Rekonštrukcia pozemnej lanovky na Hrebienok – časť II.: Nové vozne sú doma

14.11.2007 8:10 Michal Maťašovský a Matúš Gavlák

Rekonštrukcia pozemnej lanovky na Hrebienok – časť II.: Nové vozne sú doma

Ako už všetci vieme, nové vozne pozemnej lanovky na Hrebienok sú už uložené na koľajach, no mnohých by určite zaujímalo, ako to celé prebiehalo a na čom sa práve pracuje. Tieto všetky veci nám objasnil samotný náčelník lanovky, pán Miloslav Klinko.

Vozne dorazili do Starého Smokovca v utorok, 6.11. niečo po deviatej hodine večer a prenocovali naložené na kamiónoch na parkovisku. Na ďalší deň nasledovalo ich uloženie na trať.

Určite mnohých zaujíma, ako sa také dlhé kamióny vyštverali po kľukatej ceste až k abtovej výhybni, kde nasledovalo ich uloženie na koľaje. Tieto kamióny rakúskeho dopravcu, ktoré k nám vozne doviezli priamo z dielne vo Švajčiarsku zvládli náročný tatranský terén pomerne ľahko. Pomocník vodiča vystúpil a pomocou špeciálneho ovládača na zadné kolesá prívesu, ktorý umožňuje ich otáčanie mu pomáhal vyberať zákruty.

Samotné osadenie prebiehalo pomocou žeriavu s nosnosťou až 100 ton, ktorý bol privezený z Košíc. Preklad vozňa z prívesu na trať bol trochu sťažený, lebo fúkal vietor a bolo potrebné kabínu na lane pridržiavať, aby sa nerozkývala a neprevrátila žeriav. Prvý vozeň bol posadený na vzdialenejšiu koľaj a pri osadzovaní druhého vozňa bolo treba pracovať naozaj pomaly a opatrne aby sa navzájom nepoškodili, lebo medzi vozňami je medzera iba 28 centimetrov.

Keď sme boli vo štvrtok v Tatrách robiť túto reportáž, tak sa o lanovky staral pán zo Švajčiarska, ktorý je šéfmontér firmy Garaventa a zabezpečuje montáž strojnej časti, teda pohon, lanáče, kladky na trati a pod. Počas našej návštevy práve odlepoval z vozňov nálepky, ktoré mali pri prevoze. Prezradil nám aj to, že cena jedného vozňa je 600 tisíc eur, čo je v prepočte takmer 20 miliónov korún. Všetko, čo sa týka elektriky lanovky dodáva rakúska firma Doppelmayr.

 

Kabíny ešte nie sú pripevnené na ťažné lano, len sú zabrzdené na trati. Lano je ešte stále navinuté pri údolnej stanici. Na trati sa však nachádza nejaké lano a tak nás zaujímalo, čo to je za lano. Pán Klimko vysvetlil, že to je montážne lano. Toto lano bolo inštalované pri demontáži starej lanovky. Prvá kabína sa v údolnej stanici odpojila od pôvodného lana a jeho voľný koniec sa spriahol s týmto montážnym lanom, ktoré bolo na navijáku. Ten ho pomaly odmotával a horná kabína sa spúšťala dole. Keď došla dole, na trati ostalo spomínané montážne lano pomocou ktorého sa rovnakým spôsobom neskôr vytiahne nové ťažné lano.

Práce na trati sú už takmer hotové, dolaďujú sa len drobné nedostatky. V rekonštrukcii je ešte stále údolná stanica. Kedy sa však uskutoční prvá skúšobná jazda, sme sa nedozvedeli, pretože všetko záleží od vývoja okolností. No ale určite budeme pri tom. Prvá jazda pre verejnosť je naplánovaná na 23. decembra.

Foto: Michal Maťašovský, Matúš Gavlák, Martin Balkovský

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-201: Starý Smokovec lanovka - Hrebienok

Súvisiace odkazy