GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Ono to slovenské špecifikum, teda príchod do cieľa medzi 05:00 a 06:00 má celkom prozaický dôvod. Kým na západ od náš využívajú nočné vlaky predovšetkým turisti, prípadne občas business klientela, u nás (aj vďaka nízkej cene) ľudia do práce či do škôl. A takým vyhovuje príchod skoro ráno - od nočného vlaku vedia ísť rovno do práce či do školy. Prípadne prestúpiť niekam ďalej, čo využívajú najmä opatrovateľky do Rakúska. Turistickej klientely (aká jazdí napr. z Prahy do Budapešti) bude vo vlaku do Humenného minimálne, nech by mal akékoľvek časy príchodu do cieľa.
Z toho dôvodu má napríklad aj nočný Regiojet príchod do Prahy o šiestej ráno, lebo jeho cieľová skupina sú študenti a gastarbeiteri.
Inak, ZSSK dlhé roky prevádzkovala priamy lôžkový vozeň z Bratislavy do Košíc s dlhým pobytom v Žiline. Z Bratislavy to odchádzalo okolo 20:00, v Žiline sa vozeň privesil na Slovakiu. Naspäť to išlo rovnako: po Žilinu (príp. Vrútky) na Slovakii, a ďalej na rýchliku s príchodom do Bratislavy okolo 08:00. Ja sám som tým veľmi rád jazdil, ale bohužiaľ to často jazdilo prázdne. Nie raz som bol v celom vozni sám. V smere z Košíc do Bratislavy jazdí dodnes, dokonca sa cestujúci povozia hore dole cez Martin. Na tomto je krásne vidieť, že väčšine klientely vyhovuje ten Zemplín so skorým príchodom do Bratislavy. Zemplín vozí 5 lôžok + 2 lehátka, kým priamy vozeň na Slovakii je len jeden.
Z toho dôvodu má napríklad aj nočný Regiojet príchod do Prahy o šiestej ráno, lebo jeho cieľová skupina sú študenti a gastarbeiteri.
Inak, ZSSK dlhé roky prevádzkovala priamy lôžkový vozeň z Bratislavy do Košíc s dlhým pobytom v Žiline. Z Bratislavy to odchádzalo okolo 20:00, v Žiline sa vozeň privesil na Slovakiu. Naspäť to išlo rovnako: po Žilinu (príp. Vrútky) na Slovakii, a ďalej na rýchliku s príchodom do Bratislavy okolo 08:00. Ja sám som tým veľmi rád jazdil, ale bohužiaľ to často jazdilo prázdne. Nie raz som bol v celom vozni sám. V smere z Košíc do Bratislavy jazdí dodnes, dokonca sa cestujúci povozia hore dole cez Martin. Na tomto je krásne vidieť, že väčšine klientely vyhovuje ten Zemplín so skorým príchodom do Bratislavy. Zemplín vozí 5 lôžok + 2 lehátka, kým priamy vozeň na Slovakii je len jeden.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929551/
CRG, máš veľké medzery v slovenskom jazyku. Slovo lehátko je čechizmus, a teda slovo nespisovné, ale v bežnej reči sa na zlosť jazykovedcov, podobne ako iné čechizmy, stále používa. V železničnom slangu sa slovom lehátko označuje ležadlový vozeň.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929550/
Ono snívať o tranzitných EC/EN vlakoch je nezmysel, najprv by tam musela byť ,,poptávka,, na začiatok aspoň na nejaké zrýchlené vlaky (2 - 4 vozňové) 2 - 4 x denne, napr. Žilina - Zwardoň - Zywiec - Bielsko Biala, Prešov - Muszyna - Krynica / Nowy Sacz, Zvolen - Lučenec - Fiľakovo - Hatvan, ktoré by nestáli pri každej vŕbe a mali na pomery infraštruktúry rozumný čas dojazdov a stáli by iba v mestách ako ŽIlina, KNM, ČADCA, ZWARDOŇ, SOL, RAJCZA, ZYWIEC / KOŠICE, PREŠOV, SABINOV, LIPANY, ORLOV, MUSZYNA, KRYNICA / ZVOLEN, LUČENEC, FILAKOVO, SOMOSKA, SALGOTARJAN, PASZTO a prípadne ešte na max. 2 zastávkach, ktoré sú turisticky zaujímavé a to celoročne, žiadne sezónne vlaky a už duplom nie, sezónne na 2 mesiace a aj