Další vůz Regio-Shuttle Českých drah přivítali pod Ještědem

5.11.2011 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Další vůz Regio-Shuttle Českých drah přivítali pod Ještědem

Včerejší provoz na libereckém nádraží byl ještě rušnější, než bývá v pátek zvykem. Úderem hodiny desáté zde byla zahájena malá slavnost pro pozvané, která měla později své pokračování pro širokou veřejnost, pokud se dala zlákat možností svézt se zbrusu novým motorovým vozem z produkce firmy Stadler Pankow GmbH, jenž byl slavnostně uveden do zkušebního provozu s cestujícími.

 
 
 
 
 
 
Stalo se tak právě týden poté, co obdobnou událost zažila Jihlava, jak jsme zde informovali poměrně obšírnou reportáží. A tu vám nezůstáváme dlužni ani v tomto druhém případě, i když půjde o příspěvek rozsahu skromnějšího. Což není důsledkem toho, že bychom snad přikládali menší význam dění pod Ještědem, než v centru Vysočiny, ale průběh obou vítání nových vozidel Českých drah byl obdobný, a to jak po formální, tak po obsahové stránce. A také hlavní aktér slavnostního dění byl na obou místech týž – byl jím motorový vůz Regio-Shuttle Rs1, byť v případě libereckém šlo o jeho „horské“ provedení, označené u Českých drah řadou 840:
 
Základní technické a výrobní údaje
označení
840
tovární typ
Regio-Shuttle RS1
rozchod
1 435 mm
uspořádání dvojkolí
B’ B’
přenos výkonu
hydromechanický
maximální rychlost
100 km/h
spalovací motor
2 x Iveco Cursor 8
hydromechanická převodovka
Voith DIWA D 864.5
instalovaný výkon
2 × 265 kW
výkon na háku trvalý
cca 447 kW
tažná síla na háku
85 kN
jmenovitý výkon retardéru
209 kW
max. brzdná síla retardéru
26 kN při 35 km/h
délka přes nárazníky
25 500 mm
maximální šířka
2 900 mm
maximální výška
4 041 mm
výška podlahy snížené části nad TK
600 mm
výška podlahy zvýšené části nad TK
1 000 mm
hmotnost vlastní
43 t
hmotnost ve službě
48 t
hmotnost obsazený
56 t
počet míst k sezení pevných
51
počet míst k sezení sklopných
20
počet míst k stání
97
počet míst pro invalidní vozík
2
výrobce
Stadler Pankow GmbH
výrobce spalovacího motoru
IVECO S.p.A.
výrobce hydromechanické převodovky
Voith Turbo GmbH & Co.
roky výroby
2011
počet kusů (zatím nasmlouvaných)
16
 
Pokud jste si otevřeli odkaz nad tabulkou a pobouřilo vás, že je v němčině, je to jen důkazem toho, jak se naši kolegové z druhé strany hranice o dění na Liberecku zajímají. I když také z nouze ctnost, protože obdobná stránka o řadě 840 Českých drah v češtině zatím neexistuje – všechny zdroje se jí věnují společně s řadou 841. A stejně tak činí i materiál našeho národního železničního dopravce, uvádějící základní údaje o určení a technickém provedení jeho nového vozidla pro regionální dopravu, který zde sice už prezentován byl, ale můžete do něj nahlédnout znovu, tentokrát se zaměřením své pozornosti na provedení pro Liberecký kraj:
 
 
Fyzická podoba vozu tohoto typu není veřejnosti neznáma, i když se s ní mohla seznámit kdesi docela jinde, než v jeho budoucí domovině. První zástupce řady 840 byl nejprve vystaven na letošních červnových Czech Raildays v Ostravě a bezprostředně poté se stal hlavním lákadlem výstavy železničních vozidel v Havlíčkově Brodě, z níž jsme zde uvedli nejen souhrnnou reportáž, ale také ještě horkou aktualitu z prezentace vozu, tehdy ještě na čelech opatřeného provizorním označením VT840001 a na bocích nesoucího symboly celého kontraktu mezi Českými drahami a výrobcem i jeho financování skrze Regionální operační programy.
 
 
Včera se vůz konečně ukázal tam, kde bude sloužit veřejnosti. A nebude sám. Na přelomu letošního a budoucího roku bude v kraji všech 16 nových motorových vozů, které zásadním způsobem omladí a zmodernizují regionální dopravu na tratích Libereckého kraje. Cestujícícm v Libereckém kraji bude do dvou měsíců sloužit jeden z nejmodernějších vozidlových parků v České republice a ve střední Evropě. Drtivá většina spojů bude provozována novými nebo modernizovanými soupravami, vozidla starší 15ti let budou na Liberecku nasazována jen na okrajové výkony nebo na některé méně frekventované tratě, píše se v průvodním textu tiskové zprávy.
 
