Zážitky z osláv 3. narodenín VLAKY.NET s Tekovom

13.5.2007 12:00 Redakcia VLAKY.NET

Zážitky z osláv 3. narodenín VLAKY.NET s Tekovom

Je pochmúrne sobotné ráno. Nad Slovenskom sa zmráka a predpovede počasia neveštili nič dobré. Počasie ideálne na spanie. No do bratislavského východného rušňového depa prichádzajú majstri už okolo piatej hodiny ráno. Okolo historickej vlakovej súpravy sa začína ruch, pripravuje sa na odchod na bratislavskú hlavnú stanicu, odkiaľ sa v čele s ''Pomarančom'' T 679.019 o 9.00 hod. vydá ako R Tekov na dnes už bohužial takmer zabudnuté trate.

Motor "Pomaranča" sa na Rendézi rozburácal okolo šiestej hodiny rannej. Už prvé minúty behu motora dávali tušiť, že dnešná jazda R Tekov bude nevšedným zážitkom. O pol siedmej sa súprava v radení T 679.019 + Ba + Bai + Aa + M 262.007 + Bix vydáva na bratislavskú hlavnú stanicu. Príchod na stanicu už sledujú prví naši cestujúci, známe tváre z VLAKY.NET. Zastavujeme pri prvom nástupišti a krátko na to sa súprava presúva do dvora, kde sa pripája reštauračný vozeň WR a súprava sa musi preradiť tak, že z Bratislavy odíde v radení T 679.019 + Aa + Ba + Bai + WR + Bix + M 262.007.

Okrem pribúdajúcich zvedavcov však pribúdajú aj dažďové kvapky. Je nepríjemné sychravé jesené počasie. Prípravy na odchod vlaku však pokračujú, R Tekov predsa jazdil aj v takomto počasí. Vo vlaku sa už na svoju službu chystá aj náš výpravca Terčík, ktorý do Bratislavy dorazil nočným vlakom z Košíc.

Keď je naša súprava už zoradená, môže sa okolo pol deviatej pristaviť z dvora k druhému nástupišťu, ktoré sa medzičasom zaplnilo cestujúcimi. Dážď a mrholenie neutícha a tak postupne dávaju všetci prednosť sedadlám pod strechou vozňov v našej súprave. Burácanie Pomaranča priťahuje pohľady prekvapených ľudí z ostatných vlakov. Aj istý ujko so sadenicami paradajok sa pýta, či by sme ho nezobrali do Trnavy. "Ale mám len lístok na obyčajný vlak", hovorí. No svetielka v jeho očiach pri pohľade na náš vlak nás presvedčia o tom, že ujka do Trnavy zoberieme...

 

R Tekov odchádza

O 9.00 sa na druhom nástupišti ozýva pískanie výpravcu, o chvíľu odchádzame. R Tekov sa na cestu vydáva po asi desiatich rokoch! Prvé kilometre sprevádza dážď. Bez zastavenia sa podľa plánu dostávame do žst. Trnava. Tu pristupujú ďalší naši cestujúci. Prvé meškanie naberáme v Brestovanoch, kde dávame prednosť protiidúcim vlakom. Do Leopoldova prichádzame s meškaním asi 25 minút a dúfame že nás vypravia na ďalšiu cestu čo najskôr.

Počas cesty z Trnavy do Leopoldova dostávajú naši cestujúci lepenkové cestovné lístky, ktoré im neskôr skontroluje náš sprievodca Peter Pankrác. Tak ako minulý rok, aj tento rok sa predviedol v pôsobivej historickej uniforme.Cestujúci dostávajú aj brožúrku s informáciami o histórii tratí po ktorých budeme prechádzať a zaujímavosťami, ktoré zostavil náš kolega Miro Kožuch.

 

Drôty miznú, dostávame sa na trať do Zbehov a Lužianok

Dážd utícha a pomedzi mrakmi sa miestami predierajú prvá slnečné lúče. Náš prvý fotohalt je za žst. Alekšince pri rybníkoch. Svetla na fotenie je však ešte málo, no ale to nebráni tomu aby sa fotografi nerozostavili pred vlak a neodfotili si ho na krásnej trati, v pozadí s rybníkom a labuťami. Potom už uháňame do Zbehov. Krátko po príchode do stanice sa cestujúci presúvaju do motorového a prívesného vozňa na konci súpravy, ktorý odchádza na výlet lokálkou do Radošiny. Taký plný vlak už traťou zo Zbehov do Radošiny nešiel veľmi dlho. Pomaranč so súpravou ostáva v Zbehoch. Uvolňuje sa aj inak zaplnený reštaračný vozeň, tí čo ostali v Zbehoch to využívajú na obed či na rozhovory. Prišiel nás pozrieť aj pán prednosta stanice Lužianky, pán Karol Kusek.

 

MOs vlak z Radošiny sa do Zbehov vracia podľa plánu o 12.45 hod. Jeho trúbenie bolo počuť už z priecestia v Čab-Sile. Do Zbehov vlak vchádza práve vtedy, keď odchádza osobný vlak smer Leopoldov a tak sa nám naskytá zaujímavé križovanie. M 262.007 s prívesným vozňom sa teraz dostáva na koľaj vedľa Pomaranča a už onedlho pokračuje k vchodovému návestidlu od Jelšoviec. Za ním sa presúva Pomaranč so súpravou k vchodovému návestidlu od Lužianok a pre fotografov pózujú vedľa seba.

 

Od Lužianok po "hrdzavých" koľajách

V Lužiankach zastavujeme a preberáme rozkaz na ďalšiu cestu. Výpravca nás informuje, že stanice na trati do Zlatých Moraviec sú neobsadené. Ale to samozrejme vieme. V pozadí sa črtajú obrysy mesta Nitra a nad obcou Drážovce sa týči románsky Kostol sv. Michala Archaniela z 1. pol. 11. storočia, upravený v 12.a 13. storočí. Ten je vyobrazený aj na súčasnej 50-korunovej bankovke. Na cestnom nadjazde už na náš vlak čakajú fotografi a filmári, ktorí nás naháňali popri trati. Za Drážovcami trať začína stúpať a kľukatieť. Naskytá sa nádherná scenéria železničnej trati obklopenej zeleňou a pahorkami.

 

Pohľad je však smutnejší na opustené a chátrajúce stanice na tejto trati. Podhorany pri Lužiankach, Žirany ... Veľké opustené stanice, vchodové návestidlá osadené bielymi križmi. Malou náplasťou sú možno len vozne v areáli vlečky vápenky Calmit s.r.o. v Žiranoch - aspoň niečo prejde po koľajách do Lužianok.

 

Za Žiranmi končí stúpanie trate a trať začína klesať. Dostávame sa do stanice Jelenec, kde máme ďalšiu fotozastávku. Staničná budova je zachovalá. Je obývaná, v budove dopravne býva známa osobnosť z reklamných plagátov, televíznych spotov, slovenský model a výpravca. Vyfotíme si R Tekov so staničnou budovou, potom s vodnou vežou, ktorá stojí len niekoľko metrov od staničnej budovy.

 

 Koncert Pomaranča pri odchode z Jelenca:



Autor: Pio 

Zlaté Moravce, kedysi rušná stanica, križovatka tratí

Rušná križovatka tratí v minulosti, v súčasnosti smutná stanica. Depo pri vchode do stanice od Lužianok a Nových Zámkov je prázdne. V stanici čaká pár ruských cisterien. Inak sme tam len my. Krátko po príchode nášho vlaku sa stanica "zdá byť plnšia", motorový vozeň s prívesným sa premiestnil na koľaj vedľa Pomaranča. Nastupujú ľuda, ktorí sa zberajú na cestu do Topoľčianok.

 

Mechanické odchodové návestidlo sa zdvíha a motoráčik odchádza. Prechádzame cez odbočku a za pár minút sme v Topoľčiankach. Zastavujeme v stanici a vzhľadom na časovú tieseň sa ihneď začína obiehanie prívesného vozňa v stanici. Okrem nášho vlaku tam pri rampe čaká aj niekoľko nákladných vozňov na naloženie dreva. Ešte že sem z času na čas zájde manipulačný vlak ... Odfotíme si motorový vozeň pri konci trate, obehneme súpravu a vydávame sa na cestu naspäť do Zlatých Moraviec. Motorový vozeň sa radí na svoje miesto na konci súpravy a my odchádzame smer Kozárovce.

Trať sa kľukatí, okná vozňov sú plné zvedavých pohľadov. Zvedavé pohľady sa však na nás smerujú aj od prekvapených ľudí, ktorí vlak na tejto trate nevideli už veľmi dlho. Prechádzame cez Zlaté Moravce závody, potom Prílepy. Opäť smutný pohľad na stanice bez života. Trať do Kozároviec je pekná, škoda že nie je dlhšia, aby sa na nej dalo voziť dlhšie ...

   

Kozárovce, R Tekov dorazil do cieľa svojej cesty

Teda nie úplne. Tu sa končí prvá polovica cesty, tá zaujímavejšia. Súprava sa musí preradiť a pripraviť na odchod smerom do Bratislavy cez Šurany a Galantu v radení T 679.019 + WR + Ba + Bai + Aa + M 262.007 + Bix.

Narodeninová oslava však vo vlaku pokračuje ďalej. Mirec s Terčíkom počas pobytu v žst. Kozárovce začínajú ponúkať cestujúcim po pol deci borovičky. Tí, čo sa nestihnú napiť na stanici, sú ponúknutí vo vlaku. A hneď je ešte veselšie... V stanici Levice sa k nášmu vlaku blíži skupinka mladých ľudí z Poľska, ktorí sa chcú dostať domov. No Mirec ich ponúka borovičkou.

 

Zábava bola v plnom prúde aj v zaplnenom reštauračnom vozni. Tu cesta ubiehala asi najrýchlejšie a ani sme sa nenazdali a boli sme späť v Bratislave, v cieli našej cesty.

Čo dodať na záver?

Nie je dôležité aké máme pocity z oslavy 3. narodenín my, organizátori. Dôležité je, čo si z našej oslavy odnášate vy, naši cestúci. Možno fotografie z vlaku nie sú najlepšie kvôli počasiu, možno kvôli časovej tiesni, ale sme radi že sme mali možnosť vidieť Vás všetkých po roku v našom vlaku a osláviť naše narodeniny takýmto pekným spôsobom. Ďakujeme!


R Tekov sa na cestu vydal aj vďaka podpore našich partnerov:

    

Poďakovanie v neposlednom rade patrí každému z Vás, našim čitateľom a cestujúcim vlakom R Tekov!

Počas cesty sa vo vlaku rozpútala aj zbierka na opravu Fontány. Cestujúci vyzbierali celkovo 3 300 Sk, ktoré budú použité na jej rekonštrukciu. Týmto všetkým, ktorí prispeli veľmi pekne ďakujeme!

Na organizácii tohtoročnej narodeninovej jazdy R Tekov sa podieľali a ďakujeme:

  • Majstrom z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy z depa Bratislava východ, ktorí nám pripravili krásnu historickú vlakovú súpravu
  • Albatros klubu, ktorí do nášho vlaku poskytol výborný reštauračný vozeň a zabezpečil chutné občerstvenie počas cesty nášho vlaku
  • Kolegom zo stránky ŽelPage.cz, ktorí nám pomohli spropagovať akciu a predávať lístky v ČR
  • Jirkovi Kubáčkovi za morálnu podporu a pomoc pri získavaní historických údajov o vlaku R Tekov
  • Zdeňkovi Pleštilovi za výrobu krásnych lepenkových lístkov
  • Jankovi Zádorožnému alias Terčíkovi za prácu dobového výpravcu
  • Peťovi Pankrácovi alias EMU89 za prácu dobového sprievodcu
  • Mirovi Sekelovi alias Mircovi za pomoc pri hľadaní informácii o histórii R Tekov a cestovných lístkov
  • Mirovi Kožuchovi za prípravu veľmi pekného čítania o trati rýchlika Tekov
  • Jožkovi Čečkaňovi za úlohu vlakvedúceho
  • Pani Ivete "Zuze" Poláčekovej za pomoc pri príprave cestovného poriadku a telegramu
  • Borisovi Dzurňákovi a firme ABC Print za pomoc pri príprave brožuriek pre cestujúcich a pozvánok
  • Lucke Hadvigovej a jej kamoške za pomoc pri predaji vo VLAKY.NET Shope

Poďakovanie v neposlednom rade patrí aj kolegom z redakcie VLAKY.NET, ktorí sa na príprave podujatia podieľali:

  • Pio, Koko, M@jo, Igi, Mayo

 

 

Výzva fotografom a filmárom

Aj z 3. narodenín VLAKY.NET plánujeme pripraviť DVD s filmom a fotografiami z našej akcie. Ak máte fotografie a video (formát MiniDV a Digital8), ktoré by ste chceli uverejniť na DVD a našej stránke, kontaktujte nás prosím na info@vlaky.net.

Tešíme sa na stretnutie o rok, priatelia!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy