Pod Dielikom

Prechádzajúc popod Čertov viadukt sa zozadu ozvalo: „Tatinko, nemohli by sme voľakde zastať? Nie je mi dobre.“ Bolo rozhodnuté. Dal som dole nohu z plynu a len som si prial, aby mi Víchrica nehodila obed za krk. Prebehli sme Tisovec, vyšplhali sa do sedla Dielik. Už iba pár metrov a auto som zvrtol na miestečko, druhého úseku železničnej trate Revúca - Tisovec, kde sa malo urovňové križovanie cesty a železnice vyriešiť preložením cesty . "Nová" cesta ostala v štádiu výstavby a je jasne zreteľná v teréne po pravej strane. Miesto má svoje meno a volá sa lúka Paseky. Doktorka sa iba pousmiala nad tým, že akoby náhodou som mal nachystané čelovky navrchu úplne preplneného kufra auta. Bohužiaľ som to nedomyslel a fotoaparát bol na samom spodku. Kamera však bola po ruke. Takže kvalita fotografii bude úmerná fotografiám vytrhnutým z filmovej kamery.

Teraz by mala nasledovať obligátna stať o histórii Gemerských tratí. Dovolím si túto časť vynechať. Záujemcom o podrobnosti odporúčam prečítať nesledovné reportáže:

Gemerské trate

Cesta po gemerských tratiach

112. výročie trate Plešivec - Muráň alebo Zamračené pod Kohútom

VLAKY.NET na salaši Zbojská

Predsa len napíšem pár slov o inkriminovanom úseku. Úsek nami sledovanej trate začínal v Muránskej Dlhej Lúke (km 7,633) a končil v Tisovci (km 15,900) pri vyvieračke Štavica, kde bol v roku 1941 uskotočnený aj slávnostný výkop. Neďaleko od vyvieračky sa dodnes nachádzajú fragmenty nedostavaného mosta. V prvej časti od začiatku úseku po km 10,550, sa so stavbou nezačalo. V ďalšej časti bolo vybudované zemné teleso v jednotlivých nenapojených úsekoch až po portál tunela pod Dielikom v km cca 12,650, vrátane všetkých umelých stavieb. Tunel v dĺžke 2003 m bol najvýznamnejším vybudovaným objektom. Na úseku bola projektovaná jediná nová stanica – Muránska Lehota. Úsek stavala firma Ing. Lozovský a Štefanec Bratislava. Do prerušenia prác v roku 1948 sa