to iba cez víkendy. A potom ešte osobné prepojovacie vlaky Jesenské / alebo Plešivec - Putnok a Medzilaborce - Lupków. Pokiaľ sa toto neujme, tak snívať o nejakých EC/EN vlakoch mimo PL - CZ - BRATISLAVA - BUDAPEST a KOŠICE - BUDAPEŠŤ a PRAHA - ŽILINA - KOŠICE je naivné. Veď tu roky nebol poondiatý prípoj obyčajnej bagety keĎ jazdila Poľana od Zvolena do BB okolo 3 tej ráno a keď ešte chodil nočný vlak do Prahy po polnoci zo Žiliny, tak nebol žiadny prípoj zo smeru ZV/BB na Žilinu s príjazdom do Žiliny okolo polnoci (tiež by stačila obyčajná bageta). Keď sa toto neujalo / nechcelo / neoplatilo, tak takéto nereálne sny určite nie. Kto chce ísť na juh a západ, tak stačí sa dostať do Viedne a odtiaľ sa dajú už robiť iné kombinácie. A bohužiaľ stav infraštruktúry a neexistujúca spolupráca (a tým pádom by boli ceny úplne mimo) neumožňuje vlaky typu PL - Muszyna - Košice - Maďarsko - Srbsko / Rumunsko / Bulharsko, čo v minulosti bolo skutočnosťou a to zúril komunizmus.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929549/
Nemusel, mohol by si ho trasovať aj cez Budapešť, v minulosti taká relácia bola. Dokonca bol aj vlak Bratislava - Pécs s krásnym názvom Sopianae, ktorý viezol lehátka do Rijeky a Benátok s odchodom 15:15 z Bratislavy a s príchodom do Rijeky okolo 5:00. A z Gyoru išiel idylickou vidieckou krajinou do Szekesfeherváru, kde sa lehátka pripojili na vlak Budapest - Venezia SL, v Záhrebe sa lehátko do Rijeky odpojilo a pripojilo sa na vlak Záhreb - Rijeka.
Alebo môžeš navrhnúť vlak Bratislava - Budapašť - Osijek - Sarajevo - Ploče. A odtiaľ autobusový prípoj do Dubrovníku. O Dubrovník je kvôli seriálu Hra o tróny veľký záujem medzi turistami, tak cestujúci by sa určite našli.
Tak vidíš, možnosti na snívanie máš neobmedzené.
Alebo môžeš navrhnúť vlak Bratislava - Budapašť - Osijek - Sarajevo - Ploče. A odtiaľ autobusový prípoj do Dubrovníku. O Dubrovník je kvôli seriálu Hra o tróny veľký záujem medzi turistami, tak cestujúci by sa určite našli.
Tak vidíš, možnosti na snívanie máš neobmedzené.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929541/
kurier:
Úplný šotoušský nezmysel bez akéhokoľvek zamyslenia sa nad ekonomikou prevádzky, nad filozofiou nočných spojení, systémom, vízií a logistiky.
Tieto nočné spoje vôbec, ale vôbec neriešia Slovensko. Slovensko je len tranzitnou krajinou pre spojenie do Budapešti.
Ak by si sa unúval a pozrel GVD a radenie vlakov (ale oslobodil sa od úzkeho SK - CZ pohľadu) odkiaľ a kam tie nočné spojenia idú, tak by si také šotoušoviny ani neprodukoval.
V Břeclavi aj Bohumíne sa prepájajú skupiny vozňov na viaceré smery, odkiaľ sú potom ťahané jednou lokomotívou.
Je to osvedčený systém, realizovaný v Nemecku už desiatky rokov.
Na samostatný vlak Bratislava - Varšava ani Košice - Varšava vôbec nie je potenciál cestujúcich.
Koľko krát ročne ideš vlakom do Varšavy Ty ?
A na ''slovenské špecifikum'' = príchody do cieľa okolo 05:00 h (= sprostosť) lepšie zabudnúť hneď.
Možno sa to niektorým zdá divné, ale spacie vozne sú naozaj o pohodlí a komforte. Teda v celej Európe okrem Slovenska.
Dobré ráno.
Úplný šotoušský nezmysel bez akéhokoľvek zamyslenia sa nad ekonomikou prevádzky, nad filozofiou nočných spojení, systémom, vízií a logistiky.
Tieto nočné spoje vôbec, ale vôbec neriešia Slovensko. Slovensko je len tranzitnou krajinou pre spojenie do Budapešti.
Ak by si sa unúval a pozrel GVD a radenie vlakov (ale oslobodil sa od úzkeho SK - CZ pohľadu) odkiaľ a kam tie nočné spojenia idú, tak by si také šotoušoviny ani neprodukoval.
V Břeclavi aj Bohumíne sa prepájajú skupiny vozňov na viaceré smery, odkiaľ sú potom ťahané jednou lokomotívou.
Je to osvedčený systém, realizovaný v Nemecku už desiatky rokov.
Na samostatný vlak Bratislava - Varšava ani Košice - Varšava vôbec nie je potenciál cestujúcich.
Koľko krát ročne ideš vlakom do Varšavy Ty ?
A na ''slovenské špecifikum'' = príchody do cieľa okolo 05:00 h (= sprostosť) lepšie zabudnúť hneď.
Možno sa to niektorým zdá divné, ale spacie vozne sú naozaj o pohodlí a komforte. Teda v celej Európe okrem Slovenska.
Dobré ráno.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929539/
Čisto teoretická otázka: ak by som chcel vytvoriť virtuálny grafikon Bratislava-Rijeka cez Viedeň aj s priamymi vozňami Varšava-Rijeka musel by som ten vlak viesť cez Wien Westbahnhof, že!?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929536/
Nerobne si ilúzie, zaspali sme dobu a naša infraštruktúra je mimo toho, aby cez nás chodili nočné, či denné medzinárodné vlaky spájajúce niekoľko štátov, veď sa čudujem, že ešte vôbec chodia EC Praha - BA - Budapešť, meškania každý deň minimálne 20 minút je reality, často aj viac ako 60. Veď v 90. tych rokoch chodil BEM Budapest - Zvolen - Žilina - Wroclaw, alebo chodili aj BUDAPEST - Košice - Prešov - Muszyna - Krakow, potom Košice - Budapest - Nagykanisza a ešte aj vnútroštátne IC vlaky BB - Btatislava, alebo ZV - BB - Žilina - Praha, ale v tom čase sme mali porovnateľnú infraštruktúru s okolitými štátmi, čo dnes už neplatí a nikto nebude ťahať EC/EN cez Zwardoň / Muszynu / Lupków / Somoskoujfalu / Banreve. To je realita. Za neni na to infrastruktura a za druhe by nebol ani dopyt si myslim, kedy cisto teoreticky to bolo zrekonstruovane, to by museli byt akčné ceny tzv. ,,klimaticket,, obdobné čo ponúka OBB, DB keď kupuješ aspoň 7 dní dopredu. Nočák smer Katowice, alebo Kraków by bol možný tak max. s 2 vagonmi na trase ZV - BB - ZA - CA - Zwardoň - Zywiec - Katowice, alebo Krakow pri stave terajšej infra z odchodom zo ZV pred polnocou a prípoj v Žiline na nočák z/do Prahy, či z/do Bratislavy, z/ do Košic a príchodom do Katowic, či Krakowa po 5:00 ráno ako napojenie sa na PL vlaky ďalej do Warszawy, Gdyne, Wroclawu. Ale aj to je nereálne, lebo ZSSK nemá penazi na rozhadozvanie a aj tie 2 vagony by sa neuzivili. Takze nejaké vlhke sny o krizujucich vlakoch z PL cez Zwardoň, alebo Muszynu do Budapešti a ďalej do Rumunska / Srbska / Grécka / Istambulu / Sofie sú absolútne nereálne. Môžme byť radi, že pri tomto stave ešte neodklonili aj tie existujúce medzinárodné EC.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929534/
ÁNO.
Pravidelne chodievam trasu CA - Krakow cez Bohumín (Kysučan/Ostravan + prestup na nejaký (aj autobusový!) spoj do Poľska).
Ešte nejaké iné otázky odtrhnuté od reality?
EDIT: Oni ani tie vlakové spoje z Bohumína na Poľsko nie sú nejaké terno. Väčšinu času idem na bus vo Svinove lebo výber vlakových spojov do Krakowa z Bohumina/Ostravy je údesne impotentný. a to je oveľa význemanejšia relácia, ako nejaký šotovlak odnikiaľ-nikam.
Pravidelne chodievam trasu CA - Krakow cez Bohumín (Kysučan/Ostravan + prestup na nejaký (aj autobusový!) spoj do Poľska).
Ešte nejaké iné otázky odtrhnuté od reality?