 
 
Z ní si povšimněme zejména skutečnosti, že přinejmenším dalších sedm objednaných vozů bude dodáno tak, aby mohly zasáhnout do provozu už od počátku platnosti nadcházejícího jízdního řádu, tedy 11. prosince, a zbytek pak do konce roku A také toho, že zprvu mají být nasazeny na ramenech z Liberce do Černous (trať č. 037) a do Harrachova (trať č. 036), jehož extrémně strmé a ozubnicí opatřené úseky se významnou měrou podepsaly na vzniku samotné řady 840, tedy na jejích konstrukčních odlišnostech od řady 841. Obavy z možné kolize spodku vozu s ozubnicí se podařilo vyloučit zkouškami, které na zubačce proběhly dne 11.1.2011.
 
 
České dráhy nepořídily oněch 16 štádlerů řady 840 ( k nimž mají přibýt další čtyři, ale už zřejmě řady 841, jak plyne z odkázané tiskové zprávy) pro tratě Libereckého kraje nějak náhodně, ale z velice dobrého důvodu. Počínaje už zmíněným datem začátku platnosti GVD 2011/2012 totiž začíná běžet patnáctiletá doba, po kterou mají zajišťovat osobní dopravu na Jizerskohorské železnici, a to na základě vítězství v tendru, o němž rozhodli radní Libereckého kraje dne 22.9.2009. Úspěch soutěže v podobě nových vozidel si ve svém včerejším vystoupení pochvaloval mimo jiné náměstek krajského hejtmana pro rezort dopravy Martin Sepp.
 
 
Jenže zároveň si posteskl, že nový a krásný vlak bude jezdit po starých a ošklivých kolejích, což neuniklo pozornosti třeba České televize, která celou včerejší událost poměrně přehledně zaznamenala a zpracovala. A hned v titulku své zprávy prozradila, že první motorový vůz byl pokřtěn jménem Nisa, v souladu se záměrem kraje obdobně obdařit i jeho následovníky. Všechny železniční motorové vozy Jizerskohorské železnice budou nést názvy měst, obcí a symbolů Libereckého kraje, musí však souviset s Jizerskými horami. mohli jsme se před nedávnem dočíst v jedné aktualitě. Ostatní dodaná vozidla se však takto slavnostnímu křtu už asi nepodrobí.
 
 
Jestliže České dráhy ve spolupráci s příslušnými samosprávními orgány udělaly vše pro zlepšení své regionální dopravy v Libereckém kraji, jejíž park vozidel pozvedly na přední místo v našm státě, její další zkvalitnění bude ležet už na Správě železniční dopravní cesty, aby se moderní motorové vozy mohly prohánět po kolejích odpovídajících parametrů. Ale osobní železniční doprava nejsou jen vozidla a infrastruktura, nýbrž také její organizace, takže nesmíme zapomenout ani na KORID LK, spol. s r.o. Věřme, že všem zúčastněným se podaří do vlaků v oblasti Jizerských hor nalákat nové cestující, jako se to podařilo včera při mimořádných jízdách Nisy.
 
 
Ty proběhly ve dvou vlnách, vůz se vydal nejprve hodinu před polednem s účastníky slavnostního aktu z libereckého nádraží do nedalekého Vesce u Liberce a zpět, odpoledne se jím mohli zájemci z řad lidu obecného podívat z Liberce do už vzdálenějších stanic Jindřichovice pod Smrkem, Frýdlant v Čechách a Černousy. Vzhledem k tomu, že se Nisa z těchto toulek vrátila do krajského města až v pozdních večerních hodinách, nemohl se jich náš pražský reportér (který si nicméně zaslouží velký dík, neboť bez jeho ochoty by této reportáže nebylo) zúčastnit. Snad tak učinili jiní registrovaní návštěvníci VLAKY.NET a o své zážitky se s námi podělí v diskusi.
 
Prameny a odkazy:
  1. „Malý atlas lokomotiv 2011“, kolektiv autorů, Gradis Bohemia s.r.o., Praha 2010
  2. „RegioShuttle RS1 pro ČD“, Ing. J.Pernička, in: „Železniční magazín“ 5/2011
  3. Regio-Shuttle RS1 na stránkách výrobce
  4. Motorové vozy 840 a 841 - Wikipedie
  5. Stadler Regio-Shuttle RS1 – Wikipedia
  6. Stadler Rail – Wikipedia
  7. České dráhy, a.s.
  8. Liberecký kraj
  9. IDOL - Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje
  10. Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod
  11. zdroje uvedené pod odkazy v textu
 Titulní snímek: Motorový vůz 840.001-2 v žst. Liberec © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy