BOJNICE 2007 - 4.stretnutie prevádzkovateľov modulových koľajísk na Slovensku 19.-22.4.2007

21.5.2007 11:00 Róbert Link, Ladislav Milkovič

BOJNICE 2007 - 4.stretnutie prevádzkovateľov modulových koľajísk na Slovensku 19.-22.4.2007

Pred časom sa skončila akcia, ktorá sa dá smelo nazvať „sviatkom modulárov nielen v mierke H0“ Písať o danej akcií je dosť ťažké, vzhľadom na to, že som bol účastníkom.. Ale pokúsim sa. DOPLNENÉ VIDEO

 

 

 

 

 

Prechádzka layoutom

layout pravá časť

layout stredná časť

layout ľavá časť

Samotný layout bol v tvare opačného písmena „B“- teda podľa mojej dcéry. Gro celého layoutu bolo na pleciach modulárov z Bojníc (oblúkové moduly, skryťáky), stanica Nitrianské pravno, Chrenovec a Drevovo.

vjazd do Nitrianského Pravna

Chrenovec

Drevovo v pozadí

Ďalšími stanicami boli maďarský „Decs“, česká prekladová stanica „Beroun“ s pokračovaním po „úzkej“ do „Včelničky“, bratislavský „Jozefov“ a košické stanice „Róbertovo“ a „Láslovo“. Layout bol na jednej strane ukončený točňou, ktorá pri svojej premiére chvíľu poslúchala na „slovo“ ale niekedy sa jej veľmi točiť nechcelo (musím to vyladiť na 100%).

závora v stanici Decs

 

pohľad na stanicu „Beroun“

stanica „Včelničky“ v pozadí

„Róbertovo“, pri „parnom grafikone“

„Láslovo“

so skryťáku sa pokračovalo na točňu

aj toto bolo vidieť v „depe“

Zapojenie, ovládanie a elektronika na modulovke bolo na pleciach Zdena Janečka, ktorý to zvládol na výbornú. Všetko fungovalo tak ako malo. Jazdili sme grafikon, ktorý vytvoril Tibor Tišťan. Grafikon bol pestrý, zaujímavý a na nudu v stanici som sa v žiadnom prípade nemohol sťažovať, ba by som povedal, že niekedy bolo tej „práce“ aj pre viac ľudí, čo sme si po skončení jazdenia vysvetlili. V piatok podvečer sme si „dali“  lahôdku v podobe grafikonu pre III éru. Vidieť „behať“ samé pary, fakt úžasné. A do toho menšie problémy v riadení dopravy v stanici „Nitrianske Pravno“ ....nádherný zážitok, a skúsenosť do budúcna, odjazdiť aspoň jeden grafikon len parnou trakciou.

Po zaškolení zababovskými modelármi sa jazdilo s nákladnými listami, čo bolo ďalšie spestrenie jazdenia. Chce to poriadnu prípravu t.j. vozňové karty, obsluhy v staniciach. 

Na trati sa premávali vo väčšej miere „sergeje“, jeden „pomaranč“, „hektorov“ tiež bolo vidieť. Objavili sa aj loko nemeckých DB, DR, ako aj „amerika“, MÁV,  čo bolo proti pravidlám na pozvánke, ale zas to bolo pre oko diváka. Pri parnej jazde sa „vyvetralo“ množstvo mašín ako v správe ČSD, tak DB. Vozový park bol v správach rôznych spoločností.

ponúkam Vám rýchlik č. 11 po prvej

Video z časti H0

Video z časti H0e

Po skončení grafikonu bolo „voľné jazdenie“, čo malo tiež svoje čaro. Po layoute sa preháňali súpravy ICE, verzus AMERIKA, a posledný deň akcie sa „dovalil“ aj legendárny BIG-BOY. To bola pastva pre oči ako divákov, tak aj samotných účastníkov.
    
Štyri dni prešli ako voda a po 13:00 v nedeľu zaznelo posledné odpískanie, balenie vecí, modulov, rozlúčenie sa so všetkými a „hajde“ domov.

Tak to je môj postreh z bojnického stretnutia. Ďalšie články, fotky, nájdete na týchto adresách:

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007050003
http://gallery.railnet.sk/bojnice2007/
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007040009
http://www.railpage.net/modules/news/article.php?storyid=1138
http://www.ta3.com/sk/relacie/24_bez-komentara/1559_celoslovenske-stretnutie-zeleznicnych-modelarov 
http://www.zababov.cz/index.php?id=850

Fotografie: Ladislav  Milkovič 
Napísal: Róbert Link

Na záver by som chcel za seba i ostatných vyjadriť veľké poďakovanie organizátorom a zúčastneným za vytvorenie skvelej atmosféry.

Galéria