EDIT: Oni ani tie vlakové spoje z Bohumína na Poľsko nie sú nejaké terno. Väčšinu času idem na bus vo Svinove lebo výber vlakových spojov do Krakowa z Bohumina/Ostravy je údesne impotentný. a to je oveľa význemanejšia relácia, ako nejaký šotovlak odnikiaľ-nikam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929533/
Otázne je ako je to so sprievodcami na tom 1,5km úseky Serafínov - Zwardoň, ktorý sa prejde za menej ako 3 minúty.
ZSSK si kúpiť lístok po Serafínov a cez polskú stránku od Zwardoňu, neviem či by niekto mal chuť riešiť hluchý (nezplatený) 1,5 km úsek. Teraz pri výlukách sa dá takto kúpiť lístok, keď chceš celodenný na rakúsko, alebo niederostereich a chceš celý deň obísť nejaké pamiatky v regióne, aj mimo Viedeň a úsek z Petržalky do Kitsee ísť bez pokrytia lístka. Buď nikto nekontroluje vôbec celý úsek, alebo aj keď rakušák nastupuje v Petržalke, tak kontroluje až hlboko za Kittsee, niekedy až pred Parndorfom. Keď chodili ešte cez Marchegg, tak tam slovenský nabehol hneď v BA, alebo opačne v Marcheggu. Břeclav - Kúty sa takisto nedá, tam nabehne sprievodca hneď. Veľmi dávno som nešiel úsek Čadca - Mosty u Jablunkova, ale tam to tak 10 -15 rokov dozadu tiež niekto neriešil, chodieval som takto z kilometrickou bankou po Mosty a potom lístok až Čadce a aj keď nebehol sprievodca a ukázal som mu CZ kmbanku a sk lístok, iba sa usmial, občas pofrflal, ale nič nebolo. Raz som išiel z Venla na celodenný nemecký lístok a tiež z Venla po hranicu nikto nekontroloval, išiel som bez pokrytia cestovného na hranicu. A detto z Marktredwitzu na Cheb som mal oficiálne po hranicu a na českej strane ani duše. Minulý rok takto som išiel na D - Ticket cez Domažlice na Plzeň a tiež po Domažlice nikto nekontroloval ani opačne.
ZSSK si kúpiť lístok po Serafínov a cez polskú stránku od Zwardoňu, neviem či by niekto mal chuť riešiť hluchý (nezplatený) 1,5 km úsek. Teraz pri výlukách sa dá takto kúpiť lístok, keď chceš celodenný na rakúsko, alebo niederostereich a chceš celý deň obísť nejaké pamiatky v regióne, aj mimo Viedeň a úsek z Petržalky do Kitsee ísť bez pokrytia lístka. Buď nikto nekontroluje vôbec celý úsek, alebo aj keď rakušák nastupuje v Petržalke, tak kontroluje až hlboko za Kittsee, niekedy až pred Parndorfom. Keď chodili ešte cez Marchegg, tak tam slovenský nabehol hneď v BA, alebo opačne v Marcheggu. Břeclav - Kúty sa takisto nedá, tam nabehne sprievodca hneď. Veľmi dávno som nešiel úsek Čadca - Mosty u Jablunkova, ale tam to tak 10 -15 rokov dozadu tiež niekto neriešil, chodieval som takto z kilometrickou bankou po Mosty a potom lístok až Čadce a aj keď nebehol sprievodca a ukázal som mu CZ kmbanku a sk lístok, iba sa usmial, občas pofrflal, ale nič nebolo. Raz som išiel z Venla na celodenný nemecký lístok a tiež z Venla po hranicu nikto nekontroloval, išiel som bez pokrytia cestovného na hranicu. A detto z Marktredwitzu na Cheb som mal oficiálne po hranicu a na českej strane ani duše. Minulý rok takto som išiel na D - Ticket cez Domažlice na Plzeň a tiež po Domažlice nikto nekontroloval ani opačne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929532/
o tom že cez Skalité - Zwardoň má ísť koridor rozhodla predsa Europska komisia...snaha bola aby každá krajina dostala nejaký ten koridor . Slovenská strana si svoju úlohu splnila, polská strana sa dohodla s českou že na dalších rokovaniach presadia koridor juh - sever cez Cesko. Tým samozrejme slovenská lepšie europská investicia stratila zmysel, podstatné na nej je že polská strana odmietla ten koridor modernizovať......a nechala úmyselne parametre regionálnej trate. Pokial sa nepredlžili staničné kolaje nemalo význam tade ťahať ani nákl vlaky....aj keby osobná doprava a medzinárodné vlaky jazdili cez Čechy, nákl doprava mohla kludne cez Zwardoň, lebo z Madarska (Rumunska, Srbska, Buulharska) by to po trase MAV - Sturovo - Leopoldov - Žilina - Cadca - PKP bolo rýchlejšie ako cez Viedeň....ale kedže sa na polskej strane neurobilo nič.....tak nemá význam jeden vlak trhať na 3x .Jednoducho sa česká a polská strana dohodli že nás obídu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929531/
Trať na Zvardoň je odpísaná pre osobnú dopravu najmä technológiou a tarifom. Prestupné časy v Zvardoni od 20 do 121 minút, poľský Regio veľmi pomalý, slovenský Os aspoň naväzuje na R/EC v ZA, avšak v X nutno presadať v Skalitom...
Cena lístka MPS z Čadce len do Zvardoňa 4 €, online sa kúpiť nedá, eshop ani len nenájde spojenie Čadca - Bielsko-Biala cez Zvardoň, KŚ lístok cez hranice online tiež neponúkajú... A teraz do toho ešte výluky na poľskej strane a neexistencia náväznosti v Žiline a Čadci po dobu výluk... Každý normálny cestujúci pôjde aj do B-B cez Bohumín/Tešín, o spojení kamkoľvek do vnútozemia PL ani nehovorím. Alebo využije zo Žiliny diaľkový bus.
Bolo by nutné ideálne voziť priame vlaky, alebo len jeden prestup (buď Zvardoň alebo Skalité), s tarifnou integráciou KŚ a ZSSK/IDS PLUS a taktovo na poľskej strane...
Cena lístka MPS z Čadce len do Zvardoňa 4 €, online sa kúpiť nedá, eshop ani len nenájde spojenie Čadca - Bielsko-Biala cez Zvardoň, KŚ lístok cez hranice online tiež neponúkajú... A teraz do toho ešte výluky na poľskej strane a neexistencia náväznosti v Žiline a Čadci po dobu výluk... Každý normálny cestujúci pôjde aj do B-B cez Bohumín/Tešín, o spojení kamkoľvek do vnútozemia PL ani nehovorím. Alebo využije zo Žiliny diaľkový bus.
Bolo by nutné ideálne voziť priame vlaky, alebo len jeden prestup (buď Zvardoň alebo Skalité), s tarifnou integráciou KŚ a ZSSK/IDS PLUS a taktovo na poľskej strane...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929530/
Sajmi ty zijes v asi neakej bubline svojej fantazie a snov.........vela stastia kym ta to neprejde, lebo realita je zasadne inde.
1- na tom ze sa trat CA-Zwardon porobila na Vmax 100 a 70 je vsetko OK , tak by aspon trochu vyuzitelne regionalky s neakou buducnostou mali byt porobne vsetky.... ze tam je aj pavucina je OK kedze v CA aj v PL uz bola.
2- projekt vznikol v dobe po rozdeleni CSFR ...... bol zaujem byt od CR nezavyslejsi OK. do PL cez CZ to znamenalo dvoje hranicne kontroly pre os. aj nakl. dopravu , cez Zwardon iba jednu ..........davalo to nekay zmysel. *ALE* od vtedy uz sme v Sengenskom priestore. tvorba vlakov je na urovni liniek jazdiacich v takte. penazi navyse uz nebude.........takze vynimocne som Meciarovy vdacny za tu rekonstrukciu, teraz by sa to uz nestalo. :-)
3- aj ked som povodom zo Skaliteho a som kolajnicou trafeny, tak zmysel v 3/4 prazdnych vlakoch smer Zwardon nevidim. radsej mat funkcny 2h takt ZA-Ostrava s rozumnym prestupom na rozne smery v PL , ako neake politicky finacovane 2 pary vlakov do jedneho Krakova. a dalej aj tak na prestup.
4-v dobe svojej existencie si v podvecernej Skalinici nasie v useku CA-Skalite viac Skalitanov ako Poliakov...prazdne to nebolo , ale prepich do 5000covej dedinky to bol :-) :-) :-)
5- co by mozno bolo zaujimave *v letnej sezone* je neake priame vozne zo BA (ZA) smer Warsava a Gdansk.
6- ci idem do vnutrozemia Polska cez Zwardon alebo cez Buhumin mi je uuuuuuuuuuplne jedno. v CZ sa necitim ako v cudzom. kupim, dohodnem sa vsetko po slovesnky 100% OK.
7- s tym delenim nakladnych v Skalitom to zas take zle nebolo. zvycajne z jedneho vlaku od CA urobili 2 (max 3), ale bolo treba este postrk........nic to nemeni na tom ze je lepsie , rychlejsie, lacnejsie ten vlak na jednu supu previest cez Chalupky................takze vozit nakladne cez Zwardon je ekonomicky nezmysel.
1- na tom ze sa trat CA-Zwardon porobila na Vmax 100 a 70 je vsetko OK , tak by aspon trochu vyuzitelne regionalky s neakou buducnostou mali byt porobne vsetky.... ze tam je aj pavucina je OK kedze v CA aj v PL uz bola.
2- projekt vznikol v dobe po rozdeleni CSFR ...... bol zaujem byt od CR nezavyslejsi OK. do PL cez CZ to znamenalo dvoje hranicne kontroly pre os. aj nakl. dopravu , cez Zwardon iba jednu ..........davalo to nekay zmysel. *ALE* od vtedy uz sme v Sengenskom priestore. tvorba vlakov je na urovni liniek jazdiacich v takte. penazi navyse uz nebude.........takze vynimocne som Meciarovy vdacny za tu rekonstrukciu, teraz by sa to uz nestalo. :-)
3- aj ked som povodom zo Skaliteho a som kolajnicou trafeny, tak zmysel v 3/4 prazdnych vlakoch smer Zwardon nevidim. radsej mat funkcny 2h takt ZA-Ostrava s rozumnym prestupom na rozne smery v PL , ako neake politicky finacovane 2 pary vlakov do jedneho Krakova. a dalej aj tak na prestup.
4-v dobe svojej existencie si v podvecernej Skalinici nasie v useku CA-Skalite viac Skalitanov ako Poliakov...prazdne to nebolo , ale prepich do 5000covej dedinky to bol :-) :-) :-)
5- co by mozno bolo zaujimave *v letnej sezone* je neake priame vozne zo BA (ZA) smer Warsava a Gdansk.
6- ci idem do vnutrozemia Polska cez Zwardon alebo cez Buhumin mi je uuuuuuuuuuplne jedno. v CZ sa necitim ako v cudzom. kupim, dohodnem sa vsetko po slovesnky 100% OK.
7- s tym delenim nakladnych v Skalitom to zas take zle nebolo. zvycajne z jedneho vlaku od CA urobili 2 (max 3), ale bolo treba este postrk........nic to nemeni na tom ze je lepsie , rychlejsie, lacnejsie ten vlak na jednu supu previest cez Chalupky................takze vozit nakladne cez Zwardon je ekonomicky nezmysel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929528/
To máš sice pravdu, ale noční uzlové body jsou Břeclav a Bohumín, kde se spojují různé destinace. Od nového GVD se nám to opět rozšíří o nový EN do Przemysle.
Takže pokud ve svých návrzích přemýšlíš, musíš brát v potaz fakta na kterých se domluvili kooperující železnice. Jen kvůli tomu, že někdo pošle návrh se nebude měnit nastavený trend. Ono to totiž není o jednom státě. Takže i kdyby jsi ukecal MDSR, tak to neznamená, že to prosadí dále. Nehledě na fakt, že Slovensko je jen tranzitní zemí pro větev do Budapesti.
Takže pokud ve svých návrzích přemýšlíš, musíš brát v potaz fakta na kterých se domluvili kooperující železnice. Jen kvůli tomu, že někdo pošle návrh se nebude měnit nastavený trend. Ono to totiž není o jednom státě. Takže i kdyby jsi ukecal MDSR, tak to neznamená, že to prosadí dále. Nehledě na fakt, že Slovensko je jen tranzitní zemí pro větev do Budapesti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/929527/
Druhá vec je, že tieto plány určite nebudú splnené, za čo môžu hroziť obom krajinám postihy...
ŽSR majú v pláne modernizáciu trate, avšak v súčasnosti prevažujú iné priority, kde tiež akosi tie záväzky neplníme.
Myslím si, že podobne to je aj v Poľsku. Tí radšej dajú peniaze na VRT Varšava - Lodž - Vroclav alebo Krakov - Zakopane/Novy Sacz, ako na niečo takéto.
Táto trať je súčasťou koridora Jadran - Baltik a v podstate je jednou z jeho vetiev. Hlavná vetva pochopiteľne ide cez Rakúsko, Česko a Poľsko.
Ak by slovenská alebo poľská strana chceli, môžu požiadať o vylúčenie tejto trate z koridoru. Tak isto sa dá žiadať aj o pridanie, naposledy takto Poliaci presadili koridor spájajúci Maďarsko a Poľsko cez Košice a Prešov.