavné mesto kultúry/ stane aj kultúrnym bodom regiónu s množstvom zaujímavých a jedinečných sprievodných programov. Časť z nich bude orientovaná na detských návštevníkov. Napr. v máji to budú jazdy do westernového mestečka na Alpínke, v júli budú vypravené špeciálne „rozprávkové vlaky“. Deti  sa tak vo vlaku budú môcť stretnúť s obľúbenými rozprávkovými postavičkami.

Pripravuje sa i burza detských kníh a ďalšie aktivity. Zážitkom bude i Noc svetiel na železničke v prvú októbrovú sobotu. Tá bude súčasťou Bielej noci, ktorá je už v Košiciach pomerne známa. Nezabudne sa ale aj na obnovu infraštruktúry. Cieľom je uviesť do pôvodného stavu technické vybavenie staníc, zabezpečovacie zariadenie ako aj obnova ďalšieho úzkorozchodného vozidla – JANKY. Všetky tieto aktivity si budú avšak vyžadovať okrem finančných sponzorských príspevkov aj pomoc ľudí. Preto sa pripravuje pre mládež nielen zábava ale aj vzdelávanie. Opäť sa budú môcť hravou formou zapojiť do fungovania železničky, tak ako to bolo kedysi. Objavia sa tu teda malí výpravcovia, výhybkári, sprievodcovia.


OZ DŽK si stanovila smelé plány na revitalizáciu tejto unikátnej železničky. Na záver si dovolím odcitovať pár slov Ľubomíra Lehotského, riaditeľa Košickej detskej historickej železnice a predsedu OZ DŽK: „Postupnými krokmi ju chceme zachrániť, stabilizovať, revitalizovať a dostať do tej unikátnej a pôvodnej podoby, v akej ju poznali naši otcovia, či starí rodičia. Potom bude prinášať ešte viac radosti a úžitku nielen Košičanom, ale aj všetkým návštevníkom mesta a chýr Košíc sa aj vďaka železničke bude šíriť ďaleko za ich hranicami.“


Dodatok autora: Aktivisti zároveň vyhlásili verejnú zbierku starých a nepotrebných železničiarskych uniforiem, pôvodných predmetov, fotografií, dokumentov a iných artefaktov viažúcich sa na Detskú / v minulosti pioniersku/ železnicu. Kontaktovať ich môžete na tejto e-mailovej adrese: kzeleznica@gmail.com 

Pramene a odkazy:

Nový dopravca - nová éra na Košickej detskej železničke
Generálka v Čermeli už túto nedeľu

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy