Technický popis TU24.9

10.4.2006 22:15 Martin Horňák

Technický popis TU24.9

TU24.9 - kapotové rušne s koncovou kabínou rušňovodiča. Hlavný rám je zváraný, vonkajší. Pojazd tvoria dve rázsochovo vedené dvojkolesia vypružené hornými listovými alebo valcovými pružinami, uložené vo valivých ložiskách. Pod prednou kapotou je pozdĺžne uložený vodou chladený štvorvalcový (príp. trojvalcový) štvordobý stojatý vznetový nepreplňovaný motor ŠKODA, s priamym vstrekovaním paliva pomocou vstrekovacieho čerpadla Motorpal, s označením 4 S 110 (príp. 3 S 110) a výkonom 60 koní, ktorý je prírubovo spojený s trakčným dynamom pomocou kotúčovej spojky a zotrvačníka.

Elektrický prenos výkonu je jednosmerný, teda dynamo vyrába jednosmerný elektrický prúd pre dva trakčné motory s vlastnou ventiláciou. Tie sú nastaviteľne umiestnené v prednej a zadnej časti rámu rušňa pred dvojkolesiami. Prenos výkonu je kombinovaný, systémom GEBUS, t.z. náhon dvojkolesí od trakčných motorov pomocou trojradovej puzdrovej reťaze. Pre napínanie reťazí slúžia nastavovacie skrutky trakčných motorov umiestené na spodnej časti čelníkov rušňa. Rušeň  je vybavený ručnou mechanickou dvojčeľusťovou brzdou, pôsobiacou obojstranne na obe dvojkolesia; a elektrodynamickou spádovou zastavovacou brzdou. V režime elektrodynamického brzdenia sa prebytočná energia mrhá v prirodzene chladených odporníkoch umiestených na streche kabíny rušňovodiča, alebo pod sedačkou rušňovodiča.

Elektrická časť je riešená automobilovým spôsobom, (napätie 24V, olovené batérie). Rušeň je vybavený dvoma čelnými reflektormi, umiestnenými na kabíne rušňovodiča, pre osvetľovanie trate za tmy alebo nepriaznivých rozhľadových podmienok, s možnosťou prepínania dvoch režimov – diaľkové/tlmené. Naftová nádrž o obsahu 45 litrov je zavesená na strope kapoty. Na prednej stene kabíny rušňovodiča je umiestnený ovládací pult, kruhový kontrolér (regulátor výkonu) a prepínač smeru jazdy. Koncová kabína je prístupná z oboch strán rušňa. Rušeň má v kabíne rušňovodiča držiak na rádiostanicu Motorola, a na streche umiestnenú externú anténu, pre väčší dosah rádiového signálu. V bočniciach kapoty sú umiestnené dva olovené akumulátory dobíjané prostredníctvom alternátora poháňaného remeňovým prevodom od voľného konca kľukového hriadeľa motora, dva zásobníky piesku, ovládané mechanicky z kabíny rušňovodiča, a balast. Ventilátor a chladič chladenia naftového motora sú umiestnené v prednej časti rušňa pred motorom. Náhon ventilátora je riešený remeňovým prevodom od voľného konca kľukového hriadeľa motora.

  

2. Základné technické údaje

Výrobca: Stavostroj Radotín
Rozchod: 760 mm
Usporiadanie dvojkolesí: Bo
Maximálna rýchlosť: 20 km/h
Celkový výkon: 37 kW (50 k)
Hmotnosť v službe: 9 t.
Dĺžka cez spiahadlá: 4000 mm
Priemer dvojkolesí nových: 450 mm
Prenos výkonu: elektrický – systém GEBUS

Zdroj:

  • Martin Horňák, NÁVOD NA OBSLUHU A PREVÁDZKU MOTOROVÉHO RUŠŇA RADU TU24.9 ČHŽ (BNE 50), Stará Turá 2005

Foto: Viliam Matuška st., Martin Horňák

Galéria

Súvisiace odkazy